ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
AΠO TO ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ, ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΓΕΤΑΙ
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΥΘΟ
Ως γνωστόν η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τις λεγόμενες Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (τη γνωστή Μολδοβλαχία), όπου εκεί ζούσε και δραστηριοποιούταν σημαντικό ελληνικό στοιχείο. Το 1982 κυκλοφόρησε η πραγματεία του Βούλγαρου ακαδημαϊκού (και πρέσβη στην Αθήνα από το 1977) Νικολάι Τόντορωφ «Η βαλκανική διάσταση της Επανάστασης του 1821» η οποία εξετάζει, τη συμμετοχή των Βουλγάρων στα επαναστατικά κινήματα των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών στα πλαίσια των στρατιωτικών σωμάτων του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Τούντορ Βλαντιμηρέσκου και δίνει στοιχεία για την παρουσία Βούλγαρων εθελοντών σε επαναστατικές ενέργειες μέσα στην ίδια την Ελλάδα.
Την έκδοση προλογίζει με εκτεταμένο ιστορικό δοκίμιό του ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος ανατρέχει στην ίδρυση του βουλγαρικού κράτους και παρακολουθεί τη μακραίωνη συμπόρευσή του με το Βυζάντιο, παραδίδοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη της ιστορικής αναδρομής στον Νικολάι Τόντορωφ, για να αναπτύξει ένα θέμα όχι πολύ γνωστό στο μεγάλο κοινό.
Έτσι, η βαλκανική διάσταση της Επανάστασης του 1821, με την περίπτωση της συμμετοχής των Βουλγάρων σ’ αυτή και της αντίληψής τους για τον ξεσηκωμό του Γένους των Ελλήνων κατά του κοινού τυράννου, διευρύνει το φάσμα της έρευνας για το Μεγάλο Γεγονός από το οποίο γεννήθηκε το Ελληνικό Κράτος.
Για τη συμμετοχή των Βουλγάρων στην Επανάσταση ο συγγραφέας γράφει σχετικά:
«Οι Βούλγαροι, οι άμεσοι αυτοί γείτονες των Ελλήνων που επί αιώνες συμμερίζονταν τη βαριά μοίρα της οθωμανικής κυριαρχίας, πήραν ενεργό μέρος στην επανάσταση που τη θεωρούσαν κοινή υπόθεση.
Η συμμετοχή τους υπαγορευόταν από διάφορους λόγους. Άλλοι πίστευαν ότι ο αγώνας θα είχε ως αποτέλεσμα και την απελευθέρωση της δικής τους πατρίδας, άλλοι οτι ήρθε η αποφασιστική στιγμή για την οριστική μονομαχία “υπέρ πίστεως και πατρίδος” με τον προαιώνιο δυνάστη, άλλοι πήραν μέρος στον αγώνα υπακούοντας στην επαναστατική τους ορμή…»
Κύριο ντοκουμέντο του συγγραφέα γι’ αυτή τη συμμετοχή, είναι τα στοιχεία από το Αρχείο της Οδησσού, όπου φυλάγεται ονομαστικός κατάλογος των επαναστατών που διάβηκαν τον Προύθο, μετά τη δραματική λήξη του αγώνα, που την έναρξή του κήρυξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης τον Φεβρουάριο του 1821..
Ο κατάλογος αυτός περιέχει τα ονόματα 1000 περίπου ατόμων. Από αυτά 503 είναι Έλληνες (27 κατάγονται απ’ το Θιάκι) και 132 Βούλγαροι.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΟΔΗΣΣΟΥ
ΦΑΚΕΛΟΣ 1ος, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 249, Αριθμός 40, Έτος 1822
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΝΟΒΟΡΩΣΣΙΙΣΚΥ ΚΑΙ ΒΕΣΣΑΡΑΒΙΑΣ
Υπόθεση
Πληροφορίες και στοιχεία για αλλοδαπούς, τους αποκαλούμενους «Φιλικούς», που τελούν υπό κράτηση στην πολίχνη Οργκίεβ.
