ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ…
Το πρόβλημα με τα δημόσια έργα στην Ελλάδα είναι ότι δεν τελειώνουν σχεδόν ποτέ στην ώρα τους, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι αρχίζουν χωρίς τον πρέποντα προγραμματισμό και την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που το αρχικό δυσλειτουργήσει!
«Έλα, βρε παιδιά, αρχίζουμε και βλέπουμε…» Αυτός, σε έξη λέξεις, είναι ο προγραμματισμός εκτέλεσης δημόσιων έργων. Αρχίζουν λάθος εποχή, με λάθος ρυθμούς και επιδερμικό σχεδιασμό! Αποτέλεσμα να μην παραδίδονται ποτέ στην ώρα τους, παίρνοντας αναβολή πάνω στην αναβολή, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στις τοπικές οικονομίες!
Μέγα παράδειγμα της φαιδρής αυτής κατάστασης η ιδιαίτερή μου πατρίδα που τρία μεγάλα έργα, η Γέφυρα στο Χάρακα, η κατασκευή της οποίας έγινε απαραίτητη μετά τους σεισμούς του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2014, η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και τμήματος του Λιμένος του Αργοστολίου.
Έχουν περάσει τρία χρόνια και τέσσερις μήνες από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που προκάλεσαν κατολισθήσεις και η Γέφυρα του Χάρακα έχει καταντήσει… στοιχειωμένο γιοφύρι «απομονώνοντας» μεγάλες περιοχές της Βόρειας Κεφαλλονιάς από το υπόλοιπο νησί.
Τα ίδια και απαράλλακτα συμβαίνουν και με τα άλλα έργα στο Αργοστόλι αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κάθε έργο έχει τις δικές του αναβολές, έτσι για να το… θυμόμαστε!
«Σε τρεις μήνες το έργο ολοκληρώνεται», «σε δύο μήνες ολοκληρώνεται» «τον άλλο μήνα ολοκληρώνεται», «σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται», «την άλλη εβδομάδα ολοκληρώνεται» και ολοκλήρωση δεν γίνεται!
Οι μπροστάρηδές μας διακρίνονται για την παντελή έλλειψη προγραμματισμού. Αυτό είναι δεδομένο. Εκεί επίσης που είναι πρωταθλητές είναι στις άνευ ουσίας αλλαγές! Εδώ μιλάμε για φοβερά και τρομερά πράγματα. Για το ίδιο πράγμα η μία κυβέρνηση κάνει το «άλφα», η επόμενη κάνει το «βήτα» για να επανέλθει η πρώτη και να επαναφέρει το «άλφα»!
Ο κυβερνητικός παραλογισμός χορεύει ασταμάτητα σε ξέφρενους ρυθμούς οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς.
Παράδειγμα, το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αριθμού των δήμων. Πριν αρκετά χρόνια θεωρήθηκε σώφρον να μειωθεί ο αριθμός τους με συγχωνεύσεις, πράγμα που έγινε με το γνωστό «Καλλικράτη». Τώρα για κάποιο λόγο (μάλλον οι πιέσεις φιλόδοξων να γίνουν δήμαρχοι) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μελετά τη διάσπαση αρκετών δήμων σε μικρότερους.
Τώρα ποιες αιτιάσεις ήταν σωστές; Αυτές για τη συνένωση δήμων ή αυτές για την νέα διάσπασή τους;
Πιστεύω ότι αν υιοθετηθεί ένας κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δημοτικοί άρχοντες δήμων, ας πούμε, κάτω των 10.000 κατοίκων, θα είναι άμισθοι, οι φωνές για τη διάσπαση των δήμων ως δια μαγείας θα σταματήσουν!
Και για να ολοκληρώσω σήμερα τα τρελά της δημόσιας διοίκησης θα αναφέρω ένα ακόμα περιστατικό που συνέβη εδώ και αρκετό καιρό στο νησί της καταγωγής μου αλλά μου έγινε μόλις προχθές γνωστό.
Ομάδα Βρετανών που κατοικούν μόνιμα στην Κεφαλλονιά, την οποία λατρεύουν, ανέλαβαν αφού ζήτησαν προφορική άδεια από το Δήμο, να καλλωπίσουν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ έναν δημόσιο παραθαλάσσιο χώρο, που ήταν αφημένος στην κακή του μοίρα. Αντί για «μπράβο και ευχαριστούμε», δέχθηκαν επίσκεψη από εκπρόσωπο άλλου δημόσιου φορέα που τους διέταξε να σταματήσουν αμέσως άλλως θα κινδύνευαν με νομική δίωξη!
Πάει τελείωσε. Έχουμε γίνει ένα απέραντο τρελοκομείο. Φαίνεται ότι μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσε και η… λογική από τούτη τη χώρα.
Σε ότι αφορά τις αρετές της οργάνωσης και μεθοδικότητας τις βρίσκεις τώρα μόνο στα… μυρμήγκια!
Η στήλη θα απουσιάσει για 3 εβδομάδες λόγω διακοπών. Αυτά για σήμερα. Μέχρι να «τα ξαναπούμε», να περνάτε καλά…
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σήματα που μένουν στη θέση τους περισσότερο από ότι θα έπρεπε…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