Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει έτοιμο και προωθεί προς υλοποίηση ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και εκτιμάται ότι γι’ αυτό θα γίνει συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό που θα γίνει στη Ζάκυνθο.Δίνοντας περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης έκανε γνωστό ότι σχετικό πρόγραμμα εφραρμόζεται στην Ιθάκη για σχολικά κτίρια και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Περιβάλλον – αειφόρος ανάπτυξη».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού που έγινε την Τρίτη 14 Ιουλίου με τηλεδιάσκεψη εγκρίθηκε η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και του Δήμου της Ιθάκης για ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου-Λυκείου της Ιθάκης και εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Χρήστος Μωραΐτης ενημέρωσε σχετικά και δήλωσε ότι «Ο Δήμος Ιθάκης συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων και δημοσίων κτιρίων. Χρειαζόταν η συμμετοχή ενός μηχανικού από την πλευρά της Περιφέρειας που είναι η εποπτεύουσα αρχή και έπρεπε να τροποποιηθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ και Δήμου Ιθάκης».

Για τη συνολική εφαρμογή της ενεργειακής αναβάθμισης στα δημόσια κτίρια ο κ. Μωραΐτης δήλωσε: «Η πρωτοβουλία είναι σημαντική και σε αυτή την κατεύθυνση ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τσούκας ετοιμάζει ένα πακέτο για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας. Εχει έλθει σε συνεννόηση με τους φορείς και γνωρίζω πως το πρόγραμμα είναι έτοιμο. Ελπίζω πως θα προλάβουμε να το ψηφίσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού. Αυτή η αναβάθμιση θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα καθώς διατίθενται πολλά ποσά για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Έτσι δείχνουμε και την αντίληψή μας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις προτεραιότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ.