ΤΡΟΥΦΑ

 

Οι τρούφες είναι το πιο δημοφιλές γλυκό του νησιού της Ιθάκης μετά τη ροβανή. Τις καθιέρωσε ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Ξυνής. Αφθονούν στα τοπικά ζαχαροπλαστεία. Η συνταγή που αναφέρω είναι για τις σπιτικές τρούφες.

Υλικά για πενήντα τρούφες

Ένα κιλό σαβουαγιάρ

Δύο τσάσκες βούτυρο

Δύο τσάσκες ζάχαρη άχνη

Τέσσερις κορκοί αυγών

Μια τσάσκα αμύγδαλα

Ένα κιλό σοκολάτα σκουλήκι

Δύο μασούρια βανίλια

Ένα ποτηράκι κονιάκ

Ένα κομμάτι σοκολάτα

Κουβερτούρα

Εκτέλεση

Βράζω τα αμύγδαλα και να τα ξεφλουδίσω. Στη συνέχεια τα ψήνω στο φούρνο η τα τηγανίζω με λίγο λάδι. Όταν ψηθούν, τα σκουπίζω για να φύγει το λάδι. Κοπανάω τα αμύγδαλα σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν σχετικά ψιλά.

Με ένα μίξερ χτυπάω καλά τη ζάχαρη, τους κόρκους, το βούτυρο, τη βανίλια και στο τέλος προσθέτω τα κοπανισμένα αμύγδαλα. Αυτή είναι η κρέμα για το παραγέμισμα της τρούφας. Σε ένα μικρό μπολ βάζω λίγο γάλα και κονιάκ. Βουτάω στιγμιαία τα σαβουαγιάρ κατά πασαλείβω με κρέμα στην επίπεδη επιφάνεια ανά δύο και τα κλείνω. Μ ε ένα μαχαίρι απλώνω κρέμα γύρω-γύρω στα παραγεμισμένα σαβουαγιάρ κα στη συνέχεια τα ρίχνω μέσα σε σοκολάτα σκουλήκι, ώστε να καλυφθούν γύρω-γύρω. Βάζω τιε τρούφες σε ένα μεγάλο δίσκο με λαδόχαρτο στο ψυγείο για να δέσουν.

Τις άσπρες τρούφες τις σκεπάζω με τριμμένα αμύγδαλα αντί για σκουλήκι σοκολάτα.

Προσθέτω λίγη κουβερτούρα στη κρέμα, αφού τη λιώσω σε μπεν μαρί, αν θελήσω η γέμιση να γίνει με κρέμα σοκολάτα.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΜΑΓΟΥΛΑΣ – ΙΘΑΚΗ