Η ΕΛΜΕ ΚΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης καινούργια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αυτόματα επαναφέρει τα σχολεία της Ιθάκης στην κατηγορία των δυσπρόσιτων. Συγκεκριμένα, πλέον, εντάσσονται σε αυτή τα σχολεία της κατηγορίας Ι΄ (10 μόρια) και πάνω (από ΙΑ΄ – 11 μόρια και πάνω που ήταν στο προηγούμενο ΦΕΚ).

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το λαϊκό κίνημα του νομού αλλά και για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αφού η κατάργηση εκατοντάδων δυσπρόσιτων σχολείων σε όλη την χώρα αποτελεί μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα. Εντάσσεται στο περίγραμμα των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ και υλοποιείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κοκ.), προεξάρχουσας της σημερινής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), που διατείνεται ότι τάχα υλοποιεί αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να κρύψει την πολιτική της ευθύνη. Σε αυτά τα πλαίσια είναι μια μεγάλη νίκη, γιατί με το καθεστώς των δυσπρόσιτων δυνητικά μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, ομάδα προσανατολισμού και ειδικότητα, να προτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς λόγω των αυξημένων μορίων, να μειώνονται οι κίνδυνοι να συγχωνευθούν ή και να κλείσουν ακόμη αυτά τα σχολεία. Η περικοπή τριών τμημάτων στο ΓΕΛ Ιθάκης, που ακολούθησε το μήνυμα του κ. πρωθυπουργού και ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων, δείχνει την προοπτική της «κανονικότητας» που ήθελαν να ανοίξει. Κάτι που, χωρίς αγώνα, δεν έχουμε εγγύηση πως δεν θα έχει συνέχεια.

Είναι το αποτέλεσμα ενός 10μηνου αγώνα που έδωσαν από κοινού η ΕΛΜΕ και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, επιδιώκοντας σταθερά τη συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων, με τους συλλόγους καθηγητών Ιθάκης και Μεσοβουνίων, με γονείς και μαθητές. Δώσαμε μάχη μακριά από τη λογική των «δημοσίων σχέσεων», με παραστάσεις σε Υπουργείο Παιδείας – ΚΥΣΔΕ – ΔΔΕ – ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, με απεργία, με τρίωρες στάσεις εργασίας, με συσκέψεις και εκδηλώσεις, με πρόκληση συζήτησης σε Δημοτικά συμβούλια και Περιφερειακό Συμβούλιο, με συνεντεύξεις τύπου, ανακοινώσεις κ.α. Επίσης, επιδιώξαμε και λειτούργησε θετικά η κοινή απόφαση ΠΥΣΔΕ -ΠΥΣΠΕ. Αποκορύφωμα αυτού του αγώνα υπήρξε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στην Ιθάκη μέσα στο καλοκαίρι με την συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών. Της απόφασης αυτής μετά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών προηγήθηκε η κατάκτηση της αύξησης των μορίων στα σχολεία της Ιθάκης (στο 10 και κατηγορία Ι΄ από 8 και κατηγορία Η΄ που τα είχαν κατακρημνίσει).

Ωστόσο όμως, στον αγώνα αυτό κάποιοι ήταν απόντες ή κάποιοι άλλοι (έμμεσα πλην σαφώς) έβαλαν πλάτη να περάσουν κατ’ αρχάς οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Απούσα σε αυτήν την διεκδίκηση ήταν η κ. Βουλευτής και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που αν και προκλήθηκε δημόσια με ανοικτή επιστολή της ΕΛΜΕΚΙ στις 23/4/2018, δεν έκανε καμιά παρέμβαση ώστε να μην περάσει η κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των δυσπρόσιτων. Απούσα ήταν και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεφαλονιάς (ΝΔ) που στο «και πέντε» πήρε απόφαση στήριξης του αιτήματος, ενώ δεν κοινοποίησε καν την απόφαση!!! Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) πήρε θέση μόνο μετά από επίμονες προσπάθειες της Λαϊκής Συσπείρωσης να βάλει το θέμα δύο φορές στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβούλιου, αφού αγνόησε για μήνες την ανοιχτή επιστολή πρόσκληση της ΕΛΜΕΚΙ να συζητηθεί το θέμα. Ωστόσο και τότε «αβαντζάρισε» την κυβέρνηση με μια απαράδεκτη απόφαση που δεν γινόταν καν μνεία για την μη κατάργηση των δυσπρόσιτων σχολείων, καθώς και με άθλιες μεθοδεύσεις και ουσιαστικά με αποκλεισμό και φίμωση της ΕΛΜΕΚΙ από την συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι (την είχε στην αναμονή 6 ώρες μέχρι να μιλήσει για το θέμα με αποτέλεσμα την αποχώρησή της). Πολύτιμους συμπαραστάτες επίσης σε αυτήν την μεθόδευση είχε η κυβέρνηση το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» (ΙΕΠ) που εισηγήθηκε αυτήν την απαράδεκτη πρόταση κατάργησης των δυσπρόσιτων, τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που υποβάθμισαν το θέμα και δεν έκαναν τίποτε το ουσιαστικό για να αποτρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι βεβαίως αυτή η κατάκτηση δεν αναιρεί το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα, αλλά και το γεγονός ότι οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Μπορούμε με τον αγώνα μας να επιβάλουμε λύσεις. Καλούμε την Κυβέρνηση να επαναφέρει στο καθεστώς των δυσπρόσιτων όλα τα σχολεία του Νομού που το είχαν και να υιοθετήσει τη μοριοδότηση που προτείνουν τα Σωματεία των εκπαιδευτικών και τα Τοπικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας (ΠΥΣΠΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ). Ιδιαίτερα τονίζουμε την ανάγκη να συνεχίζουμε τον αγώνα για να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία των Μεσοβουνίων, ώστε και να επαναχαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα, όπως και για όλα εκείνα τα σχολεία της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς που μειώθηκαν τα μόριά τους.

Παράλληλα, να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες μας ενάντια στις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων αλλά και για την επαρκή χρηματοδότηση των μαθητικών μεταφορών που θα πληγεί και αυτή βάναυσα από τον αποχαρακτηρισμό που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ισχύει για όλη την Κεφαλονιά.

Ο κυβερνητικός χειρισμός του νέου χαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων, μετά τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, δημιουργεί προβλήματα και αδικίες σε βάρος των συναδέλφων. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει τις αδικίες και υπάρχουν τρόποι ώστε αυτό να συμβεί.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Μόνο η βελτίωση του πλαισίου για τη συγκρότηση των τμημάτων, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, διαμορφώνει όρους σωστής εκπαιδευτικής διαδικασίας, βάζει φρένο στην κινητικότητα των εκπαιδευτικών, ανοίγει δρόμο για να σταματήσουν τα τεχνητά πλεονάσματα προσωπικού. Άρα, συνεχίζουμε με κοινό μέτωπο γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών, εντάσσοντας το συγκεκριμένο στη συνολική πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και την αντιλαϊκή – φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Αργοστόλι 21/9/2018
Ο Πρόεδρος
Μαντζουράτος Δημήτρης
Η Γενική Γραμματέας
Ποταμιάνου Σοφία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.