ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ!!!

Σε καθεστώς αφασίας παραμένουν οι αρμόδιες Αρχές όσον τουλάχιστον αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Κι ενώ τα εκατομμύρια δίνουν και παίρνουν στις κατά καιρούς ανακοινώσεις, χρειάζεται μάλλον ένα θαύμα για να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα!

Ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, το έκτο έτος της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Απομένουν, μαζί με την τριετή περίοδο χάριτος, τέσσερα έτη ώστε να απορροφηθούν οι πόροι του Περιφερειακού Προγράμματος της Περιφέρειάς μας, που ανέρχονται σε 231,81 εκ. €.

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2019 είχαν δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρωμές 60,5 εκ. €. Αυτό σημαίνει ότι από το 2016, που δηλώνονται πληρωμές, το Πρόγραμμα τρέχει με πληρωμές πολύ κάτω από 20 εκ. € ετησίως. Είναι προφανές ότι και μέχρι το τέλος του 2019 το ποσό των 20 εκ. € ετησίως δεν πρόκειται να ξεπεραστεί.

Αυτό σημαίνει ότι σε 4 χρόνια και 3 μήνες που απομένουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τότε λήγει η προθεσμία που υπάρχει να δηλωθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρωμές, πρέπει να δηλώνονται τουλάχιστο 3,4 εκ. € πληρωμές το μήνα ή τουλάχιστο 40,5 εκ. ευρώ το έτος.

 Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αυξηθεί ο ετήσιος ρυθμός απορρόφησης πάνω από 100% τα επόμενα χρόνια;

 Αποφεύγοντας τον καταλογισμό ευθυνών για την σημερινή εικόνα, ανακύπτει το ερώτημα: Υπάρχει σχέδιο να ελαχιστοποιηθεί η προφανής αδυναμία απορρόφησης του συνόλου των 231,81 εκ. €;

 Υπάρχει εκτίμηση πόση μπορεί νάναι τελικώς η απώλεια;

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο πρέπει να κατατεθούν και οι προτάσεις μας για το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Απορίας άξιον επίσης είναι το κατά πόσον απασχολούν τους αιρετούς σήμερα, τα θέματα αυτά. Άλλως πως θα βρεθούμε να  ζητάμε ξανά περισσότερους πόρους για το ΕΣΠΑ 2021-2027 τους οποίους δεν θα μπορούμε να απορροφήσουνε!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.