ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Μ.Κ.Ι & ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟ 1965
Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΘΑΚΗΣ παρουσίασε τον Αύγουστο του 1965 τον ερασιτεχνικό του θίασο με την ονομασία «ΝΗΡΙΤΟΣ» και με το έργο του Μιχ. Μπουρμπούλη «ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπουρμπούλη, μακέτες και κοστούμια του Αλεξ. Πολυχρονιάδη και σε σκηνικά του Γιάννη Δόριζα, του Άγγελου Πάλμου και Μάκη Βερώνη.
Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΩΤΗ δόθηκε στις 25 Αυγούστου και τα πρόσωπα που έπαιξαν στο έργο ήταν οι: Μάκης Αθ. Βερώνης ως Ανακρέων & Στρατιώτης, Γιάννης Δόριζας ως Ίσκιος), ο Ανδρέας Κορνάρος ως Α’ Θαμών, ο Σπύρος Ράζος ως Β’ Θαμών, ο Άγγελος Καραβίας ως Γ’ Θαμών, η Γεωργία (Γίτσα) Μαρούδα ως Ίλια, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης ως Καλόγερος, ο Άγγελος Πάλμος ως Τηλέμαχος Ρον και η Πανδώρα Μανιά ως Μόνικα.
`
Γιάννης Δόριζας, Γεράσιμος Αθ. Βερώνης, Άγγελος Πάλμος, (Από αριστερά).
Γιάννης Δόριζας, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Άγγελος Πάλμος, Γεράσιμος Αθ. Βερώνης.
Γεράσιμος Αθ. Βερώνης, Άγγελος Πάλμος.
Πανδώρα Μανιά, Γεωργία Μαρούδα, Γιάννης Δόριζας, Άγγελος Πάλμος, Γεράσιμος Αθ. Βερώνης.
Άγγελος Πάλμος, Γεράσιμος Αθ. Βερώνης, Πανδώρα Μανιά.
Γεωργία Μαρούδα, Γεράσιμος Αθ. Βερώνης.
Γεράσιμος Αθ. Βερώνης, Πανδώρα Μανιά.
Σε ότι αφορά την υπόθεση του έργου…. τέσσερεις άνθρωποι φτάνουν ένα βράδυ σε μια φανταστική πόλη, διωγμένοι απ’ την πατρίδα τους απ’ το φόβο μιας τρομερής επιδημίας χολέρας. Κλεισμένοι τέσσερεις μέρες σ’ ένα σκοτεινό καπηλειό, με μόνη παρέα το φόβο, ανακαλύπτουν ένας, ένας τον εαυτό τους. Θύματα μιας αιώνιας προκατάληψης προσφέρονται στο τέλος Θυσία στο Θάνατο, παίρνοντας μαζί τους το μεγάλο μυστικό τους. Τι είπαν με το θάνατο τις τελευταίες στιγμές τους;
Πρώτη σειρά αριστερά: Γεωργία Μαρούδα, Γιάννης Δόριζας, Μιχάλης Μπουρμπούλης, δεύτερη σειρά: Άγγελος Πάλμος, Τάτσης Βλησμάς (Μέλος ΔΣ Μ.Κ.Ι.), Γεράσιμος Αθ. Βερώνης, Πανδώρα Μανιά.
Ας δούμε τι έγραφε η ανακοίνωση του Ομίλου στο πρόγραμμα του έργου
Ε.Μ.Ο.Θ.Ι “ΝΗΡΙΤΟΣ”
Το Μ. Κ. ΙΘΑΚΗΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά τον ερασιτεχνικό θίασό του.
Μια δύσκολη προσπάθεια που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για το νησί μας.
Νέοι και νέες με επτανησιακό αισθητήριο ξαναζωντανεύουν τη χρυσή εποχή της Ιθάκης, παρουσιάζοντας έργο δικό τους με μόνη δύναμη την ανάγκη της επιτυχίας και την ενθάρρυνσιν του Συμβουλίου του Μ.Κ.Ι.
Εις την προσπάθειαν αυτή ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των Ιθακησίων.
Μια συλλογική προσπάθεια που θα αναβαθμίσει την πνευματική στάθμη του τόπου.
Ο πρόεδρος του Μ.Κ.Ι
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΪΖΗΣ
Εκ του Ομίλου
ΑΝΑΣΤ. ΒΛΗΣΜΑΣ
ΣΠ. ΓΟΥΔΙΝΟΣ
ΜΙΧ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ
Και τι έγραψε ο τοπικός τύπος:
ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ
Την 23 Αυγούστου εδόθη στο Μορφωτικό Κέντρο υπό του νεοϊδρυθέντος Ερασιτεχνικού Ομίλου ο ΝΗΡΙΤΟΣ θεατρική παράστασις με το Έργο του Ιθακησίου συγγραφέως Μιχάλη Μπουρμπούλη «ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ». Το Μορφωτικόν Κέντρον επληρώθη από θεατάς οι οποίοι εχειροκρότησαν θερμά την προσπάθειαν των φιλοπρόοδων νέων του νησιού μας.
Το έργο του νέου συγγραφέως είναι το δεύτερόν του θεατρικόν, μετά το «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠ’ ΕΔΩ» προεκάλεσε έντονες συζητήσεις στον κοινόν που καταλαβαίνει. Κι αυτό το γεγονός αποτελεί δικαίωσιν του στόχου του. Επροβλημάτισε τον θεατή αν και μπορούσε να γίνη κατανοητώτερος αν δεν υπήρχαν ατέλειες σκηνοθετικές. Βέβαια το κείμενο δεν προσφερόταν για πολύ θέατρο πάντως μπορούσε να βρεθή η φόρμουλα για να πιασθή ο Θεατής. Η σκηνογραφία έπειθε τον Θεατή για το περιβάλλον που γεννήθηκε ο ΦΟΒΟΣ (σ’ ένα καπηλιό του 1500 ανάμεσα σε πέντε ανθρώπους που κλεισμένοι σ’ αυτό περιμένουν τον βέβαιο θάνατο απ’ την χολέρα).
Και τα κουστούμια ταίριαζαν απόλυτα στη εποχή του έργου.
Η ερμηνεία των νέων ηθοποιών παραπάνω από ικανοποιητική. Οι δίδες Μανιά και Μαρούδα και οι κύριοι Βερώνης Πάλμος Δώριζας Μπουρμπούλης απέδοσαν πειστικά. 4 ρόλους απέδοσαν καλά οι Ράζος, Κορνάρος, Βερώνης και Καραβίας.
Γενικά ήταν μια παράστασις που παρά το πολύ δύσκολο θέμα της ικανοποίησε!
Θάταν όμως καλλίτερος ένας άλλος τίτλος στο έργο. Γιατί το «Αλλο πρόσωπο του Θεού» νάναι ο ΦΟΒΟΣ;
Σ.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Φωτογραφίες απο το προσωπικό αρχείο του Μάκη Αθ. Βερώνη