ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Έγιναν λοιπόν οι εκλογές και τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε (ή να αγρυπνούμε) ήσυχοι!

Σχηματίστηκε η νέα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κυβέρνηση και περιμένουμε να δούμε κατά πού θα τραβήξει η οικονομία της χώρας.

Όπως έγραψα και πριν λίγες μέρες ο λαός έδειξε –σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου– μια πρωτοφανή αδιαφορία κουρασμένος προφανώς από τις κενές υποσχέσεις και τα ψεύδη των πολιτικών. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πολύ υψηλό ποσοστό αποχής που σε εθνικό επίπεδο κυμάνθηκε γύρω στο 45% ενώ σε ορισμένους νομούς έφθασε το 60%.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το αύριο της πατρίδας μας θα εξαρτηθεί κυρίως όχι από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά από τη βούληση των πολιτικών να αλλάξουν πλεύση. Πρέπει η νέα κυβέρνηση να κάνει πρώτο μέλημά της την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και να θέσει τέρμα στις πελατειακές σχέσεις που οι πολιτικοί έχουν αναπτύξει με τους ψηφοφόρους.

Πρέπει επί τέλους το κεφάλι να δώσει το καλό παράδειγμα για να ακολουθήσει η ουρά αλλιώς οι πολιτικοί θα κυνηγάνε άσκοπα την ουρά τους!

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

Μετά την εκλογική μας παρένθεση επανέρχομαι στην καθημερινότητα της πατρίδας.

Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια μάνα που η στοργικότητά της έχει γίνει μύρια κομμάτια από τις αλεστικές μηχανές της ασύλληπτης γραφειοκρατίας και της ανείπωτης ανικανότητας της κρατικής μηχανής και των κυβερνώντων.

Είναι πολλά τα αίτια της συμφοράς που βιώνουμε. Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, αντί να βάζουν τάξη στα οικονομικά της χώρας (διάβαζε δημοσιονομική πολιτική) επιδίδονταν –καλλιεργώντας την επαίσχυντη πελατειακή σχέση με τους ψηφοφόρους– σε ένα όργιο προσλήψεων στο δημόσιο, παραμελώντας εγκληματικά τον εκσυγχρονισμό των κρατικών υποδομών με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο επιπέδου μηχανογράφησης ανάμεσα στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες.150921 TELEIA KAI PAVLA 4

Μια από τις τελευταίες θέσεις κατέχουμε και στην ποιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων (νοσοκομεία, σχολεία κτλ). Στην Ελλάδα του 2015 είναι γενικά άγνωστη η λέξη «συντήρηση». Κατασκευάζονται κρατικά κτίρια (συνήθως με κόστος που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό τους – κάτι που δεν είναι, βέβαια, ασυνήθιστο φαινόμενο και στο εξωτερικό), και μετά αφήνονται στην τύχη τους, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα σύντομα να φαντάζουν… ετοιμόρροπα (κάτι που είναι αδιανόητο σε χώρες που θέλουν να λένε ότι είναι προηγμένες)!

Όσο για το επίπεδο εκπαίδευσης/μετεκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων σε νέες πρακτικές και τεχνολογίες, «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα».

Όλα αυτά και τα άλλα αλαλούμ της δημόσιας διοίκησης έχουν σαν αποτέλεσμα να οργιάζει η αναξιοκρατία και η ανεπάρκεια στο δημόσιο.

Για να λέμε, όμως, τα πράγματα με το όνομα τους, δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, που είναι ένα δείγμα της κοινωνίας μας και δεν κατέβηκαν από τον Άρη. Φταίει και ο λαός μας που δεν διακρίνεται για τη συλλογικότητά του. Ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και άπαξ και βολευτεί, ας κουρεύονται οι υπόλοιποι!

Οι Νεοέλληνες διακατέχονται από άκρατο εγωισμό και από νοοτροπίες ξεπερασμένες. Νομίζουμε, στην πλειοψηφία μας, ότι τα γνωρίζουμε όλα και αρνούμεθα επίμονα να υιοθετήσουμε αλλαγές που φέρνουν πρόοδο. Αν καθίσεις σε καφετέριες και «στήσεις αφτί» θα ακούσεις να προτείνονται λύσεις για τα προβλήματα των κοινωνιών της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και γενικά όλου του κόσμου αλλά όχι για τα δικά μας προβλήματα. Λες και τα δικά μας τα έχουμε λυμένα!

Μετά είναι και το άλλο. Για τα δικά μας προβλήματα οι μόνοι που δεν φταίμε είμαστε… εμείς! Για την κατάντια μας φταίνε οι Εβραίοι, οι μασόνοι, οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, οι σκοτεινές δυνάμεις και γενικά ο κόσμος όλος. Όλοι έχουν βάλει στόχο να καταστρέψουν την Ελλάδα, βρε παιδί μου! Όλοι θέλουν να μας αφανίσουν! Και ενώ μπορεί να υπάρχει μια μικρή δόση αλήθειας στα ανωτέρω, αν κάποιος «ανόητος» τολμήσει να μας πει «βάλτε και σεις λίγη τάξη στο σπιτικό σας» τον καρατομούμε στη στιγμή έχοντας τον χαρακτηρίσει ανθέλληνα!

Γενικά ως λαός θέλουμε να αλλάξουμε όλους τους άλλους αλλά όχι τους εαυτούς μας. Γενικά ως λαός αναμένουμε τα πάντα από την πατρίδα, χωρίς να προσφέρουμε τίποτα σ’ αυτήν. Γενικά ως λαός δεν φταίμε σε τίποτα και φταίνε όλοι οι άλλοι για τα δεινά μας.

Πριν μας πλήξει η οικονομική κρίση, την Ελλάδα έπληξε η κρίση ηθικής. Διαβρώθηκαν οι αξίες και κατάρρευσε ο καλά νοούμενος πατριωτισμός. Με πρώτους… διδάξαντες τους πολιτικούς μας μπροστάρηδες. Έχει χαθεί ο ορθολογισμός, η απλή λογική και η κριτική μας ικανότητα: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε λίγο, να ατενίσουμε ανεπηρέαστα τα προβλήματά μας, να σταθμίσουμε καταστάσεις, να πάρουμε μια σωστή απόφαση. Υποψιαζόμαστε τους πάντες και έχουμε γίνει μετρ της συνωμοσιολογίας. Έχουμε φτάσει στην ανείπωτη ηθική κατάπτωση να θεωρούμε το έντιμο επιχειρηματικό κέρδος απάτη (!) και την κλεψιά, μαγκιά!!!

Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, πολύ φοβάμαι ότι η πορεία της πανέμορφης χώρας μας προς την ανάπτυξη θα είναι πολύ, μα πολύ, δύσκολη!

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα γεια σας και να περνάτε καλά (όσο καλά επιτρέπουν τα μνημόνια και όλα τα δαιμόνια που ταλανίζουν την πατρίδα).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ

georgemessaris@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.