KΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ

Είναι γνωστό, από χρόνια τώρα, ότι η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα αλιεύματα στις θάλασσές μας. Αυτό που συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να ονομάζεται ούτε υπεραλίευση ούτε παράνομη αλιεία. Είναι καθαρή γενοκτονία και σε πολύ σύντομο χρόνο, αν αυτό συνεχιστεί, οι θάλασσές μας θα είναι νεκρές χωρίς υπερβολή.
Κάθε θαλαμηγός, μεγάλη η μικρή, που επισκέπτεται το νησί μας κάθε χρόνο διαθέτει αρκετούς ψαροντουφεκάδες οι οποίοι είτε χωρίς μπουκάλες είτε και με αυτές εξοντώνουν κάθε τι ζωντανό που βρίσκουν μπροστά τους. Από χταποδάκια μερικών γραμμαρίων μέχρι ροφουδάκια και σφυριδάκια κάτω από μισό κιλό, και άλλα πολλά.
Αυτοί δε που πραγματικά λυμαίνονται τις θάλασσές μας είναι οι Ιταλοί, οι οποίοι έρχονται εδώ εφοδιασμένοι με όλα τα σύνεργα της παράνομης αλιείας (μπουκάλες φάρμακα κλπ) και πουλώντας τα ψάρια κάνουν τις διακοπές τους τζάμπα και φεύγουν και με λεφτά στην τσέπη.
Ένα άλλο τραγικό που συμβαίνει και όταν το διαπίστωσα δεν πίστευα τα μάτια και τα αυτιά μου είναι ότι έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τις ακτές μας οι αχινοί. Όσο και να ψάξεις γύρω-γύρω τις ακτές του νησιού μας δεν θα βρεις ούτε έναν αχινό. Ρωτώντας να μάθω που οφείλεται η εξαφάνισή τους, πληροφορήθηκα το εξής απίστευτο: κάποιοι Κύριοι λεφτάδες που μας προέκυψαν τα τελευταία χρόνια πληρώνουν μέχρι και 400 ευρώ το τσουβάλι με αχινούς και βέβαια κάποιοι φτωχοί άνθρωποι μάζεψαν και εξαφάνισαν και τον τελευταίο αχινό από τα νερά μας για να τους ικανοποιήσουν.
Και κάτι ακόμη πολύ χτυπητό και εξοργιστικό που παρατηρώ εφέτος είναι ότι οι βιτρίνες-ψυγεία των παραλιακών εστιατορίων είναι γεμάτες από αστακούς-μωρά μόλις μερικών δεκάδων γραμμαρίων. Αυτό στα ευνομούμενα κράτη, εκεί που οι νόμοι ισχύουν και τηρούνται, θεωρείται έγκλημα και γενοκτονία και αυτοί που τα ψαρεύουν αλλά και αυτοί που τα διαθέτουν τιμωρούνται παραδειγματικά και χάνουν τις δουλειές τους. Στη χώρα μας όμως δεν συμβαίνει τίποτε από αυτά και ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει χωρίς να συγκινείται κανείς από αυτούς που είναι επιφορτισμένοι να επιβάλουν τους νόμους. Προφανώς θα έχουν εντολές να μην ασχολούνται με τέτοια θέματα και να κάνουν την πάπια όταν τα βλέπουν. Γιατί δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν τα βλέπουν τη στιγμή που όλοι τα βλέπουμε κάθε ημέρα.
Οι ανεμότρατες με τα συρόμενα, την ημέρα τηρούν τους κανονισμούς κρατώντας τη νόμιμη απόσταση από τις ακτές, μόλις νυχτώσει όμως σβήνουν όλα τα φώτα και την συσκευή AIS που δείχνει ηλεκτρονικά το στίγμα τους και σαρώνουν τις ακτές μέχρι το μισό μίλι. Όταν σηκώνουν τον σάκο, το 80% του περιεχομένου αποτελείται από εκατομμύρια μικρά ψαράκια τα οποία καταπίνει ο σάκος καθώς σέρνεται στον βυθό και τα οποία ξαναπετιούνται στην θάλασσα νεκρά. Εάν τα μάτια του σάκου ήταν στο νόμιμο μέγεθος όλα αυτά τα ψαράκια θα περνούσαν από τα μάτια και θα επιζούσαν αλλά ποιος ασχολείται με τον έλεγχο αυτόν; Κανείς, και τα συρόμενα οργώνουν και καταστρέφουν. Το νησί ΑΤΟΚΟΣ το οποίο το καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες θαλαμηγούς έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί από το όργιο της παράνομης αλιείας.
Ψαρεύω από 10 χρονών, δηλαδή σχεδόν 70 χρόνια και έχω παρακολουθήσει τη σταδιακή μείωση των ψαριών και σε αυτό δεν θα αρνηθώ ότι όλοι έχουμε βάλει το χεράκι μας. Όμως γεγονός παραμένει ότι η ζημιά που έχει γίνει και γίνεται κάθε ημέρα είναι τεράστια. Είναι καιρός η Πολιτεία και οι υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων να αφήσουν τη ραστώνη, την απραξία και την αλιεία ψήφων και να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το όργιο της παρανομίας και της γενοκτονίας που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις θάλασσές μας γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη και το μόνο που θα παράγουν οι θάλασσές μας θα είναι μέδουσες και τσούχτρες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Φωλής)
Συντ/χος Πλοίαρχος Ε. Ν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.