Ονομαστική κατάσταση των Φιλικών, που κρατούνται στην πολίχνη Οργκίεβ και όπου καταγράφεται η εθνικότητα και η υπηκοότητα του καθενός, ενώ για όσους έζησαν στη Ρωσία, πριν την είσοδό της στη Μολδαβία, που ακριβώς και με τι διαβατήριο ταξίδεψαν έξω από τα σύνορα ή αν βγήκαν χωρίς διαβατήριο και τέλος ο τόπος μόνιμης διαμονής τους.
Συντάχθηκε στις 14 Ιουλίου 1821
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΑΛΑΤΣΗΣ, τραυματίας – Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Το φθινόπωρο του 1820 ήρθε, δια θαλάσσης, στην Οδησσό και φέτος την άνοιξη αναχώρησε από την Οδησσό για το Κισσινέβ με διαβατήριο του κόμητα Λανζερόν. Απ’ εκεί πέρασε κρυφά, πιο κάτω από το Σκουλένι, στη Μολδαβία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΦΚΟΒΙΤΣ, τραυματίας – Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητος, από την Ιθάκη. Φέτος τον Απρίλιο ήρθε, δια θαλάσσης, στο Ισμαήλιο, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και μέσο του Δούναβη πέρασε στη Μολδαβία. Δεν ήταν άλλη φορά στη Ρωσία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ, λοχαγός – Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Το Μάιο ήρθε στο Ταγκαρόγκ για εμπορικές του υποθέσεις. Με διαβατήριο του τοπικού διοικητή πέρασε στη Βασσαραβία και φέτος τον Απρίλιο στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Συγγενείς έχει στην Οδησσό και στο Ταγκαρόγκ.
ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Το 1820 έφυγε από την Κωνσταντινούπολη, πέρασε από την Οδησσό, χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο και σε συνέχεια πήγε στο Γαλάτσι. Στη Ρωσία δεν έχει ξαναέρθει. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Πριν 8 χρόνια πήγε στο Ισμαήλιο και όλη αυτή την περίοδο ήταν στην υπηρεσία του Πάβελ Πενάν. Φέτος τον Απρίλιο πέρασε, χωρίς διαβατήριο, μέσο του Ρένι, στη Μολδαβία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος αριθμός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΑ’Ι’ΚΟΣ, λοχαγός – Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Στο Γαλάτσι πήγε φέτος το Μάρτιο προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Άλλη φορά δεν έχει έρθει στη Ρωσία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθμ. 4230.
ΒΑΚΟΥΖΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΛΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Από την Κωνσταντινούπολη ήρθε, δια θαλάσσης, στην Οδησσό φέτος την άνοιξη και χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο πέρασε στο Γαλάτσι. Στη Ρωσία δεν ήταν άλλη φορά. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα
ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητος, από την Ιθάκη. Φέτος την άνοιξη ταξίδεψε, δια θαλάσσης, από την Κωνσταντινούπολη στην Οδησσό και χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του.
ΑΛΕΞΗΣ ΟΥΡΟΥΠΟΣ, Έλληνας αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος την άνοιξη έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και, περνώντας από το Ρένι, πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος αριθμός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΥ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Από την Κωνσταντινούπολη πήγε στο Γαλάτσι μαζί με τον Αλέξη Ουρουπό. Στη Ρωσία δεν έχει έρθει ποτέ άλλοτε. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος την άνοιξη έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και, περνώντας από την Οδησσό, χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο, πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΛΙΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος την άνοιξη έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και, αφού πέρασε από την Οδησσό, πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά τυ. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΧΡΙΛΙΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος το Μάρτιο έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και, περνώντας από την Οδησσό, πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος αριθμός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Από την Κωνσταντινούπολη έφυγε μαζί με τον Απόστολο Καχριλιά και πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Στη Ρωσία δεν έχει ξαναέρθει. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου.
