ΜΕ ΤΟ «ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την 20η/8/2010, τότε που ο Καθ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάσης Παπαδόπουλος, μαζί με τη σύζυγο του †Σπυριδούλα (Λίτσα) Κοντορλή-Παπαδοπούλου, αν. Καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο, μετά από 16 μήνες ανασκαφών και ένα τιτάνειο προσωπικό αγώνα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τα έως τότε στοιχεία, “κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.”

Από τότε η συστηματική ανασκαφή σταμάτησε, τα κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού κόπηκαν άνευ εξηγήσεων και οι όποιες δράσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και γενικότερα πάνω στο Οδυσσειακό ζήτημα έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Ιθάκης, καθώς και την στήριξη των Φιλομήρων Ιθάκης και ανθρώπων που εθελοντικά προσέφεραν και προσφέρουν καθημερινά, διατηρώντας τον δύσκολο αγώνα για την επανεκκίνηση της ανασκαφής και την ανάδειξη των υπαρχόντων ευρημάτων στα Μουσεία της Ιθάκης ζωντανό.

Σήμερα και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιθάκης, Διονύση Γερ. Στανίτσα, το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα ψηφίσει εισήγησή του που έχει ως εξής:

“Σε αναγνώριση της στήριξης και ανεκτίμητης προσφοράς τους προς το Νησί της Ιθάκης, ο Δήμος Ιθάκης θα τιμήσει τον Αρχαιολόγο Θανάση Παπαδόπουλο απονέμοντάς του συμβολικά το Χρυσό Κλειδί της Πόλης μας, καθώς και τιμητική πλακέτα εις μνήμην Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου, γιατί έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη.”.

“Mε την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε να τιμήσουμε τον αγαπημένο μας Καθηγητή και να επαναφέρουμε, μαζί με πολλές άλλες ενέργειες που γίνονται παράλληλα, το μεγάλο αυτό ζήτημα για το Νησί μας αλλά και για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα στο επίκεντρο της δημοσιότητας”, λέει ο Δήμαρχος της Ιθάκης.

Ο χρόνος της εξαιρετικά σημαντικής αυτής εκδήλωσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά προγραμματίζεται για αμέσως μετά το Πάσχα 2020.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.