ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ιθάκης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιθάκης σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οργανώνουν στην Ιθάκη μια ημερίδα Αστρονομίας:Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015

ΠΡΩΙ: Στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ιθάκης. Απευθύνεται αποκλειστικά στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού.

09:30 – 11:00: “Ένα ταξίδι στο διάστημα”:  Παρουσίαση σε μαθητές Α και Β δημοτικού με θέμα το πλανητικό μας σύστημα και τις διαστημικές αποστολές.

Ακολουθεί εργαστήριο χειροτεχνίας, όπου οι μαθητές θα κατασκευάσουν πυραυλάκια από χαρτί. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους ψαλίδι και μαρκαδόρους και έναν χαρτονένιο κύλινδρο από χαρτί κουζίνας ή υγείας.

11:00 – 12:00: “Ήλιος και αστέρια” Παρουσίαση – ομιλία σε μαθητές Γ και Δ δημοτικού με θέμα τον κοντινότερο αστέρα στη γη μας, τον ήλιο, αλλά και βασικά στοιχεία αστρικής εξέλιξης.

12:15 – 13:15: “Ηλιακές καταιγίδες και ο ήχος του διαστήματος”

Παρουσίαση – ομιλία σε μαθητές Ε και Στ δημοτικού με θέμα τις σχέσεις Ηλίου- Γης, τον διαστημικό καιρό και την εξερεύνηση του ήχου του διαστήματος.

13:15 – 14:00: Συζήτηση με τους μαθητές σε θέματα που αφορούν την επιστήμη της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και της Φυσικής του Διαστήματος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Στον Δημοτικό Κινηματογράφο. Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και κάθε ηλικία.

17:00 – 18:00: Εισαγωγή στην αναγνώριση των Αστερισμών του ουρανού και την Μυθολογία τους.

18:00 – 18:30: Προβολή ταινίας “Κοσμική Αρμονία” (22 λεπτά).

Σε υπαίθριο χώρο:

19:00 – 20:30: Παρατήρηση των αστερισμών του χειμερινού ουρανού σε κατάλληλη τοποθεσία εντός ή εκτός πόλης.

Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των συμμετεχόντων.

Σε όλες τις εκδηλώσεις της ημερίδας τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από γονείς.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Οργάνωση – παρουσίαση:

Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Γωγώ Λουκαϊδου

(Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)