JOSEPH CARTWRIGHT: ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ (ΙΘΑΚΗ)

Ο Joseph Cartwright ήταν ένας θαλασσογράφος που εργαζόταν στο Αγγλικό Ναυτικό ως πολίτης. Με την έλευση των Βρετανών στα Ιόνια Νησιά διορίστηκε Γενικός Ταμίας της Φρουράς στην Κέρκυρα, 1816-20. Την έκδοση του λευκώματος με τον τίτλο Views in the Ionian Islands (Απόψεις στα Ιόνια Νησιά) το 1821 ακολούθησε η Επιλογές από την Ενδυμασία της Αλβανίας και της Ελλάδας το 1822.
Το κείμενο που ακολουθεί συνόδευε το λεύκωμα Views in the Ionian Islands (Απόψεις στα Ιόνια Νησιά), αποτελούμενο από τρία φύλλα κειμένου και δώδεκα λιθογραφίες επιζωγραφισμένες, σε σχήμα ορθογώνιο 38Χ60 εκ., επικολλημένες σε χαρτόνι, ανυπόγραφες και χωρίς τίτλους που αναφέρονταν σε όλα τα Επτάνησα. Σ αυτή μας την αναφορά παρουσιάζουμε μόνο δύο από τις 12 χρωμολιθογραφίες που παρουσιάζουν απόψεις από το νησί της Ιθάκης.

ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
«Αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί, με τη Συνθήκη του Παρισιού του 1815, υπό την άμεση προστασία της Μεγάλης Βρετανίας και ο εκπρόσωπος του Βασιλέως ονομάζεται «Λόρδος Ύπατος Αρμοστής». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούνται από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Ιθάκη, τα Κύθηρα, τους Παξούς και τις εξαρτωμένες από αυτά περιοχές.
Η καθιερωμένη θρησκεία είναι η Ελληνική Ορθόδοξη. Η θρησκεία της προστάτιδος δύναμης ασκείται με μεγάλη ελευθερία, αυτή των Ρωμαιοκαθολικών έχει ειδική μεταχείριση και όλοι οι άλλοι τύποι λατρείας είναι αποδεκτοί.
Την Πολιτική Κυβέρνηση των Πολιτειών συνθέτουν η Γερουσία, η Νομοθετική Συνέλευση και η Δικαστική Εξουσία.
Η Στρατιωτική Διοίκηση των Νησιών είναι στα χέρια του Διοικητή των Δυνάμεων της Βρετανικής Μοναρχίας.
Η Ιονική σημαία είναι ο Λέων του Αγίου Μάρκου και φέρει στην επάνω γωνία, ως ένδειξη ειδικής προστασίας, το έμβλημα της Μεγάλης Βρετανίας. Η εμφάνισή της στις θάλασσες της περιοχής χαιρετίσθηκε ως προάγγελος εξαφάνισης των αναρίθμητων πειρατών που επί αιώνες καραδοκούσαν ανάμεσα στα βράχια, ακρωτηριάζοντας και υποβάλλοντας σε φριχτά βασανιστήρια τους άτυχους αιχμαλώτους τους».

8 Η πηγή της Αρέθουσας στην Ιθάκη.ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΧ: ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΑΡΕΘΟΥΣΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
«Αυτή είναι μία άποψη από τα επάλληλα στρώματα των βράχων, που δημιουργούν μια φυσική κλιμακωτή κάθοδο μέχρι την ευρύχωρη σπηλιά όπου βρίσκεται η πηγή. Το νερό, το οποίο είναι άριστο, ρέει διαρκώς διαμέσου της καμάρας και ξεχειλίζει από τα χείλη μιας φυσικής σκάφης, όπου οι βοσκοί οδηγούν τα κοπάδια τους να πιούν. Από εκεί κατεβαίνει μέχρι την άκρη της ρεματιάς, που φαίνεται αριστερά στην εικόνα, και από εκεί βαθμιαία πέφτει στη θάλασσα που βρίσκεται από κάτω.
Αυτά τα ημικυκλικά στρώματα από ασβεστόλιθο, των οποίων οι κυματιστές γραμμές απεικονίζονται στον πίνακα, καταλήγουν σε μια γόνιμη λωρίδα εδάφους καλυμμένη με χορτάρι και θάμνους. Από πίσω ξεπροβάλλει ο κάθετος βράχος Κόρακος Πέτρα. Ο μικρός καταρράχτης που δημιουργείται στο κέντρο του από τις φθινοπωρινές βροχές προσδίδει μια γραφικότητα στο όλο τοπίο. Κατά γενική αντίληψη, σ’ αυτό το συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η κατοικία του Ευμαίου, όπου ο Οδυσσέας, όταν επέστρεψε από την Τροία, συνάντησε και αποκάλυψε την ταυτότητά του στο γιο του Τηλέμαχο».

