ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

Στην Ελλάδα έχουμε, δυστυχώς, εθιστεί, στην επιδίωξη του αυτονόητου και στους… πανηγυρισμούς όταν αυτό επιτυγχάνεται.Η επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρας – Κεφαλονιάς- Ιθάκης δεν αποτέλεσε την εξαίρεση του προαναφερόμενου κανόνα.

Αν και αυτονόητη η σύνδεση της αχαϊκής πρωτεύουσας με τα πανέμορφα νησιά του Ιονίου, τα τελευταία χρόνια ήταν ένα επίμονο ζητούμενο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς απαραίτητα ειδήμων του ναυτιλιακού χώρου για να αντιληφθεί ότι με τη συγκεκριμένη γραμμή θα επωφεληθούν σημαντικά εκατέρωθεν οι τοπικές οικονομίες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι θα εξυπηρετείται απ’ αυτήν εφεξής (και) μεγάλος αριθμός φοιτητών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, η γραμμή προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, και συγκεκριμένα έως τα τέλη Οκτωβρίου. Από τον Νοέμβριο και μετά θα καθοριστούν και θα διαμορφωθούν τα νέα δρομολόγια.

Βέβαια, ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται αφορά τη λειτουργία της γραμμής και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η απάντηση θα έλθει από τον αδυσώπητο νόμο της αγοράς, αυτόν της προσφοράς και της ζήτησης.

Είναι προφανές ότι εάν η ζήτηση είναι μεγάλη, τουλάχιστον τόση ώστε να καλύπτει με επάρκεια το κόστος της λειτουργίας της και να την κρατά ανταγωνιστική, η γραμμή θα παραμείνει ζωντανή και τον χειμώνα, και κατ’ επέκταση θα εδραιωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στη ζωή υπάρχουν άνθρωποι δύο κατηγοριών: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Στα δύσκολα οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο, αλλά εάν ο κόσμος προχώρησε και συνεχίσει να προχωρά, το χρωστάει στους αισιόδοξους, σ’ αυτούς που με όπλο τη θετική σκέψη κάνουν βήματα μπροστά και συμπαρασύρουν μαζί τους και τους υπόλοιπους.

Επειδή ανήκω στην κατηγορία των αθεράπευτα αισιόδοξων ανθρώπων θέλω να πιστεύω ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και την πολύ δυσμενή συγκυρία που διανύουμε, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, θα αντέξει σε βάθος χρόνου και θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας.

ΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ

Πειραιάς

http://kefaloniapress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.