ΕΛΛΗ ΛΟΥΚΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΙΣ ΠΑΣΑΡΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

«Η μητέρα μου ήρθε στη ζωή για να βελτιώσει τη ζωή των Ελληνίδων μεταναστριών» λέει ο γιος της Alex Zotos
Γεννημένη στην Ιθάκη στις 27 Ιουλίου 1924, η Έλλη Λούκα, θεωρείτο μια από τις πιο ελκυστικές γυναίκες της Αυστραλίας και η πρώτη Ελληνίδα μετανάστρια που βρέθηκε σε ντεφιλέ υψηλής ραπτικής και περπάτησε στις πασαρέλες φημισμένων οίκων μόδας, όχι μόνο της Αυστραλίας αλλά και του εξωτερικού, κάνοντας το άστρο της να μεσουρανεί για πέντε δεκαετίες.
Αιθέρια, πανέμορφη, συνδυάζοντας περίσσεια χάρη, δυνατή προσωπικότητα και αδαμάντινο χαρακτήρα, η Λούκα έγραψε ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες μετανάστριες που με τη ζωή και το έργο τους συνέβαλαν καταλυτικά στη βελτίωση της ζωής των Ελληνίδων και Αυστραλών γυναικών εκείνης της εποχής, σε ολόκληρη την χώρα και ιδιαιτέρως στη Μελβούρνη.

«Η Έλλη και οι αδελφές της Ανθούλα και Μαρία, μεγάλωσαν σε ένα χωριό, τον Σταυρό Ιθάκης, όπου η οικογένειά τους είχε στην ιδιοκτησία της ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο» λέει στο «Νέο Κόσμο» ο Ανδρέας Ραφτόπουλος, ο οποίος σε συνεργασία με την Rosa McCall (πρώην Ραφτοπούλου) και την Olga Black (Μαυροκέφαλου) συνέταξαν το έργο που φέρει τον τίτλο «Elly Lukas project» το οποίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Συνδέσμου Μελέτης Ιστορίας της Ιθάκης (Ithacan Historical Society Inc) σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Ιθακήσιων «Ο Οδυσσεύς» (Ithacan Philanthropic Society «The Ulysses»).

Η Έλλη ήταν μια εντυπωσιακά όμορφη, φινετσάτη και χαρισματική κοπέλα, η οποία μεγάλωσε ανάμεσα σε σημαντικούς διανοούμενους της εποχής που διέμεναν στην ξενοδοχειακή μονάδα των γονιών της, Ανδρέα και Ιωάννας Λεκατσά, όταν επισκέπτονταν την Ελλάδα.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας τους Ιωάννας, η οποία ήταν γαλλικής καταγωγής, οι τρεις κόρες της οικογένειας μεγάλωσαν δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση της γαλλικής αλλά και της αγγλικής γλώσσας.

Μετά το πέρας του πολέμου, η οικογένεια της Έλλης μετακόμισε στην Αθήνα όπου η όμορφη κοπέλα παρακολούθησε ένα κολέγιο διοικούμενο από καλόγριες. Εκεί σπούδασε την αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

Με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αδελφής της, η οποία λίγα χρόνια νωρίτερα είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία, η νεαρή τότε Έλλη αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα το 1946 και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην ξενιτιά.

Λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Αίγυπτο όμως, παρέμεινε στο λιμάνι του Port Said τρείς μήνες.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κάιρο, οι επιβάτες του πλοίου, στο οποίο επέβαινε και η Έλλη, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής έως ότου οι υπεύθυνοι κατορθώσουν να εξασφαλίσουν ασφαλή μετάβαση στην Αυστραλία. Η Έλλη φιλοξενήθηκε στο Shepheard’s Hotel το οποίο διηύφθυνε τότε ο ελληνικής καταγωγής νεαρός Αλέξανδρος Ζώτος, ο οποίος μόλις αντίκρισε την Έλλη γοητεύτηκε από την φυσική ομορφιά και τον χαρακτήρα της κοπέλας και λίγα χρόνια αργότερα έγινε σύζυγος της.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Ithacan Philanthropic Society, η Έλλη έφτασε στην Αυστραλία το 1947 με το πλοίο SS Misr και παντρεύτηκε τον άντρα των ονείρων της το 1953. Το ζευγάρι απέκτησε δυο παιδιά, την Elise και τον Alex.

Παρ’ότι την περίοδο εκείνη οι ευκαιρίες εύρεσης εργασίας ήταν ιδιαιτέρως περιορισμένες, η εκθαμβωτική ομορφιά και χάρη της Έλλης, την έκαναν να ξεχωρίσει και έτσι δειλά-δειλά η νεαρή κοπέλα ξεκίνησε την καριέρα της στον κόσμο της υψηλής ραπτικής λαμβάνοντας μέρος σε επιδείξεις μόδας ενώ πόζαρε μπροστά στον φακό των πιο διακεκριμένων και ταλαντούχων φωτογράφων της εποχής, όπως των Athol Smith, Henry Talbot και Helmut Newton. Δεν ήταν επίσης και λίγες οι φορές κατά τις οποίες η νεαρή ομογενής κοσμούσε τα εξώφυλλα των περιοδικών της εποχής και ειδικά του δημοφιλούς περιοδικού Woman’s Day.

