ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για να δυνηθεί ο νέος Πρόεδρος να επιτύχει ενότητα και ενδυνάμωση

Για να καταστεί ένα σύγχρονο φιλελεύθερο και δημιουργικό κόμμα

Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, διότι είναι φυσικό να ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, ανεξαρτήτως αν το ψήφισε ή όχι, οι εξελίξεις στο ιστορικό αυτό κόμμα, που έχει αφήσει ανεξίτηλες τις σημαντικές διαχρονικές επιλογές του, επωφελείς για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τα τελευταία σαράντα τόσα χρόνια.

Όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι, ομιλούν για αλλαγές και ενδυνάμωση του κόμματος και τούτο είναι φυσικό και αναγκαίο. Ποιες όμως είναι οι αναγκαίες αυτές αλλαγές, οι οποίες θα συντείνουν στην ενδυνάμωση και διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας; Επειδή ένας από τους ενδιαφερομένους Έλληνες είμαι και εγώ, θα επιχειρήσω να εκθέσω σε γενικές γραμμές, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δομή και λειτουργία του κόμματος, για να καταστεί η Νέα Δημοκρατία ένα σύγχρονο φιλελεύθερο και δημιουργικό κόμμα.

Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτό που δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, όπως αυτή την εξέφρασε στο πρώτο συνέδριό της ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής με Πλατωνική σοφία, άρα διαχρονική αξία και είναι ο «Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός», που σημαίνει φιλελεύθερη ιδεολογία με κοινωνικό πρόσωπο, δηλαδή την προστασία των αδυνάμων και ανήμπορων. Η έννοια φιλελεύθερη ιδεολογία καλύπτει όλον τον πολιτικό χώρο από τις παρυφές της άκρας δεξιάς, μέχρι τις παρυφές της πατριωτικής αριστεράς, δηλαδή καλύπτει ό,τι εννοούμε με την λέξη «κέντρο» και «κεντρώους». Ο Κώστας Καραμανλής εισήγαγε την Αριστοτέλεια έννοια του «μεσαίου χώρου», δηλαδή τη μεσαία κοινωνική τάξη, χωρίς σχέση με ιδεολογία.

Η κομματική δομή και λειτουργία, είναι αυτή που πρέπει να αναμορφωθεί. Σε προηγούμενο σημείωμά μου, αναφερόμενο στην εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, είχα αναφέρει ότι η κομματική οργάνωση, δημιουργήθηκε για αμυντικούς κυρίως λόγους έναντι του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, του οποίου αντέγραψε την οργανωτική του δομή, η οποία συνειδητά στηρίζονταν  σε αυτή των αριστερών κομμάτων, που έχουν ως βάση και σκοπό τα Μαρξιστικά/Λενινιστικά πρότυπα και αντιλήψεις που εμπεριέχουν την “κολλεκτιβιστική” αντίληψη, τον “συγκεντρωτισμό” της εξουσίας, του “κομφορμισμού” με βάση την “υπέρτατη σοφία” που συνεπάγεται την υποβάθμιση ή την εξαφάνιση του “ατόμου”, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του φιλελευθερισμού. Η δομή και λειτουργία του κόμματος, πρέπει να στηρίζεται στην “εξατομικευμένη ευθύνη των μελών των οργανώσεων, που συνάδει. με την δημιουργική αξία του ατόμου, θεμέλιο της φιλελεύθερης ιδεολογίας”.

Επομένως, πρώτο μέλημα του νέου προέδρου, αναλύοντας τα πιο πάνω, είναι να τελειώσει με την αριστερή κομματική οργάνωση, όπου οι αποφάσεις και οι ενέργειες αποφασίζονται και επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω και «τα σκυλιά δεμένα», και να δομηθεί στη ελεύθερη σκέψη και άποψη, όπου οι ιδέες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες παίρνονται από κάτω προς τα επάνω. Να ανατίθενται θεματικές εξατομικευμένες ευθύνες και αρμοδιότητες, οι οποίες, αφού μελετηθούν και επεξεργασθούν το θέμα τους, θα προτείνουν δράσεις και ενέργειες στην ολομέλεια της οργάνωσής τους για τις τελικές αποφάσεις δράσης και ενέργειας. Στο ίδιο σκεπτικό και φιλοσοφία, θα κλιμακώνεται σε Νομαρχιακό, Περιφερειακό και Κεντρικό επίπεδο. Ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση κάθε πρότασης, θα τίθεται για επεξεργασία και έγκριση από ανάλογο οργανωτικό επίπεδο.

          Η οργανωτική δομή και λειτουργία αυτής των κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ., αντικατοπτρίζεται σε συμμετοχική διαδικασία των απλών μελών του κόμματος προς και μέχρι την κεντρική διοίκηση. Τα σοβαρά δηλαδή θέματα που αφορούν ευρεία στρώματα της κοινωνίας μας, η άποψη των απλών μελών, μέσω της πιο πάνω διαδικασίας, έχουν βαρύνουσα αξία και σημασία και η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να πείσει για τυχόν διαφορετική θέση ή άποψη, πριν ληφθεί η τελική απόφαση. Η Τοπική Οργάνωση ως κύτταρο της όλης οργανώσεως του κόμματος, είναι αυτή που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και η δική της δράση και συμπεριφορά καθορίζει την επιρροή και επίδραση του κόμματος στην κοινωνία. Επομένως η θέση της και οι απόψεις της έχουν ιδιαίτερη αξία και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η κεντρική ιδέα είναι η αναβάθμιση των κομματικών οργανώσεων με ευρείες αρμοδιότητες, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής παρεμβάσεως στην τοπική κοινωνία, με ταυτόχρονη επιμόρφωση και ενημέρωση των στελεχών.

         Συμμετοχή λοιπόν είναι η μαγική λέξη, είναι η λέξη κλειδί που θα ενεργοποιήσει κάθε σκεπτόμενο πολίτη και θα εμπλουτιστεί το κόμμα από πρόσωπα αξίας που τώρα απέχουν. Όταν ο Έλληνας πολίτης συμμετέχει ενεργά στην πολιτική διαδικασία, αποθετικά, αποφεύγονται οι από μακρού κριτικές του, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι εποικοδομητικές και θετικά, πέραν των τυχόν χρήσιμων προτάσεών του, σε κάθε περίπτωση έχεις κερδίσει όλον αυτό τον κόσμο, αφού όλοι αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια και ότι η γνώμη τους μετράει. Μια ακόμη θετική «συνέπεια» της ενεργούς αυτής συμμετοχής του πολίτη, είναι ο εμπλουτισμός του κόμματος με στελέχη ποιότητος, που ανεβάζει τη στάθμη και δίνει την δυνατότητα υψηλότερων στόχων πολιτικής και επιδιώξεων.

Περισσότερες αναλύσεις και εξειδικεύσεις, στα κομματικά όργανα. Σε επόμενο σημείωμά μου, θα εκθέσω τις απόψεις μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Κοινωνία, τις σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης και μερικές σκέψεις για την κυβέρνηση και ένα έμμεσο αλλά αποτελεσματικό τρόπο αποκομματικοποίησης του κράτους.

 ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΣ

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

Thiakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.