7 Βαθύ, Ιθάκη.
ΠΙΝΑΚΑΣ VIII: ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΒΑΘΥ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
«Αυτή η άποψη πάρθηκε από το μέρος όπου οι άνθρωποι του νησιού διεκπεραιώνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές φέρνοντας λαχανικά και άλλα τρόφιμα σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα.
Στα αριστερά της εικόνας είναι ένα Υδραίικο πλοίο που μεταμορφώνει σιτάρι σ’ ένα Τρεμπάκολο. Κάτω από την κίτρινη σημαία, ορισμένα μέλη του πληρώματος παραδίδουν ένα γράμμα για απολύμανση στον υπάλληλο του Υγειονομείου.
Το πολεμικό πλοίο είναι η Αλβιών, του υποναυάρχου Sir Charles Penrose.
Πιο πίσω είναι η πόλη Βαθύ, στα δεξιά της εικόνας το Λαζαρέτο, και πάνω στους απότομους λόφους διακρίνονται τα απομεινάρια της Παλιάς Πόλης».

Συμπληρωματικά να πούμε ότι: Η χρωματογραφία που δείχνει το λιμάνι στο Βαθύ στα αριστερά διακρίνεται ο ανεμόμυλος από τον οποίο η άκρη αυτή των Καραβάτων πήρε την ονομασία Μύλος και που διατηρείται έως σήμερα. Στη θέση του μύλου μεταφέρθηκε αργότερα από την περιοχή του Κυβερνείου (όπου τώρα το σπίτι Δρακούλη) η κολόνα με την προτομή του πρώτου Ύπατου Αρμοστή των νησιών Thomas Maitland, γνωστού στο Θιάκι ως Μέτελα. Αρκετοί θα θυμούνται στα παιδικά τους χρόνια που ακουγόταν συχνά η φράση, όταν κάποιος θύμωνε με κάποιον άλλο: «Την αναφορά σου στον Μέτελα!», όπως αλλού έλεγαν «την αναφορά σου στον Δήμαρχο» και αργότερα «τα .παράπονα σου στο Μέτελα» Η στήλη του Μέτελα λίγο πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατέστρεψαν οι Ιταλοί με τη συγκατάθεση των ντόπιων. Η περιοχή του Παλιοκάραβου φαίνεται στο πρώτο πλάνο της χρωμολιθογραφίας του Cartwright. Εκεί βλέπουμε Άγγλο ένοπλο στρατιώτη, Θιακούς με βράκες και μια βάρκα, προφανώς του Λαζαρέτου (Λοιμοκαθαρτηρίου), από την οποία ο επιβάτης ο καθιστός στην πλώρη δίνει σε κάποιον πίσω από τα κάγκελα που το παίρνει με μια τσιμπίδα, ίσως γράμμα από άνθρωπο που βρισκόταν ακόμα στην καραντίνα. Το γράμμα προτού δοθεί στον αποδέκτη θα το κάπνιζαν για να σκοτώσουν τα μικρόβια, σύμφωνα με τις δοξασίες της εποχής.
Σε επόμενο σημείωμα μας θα παρουσιάσουμε τις άλλες 10 με τις απόψεις των άλλων νησιών των Επτανήσων.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Πηγές:
1. Ιδιωτική Συλλογή Εφοπλιστικής Οικογένειας της Ιθάκης.
2. Ίδρυμα υιών Παναγή Φωκά – Κοσμετάτου, Αργοστόλι.
3. Π.Γ. Καλλίνικου, ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ, Εκδόσεις Δόμος, Αθήνα 1991

One thought on “JOSEPH CARTWRIGHT: ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ (ΙΘΑΚΗ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.