ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟ
Το βραβείο Bingham Medal της Επιστημονικής Εταιρείας Ρεολογίας των ΗΠΑ για το 2019, θα λάβει ο Δημήτρης Βλασσόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Το Bingham Medal καθιερώθηκε προς τιμήν του Ευγένιου Μπίνγκχαμ, «πατέρα» της ρεολογίας (μελέτης της ροής της ύλης), για τους επιστήμονες που έχουν επιδείξει εξαιρετική συνεισφορά σε αυτό το πεδίο. Φέτος απονέμεται στον Δ. Βλασσόπουλο «για εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της πειραματικής ρεολογίας της χαλαρής ύλης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν επαναστατικές ανακαλύψεις στους βασικούς τομείς των μιγμάτων πολυμερών, των διακλαδισμένων και κυκλικών πολυμερών και των μαλακών κολλοειδών, και για την ανάπτυξη ισχυρών ρεομετρικών και ρεο-οπτικών εργαλείων».
Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει κατά τη διάρκεια του 91ου ετησίου συνεδρίου της Εταιρείας Ρεολογίας από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2019 στο Ράλεϊ της Β. Καρολίνα.
Ο Δ. Βλασσόπουλος έχει λάβει δίπλωμα Χημικής Μηχανικής από το ΕΜΠ (1983) και διδακτορικό στη Χημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ (1990). Tα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι στις περιοχές της μοριακής ρεολογίας και ρεο-φυσικής, των διακλαδισμένων και κυκλικών πολυμερών και δικτύων, των μαλακών κολλοειδών και μιγμάτων και της μη-γραμμικής ρεολογίας. Διετέλεσε ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο της εταιρείας Mobil στις ΗΠΑ (1990-1992) και στο ΙΗΔΛ (1992-2002). Του είχε απονεμηθεί το 2015 το Βραβείο Weissenberg της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρεολογίας.
Ο διευθυντής του ΙΗΔΛ, καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης, δήλωσε σχετικά: «Το Bingham Medal της Αμερικανικής Εταιρείας Ρεολογίας αποτελεί την κορυφαία διάκριση για ερευνητή στον τομέα της ρεολογίας. Η απονομή του στον καθηγητή κ. Βλασσόπουλο αποτελεί ακόμη μία αναγνώριση της απήχησης της έρευνας που γίνεται στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιες διακρίσεις φωτίζουν τον δρόμο όλων των Ελλήνων επιστημόνων. Είναι, βεβαίως, ιδιαίτερα σημαντικές σε μία περίοδο που η έρευνα και η καινοτομία που συμβαδίζουν με την αριστεία, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας».