«ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΠΑΠΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΕ ΣΟΦΙΑ, ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΔΕΚΑΤΡΙΑ»
Κι όμως τα Ευαγγέλια της Μ. Πέμπτης, όπου εξιστορούνται τα σχετικά με τη Σταύρωση, δεν είναι 13 (όπως τα έβγαζε για τους δικούς του λόγους ο κεφαλλονίτικος παπάς), αλλά ούτε και 12. Μόνο 4.
Απλώς κατά τον όρθρο της Μ. Παρασκευής, ο οποίος τελείται το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, διαβάζονται 12 αποσπάσματα Ευαγγελίων.
Ευαγγέλια ονομάζονται τα βιβλία που διηγούνται τη διδασκαλία και τα κυριότερα γεγονότα της ζωής του Χριστού.
Δύο μόνο από αυτά γράφτηκαν από Αποστόλους του Χριστού, το κατά Ιωάννην και το κατά Ματθαίον. Τα άλλα δύο γράφτηκαν από μαθητές των Αποστόλων του Χριστού, τα κατά Μάρκον και Λουκάν.
Ο Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιον σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, ο δε Μάρκος στο Ευαγγέλιό του διέσωσε όσα δίδαξε περί Χριστού ο Απόστολος Πέτρος. Ο Ιωάννης κατά κάποιο τρόπο συμπλήρωσε τα «κενά» των τριών άλλων για τη δράση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ενώ εκείνοι έγραψαν πιο πολύ για τη Γαλιλαία.
Δεν γράφτηκαν τα Ευαγγέλια αμέσως μετά την Σταύρωση του Χριστού, αλλά πολλά χρόνια μετά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο Μάρκος έγραψε γύρω στο 60 μ.Χ., ο Λουκάς γύρω στο 63 μ.Χ., ο Ματθαίος μετά το 70 μ.Χ. και ο Ιωάννης έγραψε στην Έφεσσο γύρω στο 90-100 μ.Χ.
Το όνομα Ευάγγελος προϋπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα τουλάχιστον για δύο μυθολογικά πρόσωπα, έναν θεό από την Έφεσσο, και έναν μάντη του μαντείου Βράγχου στη Μίλητο.
Ο Ματθαίος, πριν τον καλέσει ο Χριστός να γίνει μαθητής του, ήταν τελώνης. Δηλαδή πλούσιος φοροεισπράχτορας των φόρων για λογαριασμό των Ρωμαίων (“τελώναι και φαρισαίοι”).
Ο Μάρκος γνωρίστηκε με τον Πέτρο στα Ιεροσόλυμα και στην αρχή ακολούθησε τον Βαρνάβα και τον Παύλο σε περιοδεία τους σε Κύπρο και Ρώμη, όπου συναντά τον Πέτρο, οπότε από εκεί και πέρα καταγράφει το κήρυγμά του.
Ο Λουκάς ήταν γιατρός από τη Συρία, όχι Ιουδαίος, αλλά οπαδός της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων. Έγινε από τους στενότερους συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Εκτός από το Ευαγγέλιό του, που έγραψε στην Αχαΐα, κατέγραψε κι όσα έκαναν οι Απόστολοι στις «Πράξεις των Αποστόλων».
Ο Ιωάννης πριν ακολουθήσει το Χριστό κι αναδεχθεί στον πιο αγαπημένο του μαθητή, ήταν ψαράς. Όταν τον εξόρισε στην Πάτμο ο Δομιτιανός, στους διωγμούς των Χριστιανών, είδε ως όραμα και έγραψε την Αποκάλυψη. Στα βαθιά γεράματα, επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση «τεκνία, αγαπάτε αλλήλους».
Ο Απόστολος Παύλος, γεννήθηκε γύρω στο 10 μ.Χ., στην Ταρσό της Κιλικίας, αλλά κατά την τότε συνήθεια των Ιουδαίων της διασποράς έφερε εκτός από το ιουδαϊκό όνομα (Σαούλ-Σαύλος) και ένα ομόηχο ελληνικό ή ρωμαϊκό (Παύλος). Φυσικά δεν γνώρισε τον Χριστό. Όμως αναγνωρίσθηκε ως Ισαπόστολος (Απόστολος των Εθνών), αφού σε αυτόν οφείλεται η επικράτηση του Χριστιανισμού και έχει γράψει τη μισή Καινή Διαθήκη.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ, σχέδιο. ΕΙΚΟΝΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΝΤΟΥΝΗ (Ζάκυνθος 1767-1834),