ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Η «ΜΗΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η Δρ Μαρία Δεληβοριά-Παπαδοπούλου, η δικιά μας κυρά Μαρία, είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Φυσιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ και Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Παίδων του St. Christopher.

22a_04 (1)
Κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας της ως γιατρός, καθώς και μέσα από την πρωτοποριακή της έρευνα, έχει βελτιώσει δραματικά τη ζωή αμέτρητων παιδιών. Η αφοσίωσή της στα νεογέννητα των οποίων κινδυνεύει η ζωή, την καθιστά ηγέτιδα στον τομέα της Νεογνολογίας και της Περιγεννητικής Ιατρικής. Σήμερα θεωρείται η μητέρα της νεογνολογίας.

Maria-Delivoria-Papadopoulos-MD
Το 1957 πήρε Πτυχίο Ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου έλαβε μεταδιδακτορικό δίπλωμα στη φυσιολογία και για τα επόμενα 29 χρόνια ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής. Το 2006, της απονεμήθηκε η έδρα Ralph W. Brenner στην Παιδιατρική, στο Ίδρυμα St. Christopher για τα Παιδιά.

Από το 1970 είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία για πάνω από 35 χρόνια.

22a_01
Η Δρ Δεληβοριά-Παπαδοπούλου έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το American Academy of Pediatrics Lifetime Achievement Award και το National Lifetime Achievement Award από το Castle Connolly. Εργάστηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και είναι μέλος πολυάριθμων επιστημονικών εταιρειών, ενώ της έχουν απονεμηθεί τρία επίτιμα διδακτορικά διπλώματα από πανεπιστήμια.

Έχει υπηρετήσει σε πολλές ακαδημαϊκές και νοσοκομειακές επιτροπές και είναι κριτικός σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το New England Journal of Medicine. Το κλινικό της έργο εμφανίζεται σε περισσότερες από 970 δημοσιεύσεις.

Κάθε χρόνο ξεκινώντας από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και έχοντας την πιο σπουδαία ιατρική γνώση για τις ασθένειες των παιδιών άρχισε την «Οδύσσεια» της στην Ομηρική Ιθάκη θέτοντας αφιλοκερδώς κάθε χρόνο τον εαυτό της στην διάθεση των παιδιών της Ιθάκης των οικογενειών τους, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες που γι’ αυτές η κοινωνία της Ιθάκης την ευγνωμονεί.
Είναι επίτιμος Δημότης του Δήμου Ιθάκης μετά απο ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το Επαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης το 2010 τίμησε την κ Μαρία Δεληβοριά Παπαδοπούλου και της απέδωσε το βραβείο Οδυσσέως-Πηνελόπης (στη φωτογραφία με τον Επαρχο Ιθάκης Θανάση Λιβιτσάνη) για την επί τριάντα χρόνια πρόσφορα της στην νεολαία της Ιθάκης.

DELIBORIA

Είναι μέλος πολλών επαγγελματικών οργανώσεων όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, η Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας, η Εταιρεία Παιδιατρικής Έρευνας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.