ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΟ 1927

Ήταν ακόμη δυό ώρες να φέξη που ετοιμασθήκαμε να φύγουμε από το Σταυρό για τα Καθαρά, με τα γαϊδουράκια μας, όπου είχαμε φορτώσει και τα καλάθια μας με τα διάφορα τρόφιμα. Τότε δεν υπήρχε ο ωραίος δρόμος που καθώς μαθαίνουμε φκιάσθηκε τώρα. Επήραμε λοιπόν το μονοπάτι με το φως του φεγγαριού που έμοιαζε σαν μέρα και προχωρούσαμε ενώ κάθε τόσο εκάναμε σταθμό, όχι τόσο για να ξεκουρασθούμε όσο για να θαυμάσουμε τη φύση στο ανέβασμά μας στο βουνό, ανέβασμα γεμάτο ευθυμία, τραγούδια, αστεία, γέλια.
Επεράσαμε από τη μέση της Ανωγής την ώρα που άρχισε να χαράζη. Χαραυγή στην Ανωγή! Δηλαδή ένα γλυκύτατο φως που σιγά – σιγά δυνάμωνε κι έσβυνε το φεγγάρι. Και λίγο αφού περάσαμε το Χωριό, είδαμε το δίσκο του Ήλιου με τα παράξενα χρώματά του να βγαίνη μέσα από τη γαληνεμένη θάλασσα του Ιονίου.
Λίγω ώρα αργότερα φθάναμε στο πορτόνι του μοναστηριού των Καθαρών, όπου μας υποδέχθη ο πιστός και γνωστός Επιστάτης Βασίλης, που μόλις είχε σηκωθή και ανάψη τη φωτιά για τον πρωϊνό καφέ, αν και… φαίνεται πως είχε πλέον κάμη και την πρωϊνή επιθεώρησή του στα “κρασοβάρελα” του Μοναστηριού ύστερα από ένα γερό κολατσιό, γιατί το κέφι του ήτανε τόσο ώστε νάχη το σακάκι του μισοφορεμένο. Αργότερα ανταμώσαμε τον Ηγούμενο, που τόσο πολύ μας περιποιήθηκε όλο το διάστημα της εκεί διαμονής μας. Για να μιλήσω για τη θέα που έχει κανείς από τα Καθαρά αν και έχω όλη τη διάθεση να το κάμω, γιατί για μας, όσο κι αν είναι χιλιοειπωμένα πράματα, για μας της ξενητειάς είναι κάτι πολύ – πολύ ευχάριστο, είναι μια ευτυχία, να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, να τ’ ακούμε και να τα ξανακούμε, δεν το κάνω γιατί σε όλους μας είναι γνωστό το θαυμάσιο και σπάνιο εκείνο πανόραμα, με το λαιμό του κόλπου του Αετού Νοτιανατολικά και τ’ ώμορφο λιμάνι με το Βαθύ στο βάθος, και δυτικά το κανάλι που μοιάζει σαν παμμέγιστος ποταμός και που χωρίζει την Ιθάκη από την Κεφαλληνία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την άνεσι και την περιποίησι που βρήκαμε στο Μοναστήρι, ιδίως από τον ηγούμενο. Κάποιες φωτογραφίες που σήκωσα μου φέρνουν καθημερινά γλυκές αναμνήσεις της εκδρομής αυτής.

New Kastle – Australia
Δ. ΣΥΚΙΩΤΗΣ

Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ, 31 Οκτωβρίου 1927, φύλλο 24, σελ.4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.