Αλλά και εκτός από τα σύνορα της Αυστραλίας, η Έλλη είχε την ευκαιρία να φορέσει και να παρουσιάσει τουαλέτες και αξεσουάρ του γαλλικού οίκου μόδας Christian Dior κατά την διάρκεια αποστολής της στο Παρίσι στο πλαίσιο του ‘Migrant to Australia Tour’ αλλά τελικά απέρριψε την πρόταση του διάσημου σχεδιαστή να ταξιδέψει ως μοντέλο του Dior και να λάβει μέρος σε μια σειρά από επιδείξεις μόδας της κολεξιόν του, επικαλούμενη οικογενειακές υποχρεώσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Έλλη μαζί με τον σύζυγό της Αλέξανδρο, δημιούργησαν την σχολή Elly Lukas School of Elegance στην Collins Street στη Μελβούρνη.
Το ιδιαίτερο χάρισμα της Έλλης να επικοινωνεί με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας της έδωσε την δυνατότητα να κατορθώνει αβίαστα να εμφυσεί στις εκατοντάδες σπουδάστριες της που πέρασαν τις πόρτες της σχολής της, τη σημασία της αυτοπεποίθησης, της χάρης και φυσικά της καλής συμπεριφοράς. Αν όμως υπήρξε ένα βασικό μυστικό ομορφιάς το οποίο διδάχθηκαν οι μαθήτριες της σχολής της ομογενούς, αυτό ήταν η σημασία και η αξία της σημαντικότερης αρετής που πρέπει να διακατέχει κάθε γυναίκα και δεν είναι άλλο από την αυτοπεποίθηση.
Η σχολή ξεκίνησε με 20 σπουδαστές και λίγο αργότερα έφτασε τους 125. Τα μαθήματα αφορούσαν την γυναικεία περιποίηση, συμβουλές ομορφιάς και φυσικά επικεντρώνονταν στην προετοιμασία νεαρών μαθητριών για την βιομηχανία του μόντελινγκ. Ανάμεσα στις μαθήτριες της Λούκα ξεχώρισαν η Αυστραλή ηθοποιός Olivia Newton-John καθώς και η Panda Lisner (Princess Panda).

«Η κοινότητα των Ιθακήσιων θαύμαζε την Έλλη για την αισθητική και την αυτοπεποίθησή της, η οποία ήταν αυθεντική χωρίς ίχνος αλαζονείας. Οι αρετές της αυτές πήγαζαν από την ταπεινή ανατροφή της και τον πλούσιο ψυχισμό της που ποτέ δεν μεταβλήθηκε παρ’ όλες τις επιτυχίες στη δουλειά της, το φιλανθρωπικό της έργο αλλά και την είσοδο της στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας της Μελβούρνης την εποχή εκείνη» λέει ο κ. Ραφτόπουλος.

«Η Έλλη αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Είχε την ικανότητα να κάνει κάθε μια από εμάς τις μαθήτριές της να νιώθουμε ιδιαίτερες και γεμάτες αυτοπεποίθηση μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία που απλόχερα μας προσέφερε» ανέφερε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Κέϊ Ραφτοπούλου, η οποία παρακολούθησε μαθήματα χάρης και καλής συμπεριφοράς στο κολέγιο της Λούκα, όπως άλλωστε συνέβη και με μια πληθώρα ομογενών δεσποινίδων της εποχής εκείνης.

Ο γιος της Έλλης Λούκα, Αλέξης, είναι σήμερα ο διευθυντής του κολεγίου Elly Lukas School of Elegance, το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά από μαθημάτων ομορφιάς, μακιγιάζ, εναλλακτικών θεραπειών και μασάζ.

Όμως, η Έλλη Λούκα δεν ήταν μόνο μοντέλο, κόρη, σύζυγος και μητέρα, αλλά και μια άκρως επιτυχημένη επιχειρηματίας. Εργάστηκε σκληρά και συνεισέφερε σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων της ενώ είχε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα μέσα από συνεργασίες με τα ιδρύματα Deaf & Dumb Society, The Spastic Children’s Society, St Paul’s School for the Blind και τα Royal Women’s Hospital και Royal Children’s Hospital.
Επίσης, είχε ενεργό ρόλο ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Κυριών της Μελβούρνης (Melbourne’s Lady Mayoress’ Committee) καθώς και των επιτροπών Women of Note και Quota International.

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Αυστραλία για πέντε δεκαετίες, η Έλλη μέσα από το έργο της εξύψωσε το όνομα «Έλληνας» σε ένα ανώτερο επίπεδο και δικαίως κέρδισε μια περίοπτη θέση στο κόσμο της αυστραλιανής και παγκόσμιας μόδας καθώς και μια θέση στις περίφημες σελίδες του βιβλίου της ιστορίας της διασποράς» λέει ο κ. Ραφτόπουλος.
Η Έλλη Λούκα διεγνώσθη με καρκίνο στο στήθος σε ηλικία 45 ετών και πάλεψε με την επάρατη νόσο για 30 ολόκληρα χρόνια κατά τα οποία υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες και ραδιοθεραπεία. Άφησε την τελευταία της πνοή και μαζί με αυτήν ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική παροικία, στις 4 Ιουλίου 1999 σε ηλικία 74 ετών στο νοσοκομείο St Vincent’s Private Hospital.

*Ο «Νέος Κόσμος» ευχαριστεί τον Σύνδεσμο Μελέτης Ιστορίας της Ιθάκης (Ithacan Historical Society Inc), τον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Ιθακήσιων «Ο Οδυσσεύς» (Ithacan Philanthropic Society «The Ulysses» και Rosa McCall (Elly Lukas 1924-1999), για τη συνολική προσφορά τους και ειδικά το ιστορικό και φωτογραφικό υλικό.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΪΟΣ
Πηγή: Εφημερίδα Neos Kosmos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.