ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΡΚΥΝΑΣ – ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΘΑΚΗΣ

Στην Ιθάκη, ένα νησί με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν που για πάνω από δυο δεκαετίες φιλοξένησε ένα από τα γνωστότερα ερασιτεχνικά θεατρικά φεστιβάλ, δεν θα μπορούσε να λείπει μια θεατρική ερασιτεχνική ομάδα. Ο “ΦΟΡΚΥΣ” λοιπόν είναι ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης και αποτελείται από ερασιτέχνες που αγαπούν το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, αλλά και κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο ΦΟΡΚΥΣ ιδρύθηκε τυπικά σαν σήμερα στις 29-3-1996 αλλά αποτελεί συνέχεια της Θεατρικής Ομάδας Ιθάκης, η οποία από το 1991 άρχισε να παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις σε ετήσια βάση.

Για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια τώρα , κάθε χειμώνα η ομάδα παρουσιάζει την δουλειά της με το ρεπερτόριο να περιλαμβάνει θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, εντελώς δε ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα έργα που έχουμε ανεβάσει σε όλη αυτή της εικοσιπεντάχρονη πορεία μας: Α. Τσέχωφ (Βυσσινόκηπος, Οι Τρείς Αδελφές), Μολιέρος (Ταρτούφος), Μ. Μπρέχτ (Η Όπερα της Πεντάρας), Ι. Καμπανέλλης (Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Τα τέσσερα πόδια του Τραπεζιού), Αριστοφάνης (Λυσιστράτη), Α. Κασόνα (Τα δένδρα πεθαίνουν Όρθια), Ζ. Μισέλ (Κυριακάτικος Περίπατος), Ρ.Νάς (Ο Βροχοποιός). Δ. Κεχαίδης (Με Δύναμη από την Κηφισιά), Γ.Ξενόπουλος (Δέν είμαι εγώ), Ζ. Φεντώ (Κούκου), Π. Σέφερ (Μαύρη Κωμωδία), Λ. Πιραντέλο (Έτσι Είναι, Αν Έτσι Νομίζετε), Π.Μπρούκ (Λιθουανία), Φ. Γ. Λόρκα (Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Γέρμα) κλπ. Επίσης στην διάρκεια του καλοκαιριού συστήνουμε παιδική σκηνή προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά της Ιθάκης άμεση επαφή με την θεατρική πράξη και ανεβάζουμε με αυτά παραστάσεις. Παράλληλα στηρίζουμε με την εθελοντική μας συμμετοχή, όταν μας ζητηθεί, την λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου Ιθάκης από το 1997 μέχρι και σήμερα. Από το καλοκαίρι του 2015 έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τους Κοινωφελείς Ομίλους του νησιού την λειτουργία θερινού Κινηματογράφου με δωρεάν προβολές ταινιών σε όλη την Ιθάκη. Τέλος έχουμε προχωρήσει και υλοποιούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασης κειμένων με την μορφή του Θεατρικού Αναλόγιου σε Εκκλησίες του νησιού μας (Άγιος Σπυρίδων Μπαζίγος, Παλιά Παναγία Περαχωρίου, Ευαγγελίστρια Ράχης Κιονίου, Άγιος Γεώργιος Γαννισκάρι).

Πριν από λίγο καιρό αποκτήσαμε και μόνιμη στέγη, στις Εργατικές Κατοικίες, την οποία ανακατασκευάζουμε και η οποία φιλοδοξούμε να γίνει τόπος καλλιτεχνικής δράσης για όλους τους συμπατριώτες μας.

Παρ’ όλη την πολύμηνη προετοιμασία, την κούραση αλλά και την αφοσίωση που απαιτείται, τα μέλη της ομάδας ( άνθρωποι που τα πρωινά “κρύβονται” πίσω από πάγκους μαγαζιών, από γραφεία, σε δημοσιές υπηρεσίες, μέσα σε τάξεις σχολείων, στην ύπαιθρο, στην οικοδομή ή στο σπίτι τους) καταφέρνουν με συνέπεια κάθε χρόνο να προσφέρουν μια αξιόλογη πρόταση ψυχαγωγίας στο κοινό του νησιού μας.

Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις μας , αυτές είναι οι ακόλουθες:

1.Στις 15, 16, 17 Απριλίου και 3 Μαΐου 2016 με ώρα έναρξης 9.00 μ.μ., θα παρουσιάσουμε στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης της χειμερινή μας θεατρική παραγωγή ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ η οποία βασίζεται σε μια περιβαλλοντική εργασία που είχε γίνει το έτος 1997 από το Γυμνάσιο Ιθάκης και αφορά την μετανάστευση, τους ναυτικούς και γενικότερα την κοινωνία του νησιού μας.

Είναι ένα πρωτότυπο έργο που πρώτη φορά ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή και το οποίο πιστεύουμε πως αφορά όλους μας.

Αυτή η παραγωγή μας θα παρουσιαστεί στο Θέατρο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ της Πάτρα στις 4 Ιουνίου 2016 και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Ιθάκης.

2. Στις 22 Απριλίου 2016 και ώρα 8.00 μ.μ, θα παρουσιάσουμε υπό την μορφή αναλόγιου κείμενα από τους Ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού σχετικά με την Εβδομάδα των Παθών και με τίτλο Ο ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Γιαννισκάρι, και ώρα 8.00 μ.μ..

3. Σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού του 2016 θα συνεχίσουμε την περσινή μας προσπάθεια για παρουσίαση ποιοτικών κινηματογραφικών ταινιών σε όλη την Ιθάκη, με ελεύθερη είσοδο.

4. Το καλοκαίρι του 2016 θα παρουσιάσουμε σε 4 παραστάσεις και σε εντελώς νέα μέρη (π.χ. στα Κανόνια στη Λούτσα, στο αλώνι του Μάσου στη Λακίνα της Εξωγής κλπ) μια εντελώς πρωτότυπη παραγωγή με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Πρόκειται για 4 μονολόγους γυναικών από αρχαίες τραγωδίες (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια, Ελένη) που είμαστε σίγουροι πως θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού μας κατά την τουριστική περίοδο.

5. Στο στέκι του ΦΟΡΚΥΝΑ στις εργατικές κατοικίες θα πραγματοποιήσουμε εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βίντεο και βιβλίων και μικρά μουσικά σύνολα συμπατριωτών μας.

Ευχαριστούμε πολύ όλους σας που μας στηρίζετε ηθικά και οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια και τον Δήμο Ιθάκης που βρίσκεται δίπλα μας και κυρίως που μας παραχώρησε το χώρο για τις εκδηλώσεις μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.