ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Με μία συναυλία σπάνιας και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας την Κυριακή 28 Ιουνίου στο χώρο του Νηπιαγωγείου (πρώην Δημοτικό Σχολείο) στην πόλη της Ιθάκης, τελείωσε με επιτυχία το τριήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαρμονική μας. Ο Σύλλογος μας για άλλη μία φορά υπενθύμισε, ότι παραμένει πιστός στους στόχους του και στη συνεισφορά του για την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της νησιού μας.

Το Κουϊντέτο των Ξυλίνων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με την σύμπραξη τρομπέτας έδωσε την ευκαιρία στο φιλόμουσο κοινό, να απολαύσει στο πρώτο μέρος της συναυλίας αγαπητά έργα ξένων κλασσικών και όχι μόνο συνθετών, έργα του Μάνου Χατζιδάκη, όπως και έργα δημοφιλών στους Επτανησίους συνθετών της όπερας. Ενώ στο δεύτερο μέρος η σύμπραξη αυτών των καταξιωμένων μουσικών της Κ.Ο.Α. με τη Φιλαρμονική μας, χαροποίησε ιδιαιτέρως, ενθουσίασε και μετέφερε υπερηφάνεια και αισιοδοξία στους συμπατριώτες μας. Η χαρά και η τιμή γιά μάς ήταν πολύ μεγάλη. Η Φιλαρμονική μας κατέπληξε το κοινό με την απόδοση της, ευρισκόμενη στην καλλίτερη της στιγμή. Ανάμεσα στους μουσικούς της, με δική τους θέληση και επιθυμία βρέθηκαν έξι μουσικοί τόσο μεγάλης ποιοτικής αξίας, φήμης και εκτελεστικής δεινότητας προερχόμενοι από την σημαντικότερη ορχήστρα της χώρας μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και κοινωνικού προγράμματος της Κ.Ο.Α. «Δικαίωμα στη Μουσική» που υλοποιήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την υποστήριξη του μουσικού οίκου «Φίλιππος Νάκας», πραγματοποιήθηκαν δωρεάν σεμινάρια στη Φιλαρμονική Ιθάκης. Προσφέρθηκαν για νέους μουσικούς από καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα εξής όργανα: φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα αλλά και για μουσικά σύνολα από το Κουϊντέτο Ξυλίνων Πνευστών της Κ.Ο.Α. (Ευάγγελος Σταθουλόπουλος, φλάουτο – Χριστίνα Παντελίδου, όμποε – Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο – Οδυσσέας Μπάσσιος, φαγκότο – Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο) με τη σύμπραξη του Παναγιώτη Μπαλαμού (τρομπέτα). Έλαβαν χώρα στην αίθουσα προβών και στους υπόλοιπους χώρους της Φιλαρμονικής Ιθάκης από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015. Η συμμετοχή των μουσικών της μπάντας ήταν καθολική. Η μεταδοτικότητα, η επικοινωνία, ο άριστος τρόπος διδασκαλίας αφ΄ ενός και το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής αξίας των διδασκόντων αφ΄ ετέρου μάγεψαν τους νέους μας μουσικούς.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μας αλλά και σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση των διδασκόντων μουσικών κατά την διάρκεια της συναυλίας, ανέφεραν ότι εξεπλάγησαν θετικά με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των μουσικών μας, με τον εξαίρετο χαρακτήρα τους, όπως και με το επίσης ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του μουσικού συνόλου της μπάντας μας, αντάξιου της Επτανησιακής μας παράδοσης. Επαίνεσαν και εκθείασαν το θαυμάσιο και δύσκολο έργο των δασκάλων της Φιλαρμονικής μας, συνεχάρησαν το Δ.Σ. του Συλλόγου γιά την προσπάθεια του και το ευχαρίστησαν γιά την υπέροχη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε. Τελειώνοντας ανέφεραν ότι η Κ.Ο.Α. θα στηρίξει σύμφωνα με το πρόγραμμα έναν ταλαντούχο νέο μουσικό, ο οποίος θα προκριθεί εκ των συμμετεχόντων, μέσω της επιδότησής του για την αγορά οργάνου ή την κάλυψη της ετήσιας δαπάνης των διδάκτρων του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης ευχαριστεί για άλλη μία φορά τους επιχειρηματίες του νησιού μας, για την αφιλοκερδή προσφορά και υποστήριξη που προσέφεραν στο Σύλλογο μας. Όποτε τους ζητηθεί η συνδρομή και η βοήθεια τους – όπως εξάλλου των φίλων του Σωματείου και των συμπολιτών μας γενικά – την προσφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους πάντοτε με ευχαρίστηση. Αυτή τη φορά εντελώς τυχαία επελέγησαν τα εστιατόρια: «Κοχύλι», «Πόρτο» και «Ο Μπάτης» στην πόλη της Ιθάκης και το εστιατόριο <Οι Μύλοι» στο Κιόνι Ιθάκης, το τουριστικό πρακτορείο «Πολύκτωρ Tours» και το ξενοδοχείο «Μέντωρ». Άφησα για το τέλος το Δήμο Ιθάκης και την Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση Ιθάκης, όπου η συμβολή και υποστήριξη τους προς τον Κ.Ο.Ι. κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Φιλαρμονική αν και είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εν τούτοις επί της ουσίας είναι το Δημόσιο Πολιτιστικό Σχολείο του νησιού μας, όπου η εκπαίδευση προσφέρεται δωρεάν. Διαθέτει όλες τις κατηγορίες των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων και μουσικών βιβλίων. Οι δάσκαλοι της έχουν καθημερινή παρουσία στη Φιλαρμονική. Έχουν επιφορτισθεί με την φροντίδα της οργάνωσης του μουσικού έργου και της διδασκαλίας του, στοχεύοντας πάντοτε στην συνεχή και γενικότερη αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου και την βελτίωση μέσω των πάσης φύσεως εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Σωματείο. Στις εκτός Ιθάκης συμμετοχές και εμφανίσεις της, αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή του τόπου μας. Έχει ένα έμψυχο δυναμικό 87 εν ενεργεία μουσικών όλων των ηλικιών, ξεκινώντας από τα τμήματα των αρχαρίων και των εκπαιδευομένων από τα πρώτα τους μαθητικά χρόνια. Από την φετινή χρονιά συμπεριλαμβάνονται στο δυναμικό της παιδιά από όλη την Ιθάκη, εννοώντας και αυτά της Βορείου Ιθάκης.

Μια ολόκληρη μουσική παράδοση συντηρήθηκε, αναδείχθηκε και ενισχύθηκε χάρη σ΄ αυτές τις προσπάθειες, μέσα από την διδαχή και τη διαδοχή από γενιά σε γενιά για 111 χρόνια. Ας βοηθήσουμε όλοι μας να αποδειχθεί ότι το μέγεθος του νησιού μας είναι αρκετό και ικανό, ούτως ώστε να συνεχισθεί και στο μέλλον να υφίσταται και να αναπαράγεται αυτή η μεγάλη κλασσική παράδοση.

Τ.Β

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.