«ΕΚΔΟΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΘΑΚΗΣ 1975-1996»

Εισήγηση δημάρχου Ιθάκης προς το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Ιθάκης

Το Θεατρικό και Μουσικό Φεστιβάλ Ιθάκης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το έτος 1975, επί δημαρχίας  του Σπύρου Αρσένη και έκλεισε τον κύκλο του το 1996, υπήρξε το πρώτο καλλιτεχνικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και πιστοποιεί τη σημαντική συνεισφορά της Ιθάκης στη σύγχρονη πολιτιστική πορεία της πατρίδας μας. Αυτή η συνεισφορά είναι μέρος της πολιτιστικής μας ιστορίας την οποία έχουμε χρέος να καταγράψουμε και να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές.

Προτείνω

1] Να εκδοθεί ένα Ιστορικό-Φωτογραφικό Λεύκωμα., που θα καλύψει την παραπάνω χρονική περίοδο, θα αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ για το νησί μας. Αυτή η σπουδαιότητα θα πιστοποιείται από φωτογραφίες, δημοσιεύσεις στον τύπο, έντυπα, και αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου των φορέων και των δημιουργών – καλλιτεχνών που συμμετείχαν, υλικό που θα προκύψει από την έρευνα των αρχείων των πρώην Δημάρχων Σπύρου Αρσένη και Τηλέμαχου Καραβία, καθώς και του Θεατρικού Μουσείου. Σημειωτέον ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν και Τιμήθηκαν προσωπικότητες της μουσικής και του θεάτρου όπως, οι Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Κουν, Κατράκης, Κώστας Βίργος Μ. Φαραντουρη , Στέφανος Ληναιος κ.λ.π. καθώς επίσης συγγραφείς,  κριτικοί και δημοσιογράφοι παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Καμπανέλης, Ιονέσκο, κ.λ.π.

Ειδικότερα:  Με δεδομένο ότι η οποιαδήποτε δαπάνη που προβαίνει ο Δήμος πρέπει να συμβάλει στην εξυπηρέτηση:

α)  Λειτουργικών αναγκών του Δήμου και να συντελεί στην αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών του και σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνει το προσήκον μέτρο.

β)  Σχετίζεται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκ μέρους των ΟΤΑ, οι οποίες προάγουν τα κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και οικονομικά συμφέροντα των δημοτών του ή συμβάλλουν στην ενεργό συμμετοχή τους για την προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και δραστηριοτήτων του ΟΤΑ.

γ)  Ανταποκρίνεται στο ανάλογο ή προσήκον μέτρο, χωρίς να υπερβαίνει τα εύλογα όρια που διαγράφονται με την τήρηση της αρχής της οικονομικότητας, ενόψει των συνθηκών πραγματοποίησής τους,

Η συγκεκριμένη προμήθεια του εν λόγω λευκώματος είναι επιβεβλημένη και λειτουργική, εκτός των άλλων γιατί θα προάγει τα πολιτιστικά και πνευματικά ενδιαφέροντα των κατοίκων του νησιού, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 158 παρ . 3 του Ν. 3463/2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του άρθρου 37 παρ. 2 του Ν. 3801/2099 [ΦΕΚ Α΄163]

Η Εκτύπωση  του  Ιστορικού – Φωτογραφικού Λευκώματος  για τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ιθάκης [Θεατρικού και Μουσικού Φεστιβάλ ] θα γίνει σε Πολυτελή Έκδοση  με 160 σελίδες θα εκτυπωθούν 1.000 τεμ.

Τα δε  λοιπά  Τεχνικά Χαρακτηριστικά του Λευκώματος εκτίθενται  αναλυτικά στην αρ. Μελέτη 20/2016 του Δήμου Ιθάκης.

Το δε κόστος της Εκτύπωσης/Προμήθειας του εν λόγω Λευκώματος ανέρχεται στο ποσό των 9.372,00 ευρώ με τον ΦΠΑ.

 

. Ο σκοπός  δε της έκδοσής του Ιστορικού – Φωτογραφικού Λευκώματος  είναι για να διατίθεται ως Αναμνηστικό Δώρο   σε Επίσημους, Φορείς  Προσκεκλημένους ΚΑΙ φιλοξενούμενους του Δήμου, καθώς και σε βραβεύσεις μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και διακεκριμένων δημοτών μας  καθώς  επίσης και σε συμμετέχοντες σε προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων,  και σε  σημαντικές προσωπικότητες που προσεγγίζουν το νησί μας με οποιαδήποτε ιδιότητα και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην προβολή του και στην επίτευξη των σκοπών και στόχων του.

Η έκδοση του λευκώματος θα προβληθεί με ανάλογα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ιστορίας και την ενίσχυση της εικόνας της σύγχρονης Ιθάκης, σαν ένα τόπο που «γεννάει» πολιτισμό και είναι άξιος συνεχιστής του ιστορικού και παγκόσμια γνωστού ονόματός του.

ΚΑΙ

2] όπως εγκριθεί η εν λόγω δαπάνη και η διάθεση- ψήφιση της πίστωσης ποσού 9.372,00 ευρώ , για τον εν λόγω σκοπό

Ο Δήμαρχος

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.