Η ΕΛΕΝΗ & Η ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή θα δώσουν μία ξεχωριστή συναυλία στo Λαζαρέτο, μέσα στη θάλασσα, στην πανέμορφη Ιθάκη! Μια μουσική παράσταση που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, το σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues-gospel της Αμερικής και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου. Θα ακουστούν τραγούδια κι από τον τελευταίο τους δίσκο, To Be Safe!

Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή είναι ένα μουσικό ντουέτο αποτελούμενο από δύο Ελληνίδες αδελφές μουσικούς και τραγουδίστριες εθνικής και παγκόσμιας μουσικής με καταγωγή από την Ξάνθη.

Οι δύο αδελφές ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία να μελετούν την παγκόσμια μουσική και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής, ως εγγενούς μουσικού οργάνου.

Σήμερα τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες, σε ένα ρεπερτόριο που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα της έθνικ μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, και ειδικότερα: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, πορτογαλικό φάντο, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, ρέγκε, αρμένικα, σεφαραδίτικα, πομάκικα και βουλγάρικα, και δικές τους συνθέσεις.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως το Γκόραν Μπρέγκοβιτς, τη Μαρία Φαραντούρη, τους Άβατον, τους Rotting Christ, το Θανάση Γκαϊφύλλια, το Γιώργο Καζαντζή, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, το Βασίλη Λέκκα, το Μιχάλη Τζουγανάκη, τους Χειμερινούς Κολυμβητές, το Γιάννη Σπάθα, το Χρήστο Θηβαίο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, την Τατιάνα Λύγαρη, τη Βούλα Σαββίδη, το Μανώλη Μητσιά, τον Έπαυλι Παυλάκη.

Έχουν δώσει συναυλίες σε αρκετά ιδιαίτερους χώρους όπως, το ιστορικό Θέατρο Ρωσσικού Δράματος της Οδησσού, ο μεσαιωνικός πύργος Μπαζαίου στη Νάξο , το Μέγαρο Γκύζη στη Σαντορίνη, ο μεσαιωνικός οικισμός Σπήλια στη Χίο, το αρχαίο θέατρο στο Πυθαγόρειο της Σάμου, το μουσείο Sartorio στην Τεργέστη με τους πίνακες του Τιέπολο, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Βιογραφία

Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή μεγάλωσαν στην Ξάνθη όπου οι γονείς τους είναι καθηγητές στο ΔΠΘ. Τις πρώτες τάξεις του σχολείου τις έκαναν σε επίσης “πολυπολιτισμικό” σχολείο της Ουαλίας όπου έζησαν 2 χρόνια. Η καταγωγή τους όμως είναι από τη Μακεδονία (ο πατέρας τους είναι Σερραίος και η μητέρα τους Κοζανίτισσα). Ξεκίνησαν μαθήματα πιάνου και οι δύο από 5 ετών και συνέχισαν τις μουσικές σπουδές τους σε ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, Βυζαντινή μουσική (Ελένη), κιθάρα (Σουζάνα), τζαζ τραγούδι και θεωρητικά .

Το 1998 έφτιαξαν το συγκρότημα Βόρειο Σέλας.

Από το 2004, συμμετέχουν ως ερευνήτριες-περφόρμερ, στις έρευνες του μαθητή του Γκροτόβσκι, Γιάννη Μήτρου, πάνω στη Γκροτοβσκική μέθοδο. Η έρευνα εστιάζει πάνω στην αφήγηση του μύθου του Οιδίποδα με όχημα δονητικά τραγούδια (τραγούδια που δημιουργούν δονήσεις) των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, ΗΠΑ (Ελένη), Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία.

Ελένη

Η Ελένη Βουγιουκλή γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1982 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία».

Το 1995, σε ηλικία 13 ετών, άνοιξε, με δημοτικά τραγούδια, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης.

Το 1998 πήρε το Α’ βραβείο τραγουδιού a cappella στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Στην εφηβική της ηλικία διετέλεσε βασική τραγουδίστρια σε παραδοσιακά συγκροτήματα της Θράκης όπως οι Αίολος, οι Μελίρυτον και άλλοι, με πολλές εμφανίσεις και καταγραφές σε CD και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη κι άλλες περιοχές.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, λίγα ρωσικά και ιταλικά.

Σουζάνα

Η Σουζάνα Βουγιουκλή γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1984 στην Ξάνθη.

Είναι πτυχιούχος μαθηματικός του ΑΠΘ, με κατεύθυνση καθαρά μαθηματικά. Την ενδιαφέρει η σχέση μαθηματικών και μουσικής.

Από τις δύο είναι αυτή που ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, και λίγα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

Ιδιαιτερότητες

Τα ιδιαίτερα μουσικά χαρακτηριστικά των αδελφών Βουγιουκλή συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες, στην ενορχήστρωση και στα φωνητικά.

Όλα τους τα τραγούδια είναι προϊόντα έρευνας και έχουν δουλευτεί πολύ πριν παρουσιαστούν.

Οι ενορχηστρώσεις τους είναι λιτές από πλευράς οργάνων, συνήθως μόνο πιάνο ή κιθάρα και κρουστά, αλλά είναι αρκετά σύνθετες από πλευράς εκτέλεσης, με στοιχεία μινιμαλισμού και αυτοσχεδιασμού.

