ΜΙΚΡΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ… ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ!!!

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΝΟΥΣ
Από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που έγινε από τις 6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2017 στους Οθωνούς

«Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στους Οθωνούς το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.
Κατά τη διάρκεια του Συνέδριου, οι σύνεδροι Δήμαρχοι, αιρετοί, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, εμπειρογνώμονες τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και, δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε, το σύνολο των κατοίκων των Οθωνών, συζήτησαν, συμμετείχαν στα εργαστήρια και κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το μεγάλο στοίχημα της χώρας, την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και πώς αυτή περνά μέσα από τα Μικρά Νησιά.
Τα Μικρά Νησιά είναι μέρος της λύσης της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Χώρας…
Oι μικρονησιωτικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης, τόσο των δικών τους κοινωνιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο ως μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης- περιφερειακής ανάπτυξης.
Για να έχουμε όμως την ποθούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση οι ικανές και αναγκαίες μικρονησιωτικές συνθήκες είναι:
– Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα μικρά νησιά
– Ζωντανή επιχειρηματική κοινότητα (σεβόμενοι την ιδιομορφία, το περιβάλλον και
τα όρια του κάθε νησιού)
– Ικανές, ασφαλείς και τακτικές μεταφορές ανθρώπων πραγμάτων και δεδομένων
– Έγκαιρη και έγκυρη διάδοση της γνώσης
– Συμμετοχή στο σχεδιασμό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και βέβαια
– Ζωντανή κοινωνία και ανοικτά σχολεία
Ευχάριστα, επίσης, άκουσαν οι σύνεδροι την είδηση από το Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσιών Επενδύσεων, Παναγιώτη Κορκολή, ότι πρώτο θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δέσμευση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου ότι οι κατανομές των πόρων της Πολιτικής Συνοχής δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ΑΕΠ αλλά και σε κοινωνικούς και γεωγραφικούς δείκτες όπως η νησιωτικότητα.
Με μεγάλη Ικανοποίηση, ακόμη, οι σύνεδροι άκουσαν τη στοχοθέτηση της πολιτείας έως το 2023 να έχουμε ολοκληρώσει τα έργα υποδομών στους τομείς Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, στο σύνολο των μικρών Νησιών με πρώτη έγκριση χρηματοδότησης της Μονάδας Αφαλάτωσης στο Μαθράκι και βέβαια την έγκριση εκπόνησης εμπειρογνωμοσύνης για την ανάπτυξη συστήματος έξυπνων δεικτών ως εργαλείο λήψης απόφασης για την ανάπτυξη των μικρών νησιών. Η συνεχής παρακολούθηση των δεικτών αυτών θα επιτρέψει τη διαμόρφωση των απαραίτητων προτάσεων στρατηγικής, εντοπίζοντας τους κρίσιμους παράγοντες και τις επιπτώσεις τους. Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο που θα βοηθά στην αποφυγή λανθασμένων ή άκαιρων αποφάσεων.
Ακόμη το Εργαστήριο για την Γαλάζια Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ασχολήθηκε με το καίριο θέμα: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα μικρά νησιά (ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τα αποτελέσματα του οποίου θα κατατεθούν και στην EUROPEAN COMMISSION – DG MARE, ενώ παρουσιάσθηκε ακόμη ο ρόλος και η συμμετοχή του ΕΔΜΝ στον Κόμβο Καινοτομίας ( Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, κατασκευή πλωτών ασθενοφόρων, πλοίων αποκομιδής απορριμμάτων και «Εθνικού Πλοίου» για γραμμές ακτινωτών ) και η συμμετοχή του στον Κόμβο PELAGOS. Ένας κόμβος στον οποίο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι μεγάλοι φορείς σε θέματα περιβάλλοντος ΚΑΠΕ και ΕΛΚΕΘΕ.
Τέλος, έγινε παρουσίαση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στο Διεθνή Νησιωτικό Τουρισμό, μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Παγκόσμιου Συνέδριου Νησιωτικού Τουρισμού ( Expo – Conference). Μια συμφωνία μοναδική – επιχειρηματική για τον Ελλαδικό χώρο η οποία δίνει στα ελληνικά μικρά νησιά, πέραν από το ρόλο του στρατηγικού εταίρου με την μεγαλύτερη στο κόσμο διοργάνωση έκθεσης και συνεδρίου στον τομέα του νησιωτικού τουρισμού αλλά και το ρόλο της πύλης εισόδου για τα ευρωπαϊκά μικρά νησιά και τον κόμβο επικοινωνίας τους με την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Μικρά Νησιά μεγάλο πείσμα… με τη ματιά στραμμένη εκεί τα μικρά νησιά νοιώθουν ότι υπάρχει λύση, υπάρχει δρόμος.. εμείς οφείλουμε να τον περπατήσουμε.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος Κέρκυρας ευχαριστεί:

Τους κατοίκους του πανέμορφου νησιού των Οθωνών για τη ζεστή φιλοξενία που μας προσέφεραν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Τους Λιμενικούς του Σταθμού του Νησιού, τους Αστυνομικούς του Α.Τ. Βόρειας Κέρκυρας, τον Οπλίτη Στρατιωτικό Ιατρό καθώς και τους Πυροσβέστες που μετέβησαν στο νησί, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή το πρωί.
Τους τοπικούς χορηγούς – υποστηρικτές που συνέβαλλαν στα μέγιστα: CAFE GREC Αργυρός Βασίλης, CORFU BEER Καλούδης Σπύρος, ΛΑΖΑΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ, Ξενοδοχείο Καλυψώ Κασίμη Τόνια, Ενοικιαζόμενα δωμάτια Κατέχης Αναστάσιος (Μανιαβίνης), VILLA BOTSOLI Κατέχης Κωνσταντίνος (Μποτσόλης), Απάγκιο Πουλημάς Γιώργος (Γκίκας), KATEHIS VIDEO ART – ΕΛΑΙΩΝΑΣ Κατέχης Σπύρος ( Μογιές ), τον Κατέχη Γιάννη (Τσέτσα) για την παραχώρηση της μικροφωνικής του καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ3, Πρώτο Πρόγραμμα και την ΕΡΤ Κέρκυρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.