ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ…

ΜΕΡΟΣ 7ον
Δύο είναι τα ορόσημα του Σίδνεϊ. Το πανέμορφο Όπερα Χάουζ που ολοκληρώθηκε το 1973 και η εντυπωσιακή Γέφυρα η οποία έχει συμπληρώσει 84 χρόνια ζωής.
Το πρώτο είναι ένας πνεύμονας καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης και το δεύτερο αποτελεί τη σημαντική οδική ζεύξη των δύο πλευρών της πόλης, του βόρειου και του Νότιου Σίδνεϊ.
160912-teleia-kai-pavla-47-a
ΤΟ ΟΠΕΡΑ ΧΑΟΥΖ
Η τελετή θεμελίωσης της Όπερας του Σίδνεϊ είχε γίνει την 1η Μαρτίου του 1959 και τα εγκαίνια έγιναν από τη Βασίλισσα Ελισάβετ στις 20 Οκτωβρίου 1973.
Το κτίριο της Όπερας έγινε πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο πριν ακόμα ολοκληρωθεί. Από τη μια οι διαφωνίες και οι πολιτικές κόντρες γύρω από τα σχέδιά του –που οδήγησαν στην παραίτηση του σχεδιαστή της, Δανού αρχιτέκτονα Γιορν Ούτσον– όσο και γύρω από το κόστος του που έφθασε τα 102 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (κοντά ένα δις σε σημερινά λεφτά!), ποσό τεράστιο για την εποχή. Θυμάμαι ότι για τη χρηματοδότηση του έργου είχε κυκλοφορήσει ένα εβδομαδιαίο λαχείο που λεγόταν “Opera House”. Κόστιζε δύο δολάρια και ο πρώτος λαχνός κέρδιζε 200 χιλιάδες! Το ποσό που έπαιρνε ο πρώτος τυχερός ήταν αρκετά υψηλό. Μάλιστα την εποχή εκείνη αν ήθελες να πεις σε κάποιον ότι έχει πολλά λεφτά του έλεγες «καλά το (λαχείο) Όπερα Χάουζ κέρδισες;».
Η Όπερα του Σίδνεϊ έγινε τελικά αντικείμενο θαυμασμού κυρίως για το μοντέρνο και πολύ «προχωρημένο» για την εποχή του σχέδιο που αποτελείται από μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών» τα οποίο διαμορφώνουν τις στέγες της δομής.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από το εντυπωσιακό αυτό κτίριο:
Για την κατασκευή του Όπερα Χάουζ εργάστηκαν πολλές χιλιάδες άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Υπάρχει και μια πρωτιά με ελληνικό «χρώμα». Στα έργα απασχολήθηκαν πέντε αδέλφια (με καταγωγή από την Κάλυμνο, αν θυμάμαι καλά).
Το κτίριο καλύπτει 18.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει μήκος 183 μέτρα και μέγιστο πλάτος 120 μέτρα.
Οι στέγες καλύπτονται με 1.056 εκατομμύρια στιλπνά σουηδικά κεραμίδια.
Οι υαλοπίνακες έχουν συνολικό εμβαδόν 6.225 τετραγωνικών μέτρων.
Για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί 645 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων διαφόρων προδιαγραφών.
Κάθε χρόνο καίγονται και αλλάζονται 15.500 λάμπες!
Διαθέτει πέντε θέατρα, πέντε στούντιο πρόβας, τέσσερα εστιατόρια, έξι bars και πολυάριθμους άλλους βοηθητικούς χώρους και καταστήματα αναμνηστικών.
Οι πέντε κύριες αίθουσες του Όπερα Χάουζ είναι: 1. Η αίθουσα συναυλιών Concert Hall, με 2.679 καθίσματα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μηχανικό (μη αυτόματο) όργανο στον κόσμο με 10.154 αυλούς. 2. Το Θέατρο της Όπερας, με 1.547 καθίσματα. 3. Το Drama Theatre, με 544 καθίσματα. 4. Το Studio Theatre με 400 καθίσματα και 5. Το θέατρο Playhouse, με 398 καθίσματα.
Συνολικά διαθέτει 1.000 δωμάτια.
Κάθε χρόνο δίνονται στις αίθουσές του πάνω από 2.500 παραστάσεις τις οποίες παρακολουθούν περίπου δύο εκατομμύρια θεατές.
Το 2007 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Αυτά για σήμερα. Την άλλη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την ενδιαφέρουσα ιστορία της Γέφυρας του Σίδνεϊ. Μέχρι τότε να περνάτε καλά και να μην παίρνετε τίποτα στα σοβαρά. Τα άγχη, οι ανησυχίες και οι αγωνίες είναι σαράκια που μας φθείρουν χωρίς να αποτρέπουν τα μελλούμενα να συμβούν…
Στις φωτογραφίες: Το φημισμένο Όπερα Χάουζ που αποτελεί ένα ακόμα στολίδι του πανέμορφου λιμανιού του Σίδνεϊ…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.