ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 93 ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που αφαιρεί από τους δήμους και περνάει σε φορείς υπό τις Περιφέρειες τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Επτάνησα και Νότιο Αιγαίο ζητούν όλοι οι δήμοι των Επτανήσων και δήμοι στα Δωδεκάνησα, όπως της Κω.

Την αντίθεσή τους και την άμεση απόσυρση ζητούν σε ανακοινώσεις τους το Κίνημα Αλλαγής Κέρκυρας και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιονίων Νήσων, ενώ με επιστολή του ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ζητά από τον Κωστή Χατζηδάκη την απόσυρση του άρθρου καθώς δεν προηγήθηκε διάλογος.

Νησιωτικοί δήμοι ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 93 που τους αφαιρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων, μεταβιβάζοντάς την στις περιφέρειες

Με μία τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Απριλίου, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση, η διαχείριση περνά από τους υφιστάμενους δημοτικούς φορείς σε περιφερειακούς που θα συσταθούν, με τους δήμους να έχουν το 60% των ψήφων και τις περιφέρειες το 40%. Οι θιγόμενοι δήμοι το ερμηνεύουν ως μία ενέργεια με την οποία θα απολέσουν ουσιαστικά τον έλεγχο των αποφάσεων για τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε θέματα όπως χρηματοδοτήσεις, έργα υποδομής και επεξεργασία, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάληψή τους από διάφορα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι σοβαρότερες αντιδράσεις προέρχονται από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που για περισσότερα από 30 χρόνια έχουν ένα επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης, με τους τοπικούς φορείς να υποστηρίζουν ότι με το επίμαχο άρθρο ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Επισημαίνεται ακόμη ο κίνδυνος για την αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά και για την πιθανή επιβάρυνση του νέου φορέα από πιθανά ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι 3 δήμοι της Κεφαλονιάς (Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης) και ο Δήμος Ιθάκης προχωρούν σε συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών τους εκτός από τη «Βοήθεια στο σπίτι», με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποστηρίζουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμα και εάν τελικά ψηφιστεί ως έχει το επίμαχο άρθρο. Τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου ζητούν να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του περιβαλλοντικού ν/σ, όπως έχει γίνει για την Κρήτη.

Τις προηγούμενες μέρες οι περίπου 60 εργαζόμενοι της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΔΑΚΙ), ανήσυχοι και για το εργασιακό τους μέλλον, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έλαβαν τέλος την Πρωτομαγιά έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε καταγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Την ίδια μέρα εργαζόμενοι και αυτοδιοικητικά στελέχη προχώρησαν σε διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς.

«Δεν δεχόμαστε την αυταρχική άποψη της κυβέρνησης να επιβάλει το άρθρο 93 και να καταργήσει τον τοπικό ΦΟΔΣΑ/ΕΔΑΚΙ και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Ενάντια τάσσονται η ΚΕΔΕ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονιών Νήσων (ΠΕΔΙΝ). Εάν τελικά ψηφιστεί, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη καθώς δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία σε έναν άλλο φορέα που δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Από την πλευρά της η «γαλάζια» περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, υπερασπίζεται το άρθρο 93 μιλώντας για την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, εκθέτοντας τη μελανή εικόνα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Επτάνησα και τονίζοντας την ανάγκη να ξεφύγουν οι δήμοι από το παλιότερο αποτυχημένο μοντέλο.

Πηγή: efsyn.gr

ΟΙ ΚΕΦΑΛΗΝΕΣ ΘΕΣΜΙΚΟΙ «ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ»

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού του Αινου καταργήθηκε και θα υπαχθεί μάλλον στην Ζάκυνθο.

Ποιοι το υποστήριξαν: Καππάτος Π. βουλευτής, Τραυλός Σ. α/ρχης, Κουρης Σ. α/ρχης, Σπίνος Δ. Εντεταλμένος σύμβουλος!

Με την υπερψήφιση του άρθρου 93 του περιβαλλοντοκτόνου νόμου η ΕΔΑ-ΚΙ απώλεσε την περιουσία της και την δυνατότητα διαχείρισης που πετυχημένα ασκούσε μέχρι τωρα.

Ποιοι το υπερψήφισαν : Καππάτος Π βουλευτής, Τραυλός Σ α/ρχης, Κουρης Σ α/ρχης  Λιβιτσανης Α έπαρχος Ιθακης!

Αυτά για την ιστορία της Κεφαλονιάς και της Ιθακης .

Οι θεσμικοί μας, λοιπόν, τα κατάφεραν !

Μ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, και μάλιστα σε τέλεια αντιπαράθεση με την ΠΕΔ-ΙΝ, τους τεσσαρες δήμους, τους εργαζόμενους της ΕΔΑ-ΚΙ, όλους τους πολίτες.

Συγχαρητήρια κύριοι !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.