Τα παραπάνω δεν αλληλοαποκλείονται καθώς «ο αυθορμητισμός του αυτοσχεδιασμού αναπτύσσεται και κατακτιέται με τη δημιουργία και στη συνέχεια με την “καταστροφή” μιας απόλυτα αυστηρής δομής» (Σουζάνα).

Πολλές φορές συνδυάζουν άρτια και περιττά μέτρα (8/8, 9/8) στο ίδιο κομμάτι, μια τεχνική που απαντά συχνά στην ινδική μουσική και δημιουργεί πιο πολύπλοκα ρυθμικά σχήματα.

Φωνητικά, αν και τυπικά κατατάσσονται στις σοπράνο, οι φωνές τους έχουν μεγάλο εύρος. Η Σουζάνα στα μπλουζ τραγουδάει ως βαθύφωνος ενώ στα ηπειρώτικα έχει το ρόλο του λεγόμενου Γκιώνη, δηλαδή του μπάσου αυτοσχεδιαστή, ρόλος που δίδεται αποκλειστικά σε άνδρες. Η Ελένη έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί κολορατούρα.

Τραγουδούν κυρίως σε διφωνία αλλά και εναλλάξ. Πολύ συχνά τραγουδούν a capella, δηλαδή χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η φωνές τους έχουν μεγάλη ακουστότητα και πολλές φορές τραγουδούν χωρίς μικρόφωνα, γιατί δεν αποδίδουν το πλήθος των αρμονικών των φωνών τους.

Ένα άλλο ερμηνευτικό χαρακτηριστικό τους είναι η απόδοση των διφωνιών με κλειστή θέση συγχορδίας (αγγλικά: close harmony), που προσδίδει ένα ρετρό ύφος.

Ο συνδυασμός των παραπάνω, δηλαδή της κλειστής συγχορδίας με τη μεγάλη ακουστότητα, παράγει πολλά διακροτήματα και στάσιμα κύματα (δονήσεις) με αποτέλεσμα κάποιες φορές να τρίζουν τα τζάμια του χώρου ή τα ποτήρια.

Η Ελένη χρησιμοποιεί συχνά λαρυγγισμούς, μια δύσκολη τεχνική του μεγάλου ερμηνευτή της ποντιακής μουσικής Χρύσανθου.

Και οι δύο αδελφές πειραματίζονται αρκετά με δύσκολες φωνητικές τεχνικές που ανακαλύφθηκαν ή καθιερώθηκαν παγκοσμίως από δεξιοτέχνες των φωνητικών όπως η Diamanda Galás, ο Demetrio Stratos, η Yma Sumac κ.α.

Οι εμφανίσεις τους έχουν γενικά τη μορφή τελετουργίας.

Δισκογραφία

2002   Μελιτότροπο Στούντιο Καραπαπάζογλου, Καβάλα – «Χειροποίητη» παραγωγή σε πρωτότυπους στίχους και μουσική του Θωμά Βουγιουκλή. Διανέμεται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Ελένη Βουγιουκλή και Μελίρυτον  ΔΕΛΤΑ TV, Αλεξανδρούπολη

Με παραμύθι τ’ όνειρο Ταμείο Θράκης

2009   Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή     Legend

2013   To be safe [19] Ανεξάρτητη παραγωγή

Συμμετοχές[

2003, Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι – Μαρία Φαραντούρη (Legend)

2003, Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις – Γιώργος Καζαντζής (Polytropon / FM Records)

2010, Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο – Θανάσης Γκαϊφύλλιας (Lyra)

2013, Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού – Rotting Christ (Season of mist)

Μουσικές σκηνές

2007 – 2008, Το τρένο στο Ρουφ, παράσταση “Μάγισσες στο Ρουφ”

2008 – 2009, Το τρένο στο Ρουφ, παράσταση “Οι κυρίες τραγουδούν και… μπλουζ!”

Θέατρο

2003, Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, “Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Γιώργου Καζαντζή (ως μέλη του χορού).

2005 – 2006 , “Οιδίπους σχόλιο”, σκηνοθεσία Γιάννης Μήτρου.

Φιλμογραφία

2007, Ελλειπτική τροχιά (μικρού μήκους), σκηνοθεσία Ιωάννης Πρωτονοτάριος (πρωτότυπη μουσική επένδυση)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή έχουν τραγουδήσει ζωντανά σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως “Στην υγειά μας” με το Σπύρο Παπαδόπουλο (3 φορές), “Έχει γούστο” με τη Μπήλιω Τσουκαλά (2 φορές), “Rewind” με τη Σεμίνα Διγενή (2 φορές), “Έχουμε και λέμε” με τη Ρίκα Βαγιάννη κ.α.

2009, Ελλήνων Δρώμενα: «Οι δεσποινίδες τραγουδούν» (Ντοκιμαντέρ), σκηνοθεσία Αντώνης Τσάβαλος, ΕΤ3 (Αφιέρωμα στις 2 μουσικούς)

One thought on “Η ΕΛΕΝΗ & Η ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!

  • 18 Ιουνίου 2015 at 1:18 μμ
    Permalink

    ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 22:00. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΜΕΣΑ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.