ΑΛΕΒΙΖΗΣ ΣΚΟΛΑΡΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Το Μάρτιο αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για το Γαλάτσι, όπως και οι προηγούμενοι. Στη Ρωσία δεν ήταν άλλη φορά. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, Έλληνας, αγγλικής υπκοότητας, από την Ιθάκη. Τον Απρίλιο έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και, περνώντας από το Ρένι, χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο, πήγε στο Γαλάτσι. Δεν έχει ξαναέρθει στη Ρωσία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος αριθμός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΥΜΕΝΙΩΤΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Τον Απρίλιο έφυγε κι αυτός από την Κωνσταντινούπολη και, αφού πέρασε από το Ρένι, πήγε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑ’Ι’ΖΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Από την Κωνσταντινούπολη έφυγε φέτος την άνοιξη και πήγε στο Γαλάτσι, όπως και οι προηγούμενοι. Δεν ήταν ποτέ άλλοτε στη Ρωσία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του. Ο ίδιος αριθμός.
ΔΡΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Το 1820 πήγε στο Ισμαήλιο, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί διέμεινε μέχρι φέτος το Φεβρουάριο όταν, με διαβατήριο της τοπικής αστυνομίας, πέρασε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος αριθμός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΙΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Μαζί με τον Δράκο Πεταλά πήγε από την Κωνσταντινούπολη στο Γαλάτσι. Στη Ρωσία δεν έχει ξαναέρθει. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑ’Ι’ΣΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος τον Ιανουάριο έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και ήρθε στην Οδησσό. Σε συνέχεια, χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο, έφυγε το Μάρτιο και πήγε στο Γαλάτσι. Πρώτη φορά έρχεται στη Ρωσία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Από την Κωνσταντινούπολη πήγε, φέτος το Μάρτιο, στο Γαλάτσι μαζί με το Δράκο Πεταλά και με διαβατήριο της αστυνομίας του Ισμαηλίου. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Το Φεβρουάριο πήγε από την Κωνσταντινούπολη στο Ρένι κι από εκεί στο Γαλάτσι. Πρώτη φορά έρχεται στη Ρωσία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Από την Κωνσταντινούπολη πήγε στο Γαλάτσι, όπου προσχώρησε στους Φιλικούς. Στη Ρωσία δεν έχει έρθει άλλη φορά. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του. Ο ίδιος αριθμός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος το Μάρτιο πήγε από την Κωνσταντινούπολη στο Γαλάτσι. Στη Ρωσία δεν ήταν ποτέ άλλοτε. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΙΒΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Φέτος το φθινόπωρο πέρασε, δια θαλάσσης, κοντά από την Οδησσό, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και, χωρίς να πιάσει στο λιμάνι της πόλης, κατέληξε στο Γαλάτσι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει τη γενέτειρά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΓΙΑΚΑΣ, Έλληνας, αγγλικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Πριν 3 χρόνια πήγε στο Ταγκαρόγκ. Φέτος, στις 4 Απριλίου, πέρασε στη Βεσσαραβία με διαβατήριο του διοικητή της τοπικής χωροφυλακής και από εκεί αναχώρησε, χωρίς διαβατήριο, για τη Μολδαβία, στις 7 Ιουλίου, περνώντας από ένα σημείο που βρίσκεται πιο πάνω από το Σκουλένι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΡΕΤΟΣ, Έλληνας από την Ιθάκη. Φέτος τον Απρίλιο πήγε στο Ρένι προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και χωρίς να μπει στο λοιμοκαθαρτήριο έφυγε για τη Μολδαβία όπου προσχώρησε στους Φιλικούς. Στη Ρωσία ήταν κατ’ επανάληψη για εμπορικές του υποθέσεις. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με εγγύηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ, Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητας, από την Ιθάκη. Πριν 3 χρόνια πήγε στο Γαλάτσι, όπου παρέμεινε μέχρι την προσχώρησή του στη Φιλική Εταιρία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Μ εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.
Εφημερίδα «ΙΘΑΚΟΣ» Μάρτιος – Απρίλιος 1982, φύλλα 58 – 59 σελ. 3,4