ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Προς ενημέρωση…

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης την σύγκληση του σώματος σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με θέμα:

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.

Εισήγηση:

Είναι σε όλους γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το 2007, οπότε και με απόφαση της πλειοψηφίας του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, επιτράπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο τον παραλιακό δρόμο της πόλης της Ιθάκης και σε όλες τις ώρες, ενώ μέχρι τότε και για πάνω από 40 χρόνια έκλεινε τις βραδυνές ώρες της ημέρας το τμήμα αυτής από το Δημαρχείο μέχρι την διασταύρωση της πλατείας με την τότε Αγροτική Τράπεζα, σήμερα Τράπεζα Πειραιώς.

Η εσφαλμένη κατά την γνώμη μας απόφαση αυτή, στέρησε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ιθάκης το δικαίωμα του να περπατούν με ασφάλεια στο οδόστρωμα και επίσης δημιούργησε κάκιστη εικόνα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που επέφερε σε ώρες αιχμής από την σύγχρονη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, πεζών και σερβιτόρων, που προσπαθούσαν με σχεδόν χορευτικές κινήσεις και φιγούρες να κάνουν την δουλειά του.

Το πρόβλημα επέτεινε το πραγματικό γεγονός της πλήρους κατάληψης των πεζοδρομίων και από τις δύο πλευρές του δρόμου από τραπεζοκαθίσματα των παρακείμενων καταστημάτων εστίασης.

Όμως με τα χρόνια και την συνεχή αλλαγή της νομοθεσίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών που έπρεπε πλέον να αφήνουν μέρος του πεζοδρομίου πλάτους 1,50 μ. σε κάθε πλευρά, προκειμένου να μπορούν οι πεζοί να κυκλοφορούν.

Θα θυμάστε σίγουρα το τι είχε συμβεί με το ξήλωμα των στεγάστρων επί δημαρχίας Κασσιανού , τα μεγάλα πρόστιμα που επεβλήθησαν στους καταστηματάρχες και την ασάφεια μέχρι και σήμερα για το πώς πρέπει και μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος.

Επιπροσθέτως, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στην απέναντι πλευρά του λιμανιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Μύλος όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το σύνολο σχεδόν της νυχτερινής ζωής της πόλης μας και όπου δεν υπάρχει πουθενά ελεύθερος χώρος για την κυκλοφορία των πεζών, οι οποίοι αναγκάζονται να κυκλοφορούν στην κυριολεξία μέσα στα αυτοκίνητα.

Αφ’ ετέρου, τυχόν απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα τραπεζοκαθίσματα, θα επέφερε με μαθηματική ακρίβεια το κλείσιμο των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται σε εκείνη την πλευρά του παραλιακού δρόμου, με συνέπεια την ανεργία μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας.

Η παρούσα δημοτική αρχή επί 6 χρόνια προσπαθεί να μεταθέσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο στις ενέργειες του εκάστοτε λιμενάρχη, χωρίς να παίρνει καμία απολύτως πρωτοβουλία για την λύση του περιμένοντας απλώς είτε να τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν για να σκεπαστεί για άλλη μια χρονιά το θέμα ή προτείνει «λύσεις» που όχι μόνο δεν θα κάνουν την κατάσταση καλύτερη αλλά θα την επιδεινώσουν, όπως συμβαίνει με την πρόταση για επέκταση των πεζοδρομίων από το Δημαρχείο μέχρι το Λιμεναρχείο για 1,50 μ. σε κάθε πλευρά, με συνέπεια να μειωθεί το πλάτος του οδοστρώματος , το οποίο σε ορισμένα σημεία θα φτάσει τα 5,50 μ., με συνεπακόλουθα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων (δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα θα περνούν με δυσκολία, αν διασταυρωθούν, ενώ αν περάσει μεγάλο φορτηγό, δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί κανένα άλλο όχημα). Επίσης αφήνει έρμαιους στις εκάστοτε διαθέσεις της λιμενικής αρχής τους καταστηματάρχες του Μύλου, για τους οποίους δεν λαμβάνει καμία απολύτως μέριμνα.

Η Λαική Συσπείρωση Ιθάκης, έχοντας την πίστη πως πρέπει και μπορούν να συνδυασθούν αφ’ ενός το δικαίωμα των πεζών να περπατούν με ασφάλεια και αφ’ ετέρου να μπορούν οι καταστηματάρχες να λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς τον φόβο του προστίμου ή του κλεισίματος λόγω έλλειψης πελατών, προτείνει τις ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις οποίες φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι οποίες πρέπει να εφαρμοσθούν αμέσως.

1.Πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου της πόλης της Ιθάκης από τις 20.00 μέχρι τις 24.00 και για χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου 2020 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2020 στα ακόλουθα τμήματα αυτής: α) από το ύψος του Δημαρχείου Ιθάκης, μέχρι το ύψος του πρώτου περίπτερου της πλατείας Εθνικής Αντίστασης και β) από την διασταύρωση του δρόμου προς Άγιο Γεώργιο μέχρι και το κατάστημα Αρεθούσα. Από την απαγόρευση κυκλοφορίας στα τμήματα αυτά του παραλιακού δρόμου και κατά τις παραπάνω ώρες εξαιρούνται: τα οχήματα του ΕΚΑΒ, τα ταξί , τα οχήματα του λιμεναρχείου, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, των μόνιμων κατοίκων της περιοχής Μύλου καθώς και τα ποδήλατα.

2.Χρήση από τους πεζούς τμήματος του οδοστρώματος πλάτους 1,5 μ. από την παλιά προβλήτα μέχρι το Δημαρχείο με ανάλογη διαγράμμιση.

3.Μονοδρόμηση κατά τις παραπάνω ώρες του πίσω δρόμου από Άγιο Γεώργιο μέχρι και το κατάστημα Αρεθούσα, με κατεύθυνση προς το κατάστημα Αρεθούσα, προκειμένου να χρησιμοποιείται για την διέλευση των οχημάτων προς την κατεύθυνση μέχρι την Λούτσα.

4.Η κυκλοφορία των οχημάτων προς το εσωτερικό της πόλης της Ιθάκης κατά τις παραπάνω ώρες να γίνεται μέσω του δρόμου της Κανάτας.

5.Κατά τις παραπάνω ώρες οι καταστηματάρχες να μπορούν να χρησιμοποιούν χωρίς καμία απαγόρευση τα πεζοδρόμια που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του παραλιακού δρόμου.

Η απόφαση που θα ληφθεί, να δοθεί προς έγκριση από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.