ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

COSTAS G. COUVARAS: PHOTO ALBUM of the GREEK RESISTANCE
Ο Ιθακήσιος Κώστας Κουβαράς μένοντας από νεότατος στις ΗΠΑ, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατεύθηκε εκεί και κατόπιν σαν αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, στάλθηκε από το Αμερικανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα σαν σύνδεσμός του με τις δυνάμεις Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, για να το κατατοπίζει σχετικά με τη δράση των δυνάμεων αυτών.
Ότι είδε και έζησε και έδρασε στην περίοδο αυτή ο Κώστας Κουβαράς, εξέθεσε μέρος του, με τη μορφή ημερολογίου στο βιβλίο του «O.S.S. με την Κεντρική του Ε.Α.Μ.», που κυκλοφόρησε το 1976, από τις εκδόσεις Εξάντας.
«Αντίθετα με τη στάση και δράση άλλων πρακτόρων, ο Κουβαράς κατανόησε το μεγαλείο του έπους της Εθνικής Αντίστασης το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, και με απόλυτη αντικειμενικότητα προσπάθησε με τις εκθέσεις του να μεταδώσει στους εντολείς του την αληθινή εικόνα του ελληνικού λαού που με την καθοδήγηση του ΕΑΜ αγωνίσθηκε με ηρωισμό και αυτοθυσία για τον γενικό συμμαχικό αγώνα αλλά και για την δική του εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Απεικόνισε πιστά την γιγαντιαία πάλη του λαού όχι μόνο με την τεράστια γερμανική πολεμική μηχανή αλλά και με τον καταχθόνιο μηχανισμό της Λερναίας Ύδρας της πολύμορφης αντίδρασης που για να καταπνίξει το λαϊκό κίνημα συνεργάστηκε και ταυτίστηκε με τον καταχτητή», γράφει σε παρουσίασή του σε εφημερίδα της αριστεράς ο δημοσιογράφος Τάσος Π. Βρυώνης.
Όταν ο Κώστας Κουβαράς πολύ βαριά άρρωστος από καρκίνο, αντιμετώπιζε το καταθλιπτικό άγχος της πολύμηνης αρρώστιας του, περιμένοντας στωικά την εξέλιξή της σε Νοσοκομείο του Λος Άντζελες, αυτές τις τραγικές ώρες βρήκε την αντοχή και τον καιρό να συνεχίσει την εκδήλωση της αγάπης του στο ελληνικό λαό αναθέτοντας στο Wire Press του Σαν Φραντσίσκο, το 1978, `την έκδοση του άλμπουμ PHOTO ALBUM of the GREEK RESISTANCE, με φωτογραφίες αγωνιστών και σκηνές από την Αντίσταση που ο ίδιος είχε τραβήξει όταν βρισκόταν στα βουνά, με αναλυτικές σημειώσεις-λεζάντες.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενο του άλμπουμ αυτού, ένα τεύχος του οποίου βρήκα εντελώς τυχαία πριν χρόνια σε μια δημοπρασία Αμερικάνικου συλλεκτικού περιοδικού.. Αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια (μεταφρασμένα από την Αγγλική) με τα οποία ο καθηγητής της Ιστορίας σε διάφορα Αμερικανικά Πανεπιστήμια Λ. Σ. Σταυριανός. που προλογίζει το άλμπουμ:
«Το αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι ο δεύτερος ελληνικός αγώνας ανεξαρτησίας που διεξήγαγε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και ο Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ).
Αλλά ενώ ο πρώτος πόλεμος για την ανεξαρτησία (σημ. 1821) υπήρξε επιτυχής και η Ελλάδα κατέστη πολιτικά ανεξάρτητη ο δεύτερος πόλεμος για την ανεξαρτησία απέτυχε και η Ελλάδα παρέμεινε οικονομικά εξηρτημένη.
Μετά από κάθε πόλεμο, την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Εάν ο πρώτος πόλεμος για την ανεξαρτησία είχε αποτύχει, η Φιλική Εταιρία θα είχε περιγραφεί σαν μια οργάνωση προδοτών ή και ανόητων καθώς πραγματικά είχε χαρακτηρισθεί τον καιρό εκείνο από τους Τούρκους και τους Έλληνες – μαριονέτες τους.
Εφ’ όσον ο δεύτερος αγώνας για την ανεξαρτησία απέτυχε (από εξωτερικά μάλλον παρά εσωτερικά αίτια) οι νικητές μετέτρεψαν τα πραγματικά γεγονότα σε μύθους και τους μύθους σε πραγματικότητα. Το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που υπήρξε η καρδιά και η ψυχή της Αντίστασης κατάντησε μια αντεθνική συνομωσία του Κομμουνισμού και του Πανσλαυϊσμού. Οι Τσόρτσιλ και Τρούμαν και οι πολιτικές μαριονέτες τους και συγγραφείς στην Ελλάδα έκαμαν πλύση εγκεφάλου σε μια ολόκληρη γενιά, με επιτυχία όπως ο Χίτλερ και ο Γκαίμπελς έκαμαν πλύση εγκεφάλου σε μιαν ολόκληρη γενιά στη Γερμανία.
Εκείνοι που προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν στην πλύση εγκεφάλου πλήρωσαν ακριβά για τις προσπάθειές τους καθώς απεικονίσθηκεν από τη μοίρα των ηγετών όπως ο Στ. Σαράφης και ο Γρηγ. Λαμπράκης.
Ότι συνέβη σ’ αυτούς είναι πολύ γνωστό, όμως ότι δεν είναι γνωστό, είναι η καταδίωξη των Ελληνοαμερικανών που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν στην πλύση εγκεφάλου στις ΗΠΑ. Η Ιστορία της μικρής αυτής ομάδας πατριωτών είναι σπουδαία για την Αμερικανική όπως και για την Ελληνική Ιστορία. Είναι μια Ιστορία που δεν έχει λεχθεί. Ένας από τους ηγέτες αυτής της ομάδας είναι ο Κώστας Κουβαράς. Υπέστη καταδίωξη από το F.B.I. και την C.I.A. όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ και προσπάθησε να πληροφορήσει τον αμερικανικό λαό τι πραγματικά συνέβαινε στην Ελλάδα. Όμως επέμεινε κι έκαμε σπουδαία συνεισφορά βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Το 1976 δημοσίευσε το “O.S.S. με την Κεντρική του Ε.Α.Μ.” Με την παρούσα συλλογή φωτογραφιών παρμένων κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Κατεχομένη Ελλάδα, περνούμε κάτω από τη μοσχοβολιά και το πνεύμα του κινήματος, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που για τόσο πολύ χρόνο έχει επαίσχυντα προδοθεί.
Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι στον Κώστα Κουβαρά για την συνεισφορά του που είναι τόσο απολαυστική όσο και σημαντική. Και περιμένουμε περισσότερα έργα βασισμένα στη μοναδική του πείρα και στις παρατηρήσεις του στην κατεχόμενη Ελλάδα».

Εμείς πιστεύουμε πως ο Κώστας Κουβαράς δικαιούται να καταλάβει μια θέση στο Πάνθεο των Ηρώων της Εθνικής Αντίστασης και τα βιβλία του αλλά και το ημερολόγιό του – αρχεία της Αποστολής «ΠΕΡΙΚΛΗΣ», Επίσημα Αρχεία του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών O.S.S. των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ελλάδα Μάιος-Οκτώβριος 1944 – που έχουν δοθεί πια στη δημοσιότητα από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών να’ αποτελέσουν μια σημαντική πηγή για την Ιστορία αυτού του τόπου.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.