ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Ως Δεκαπενταμελές του Γενικού Λυκείου Ιθάκης επιθυμούμε να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα της ΕΛΜΕΚΙ για επίλυση των θεμάτων της εκπαίδευσης στο νομό Κεφαλληνίας.Καταρχάς, υποστηρίζουμε το αίτημα της ΕΛΜΕΚΙ για συνέχιση του χαρακτηρισμού του νομού μας ως σεισμόπληκτου με στόχο την ανακούφιση των κατοίκων και ιδιαίτερα του μαθητικού πληθυσμού μέσω της ποσόστωσης η οποία θα πρέπει να ισχύσει και για την φετινή χρονιά. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε το γεγονός ότι οι φετινοί υποψήφιοι για τις πανελλήνιες όχι μόνο υποβλήθηκαν σε αλλεπάλληλες  αλλαγές του συστήματος με αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό των μαθητών αλλά και εξαιτίας των σεισμών έχασαν μαθήματα ενός μήνα τα οποία δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, είναι φυσικό να ζητούμε ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη για κάλυψη όλων των κενών διδακτικών θέσεων που αντιμετωπίζουμε, περιορισμό των περικοπών που υφίσταται ο τομέας της εκπαίδευσης καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης. Δεδομένου των περιορισμένων δυνατοτήτων του Νόμου μας ως μια μη αστική περιοχή σε σχέση με την παροχή ενίσχυσης στο χώρο της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες (κυρίως) η μείωση των δυνατοτήτων των σχολικών μονάδων έχει ακόμα μεγαλύτερο  αντίκτυπο .Εφόσον είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει ίσες ευκαιρίες  σε όλους τους πολίτες είναι επίσης και υποχρέωση του να ενισχύσει αυτούς που σήμερα αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες .

Ακόμα, ένα θέμα το οποίο απαιτεί άμεση επίλυση είναι η κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων  η οποία δεν είναι  η πλέον κατάλληλη για τη στέγαση ούτε των μαθητών ούτε των καθηγητών ύστερα από τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς και πιο πρόσφατα της Λευκάδας. Συγκεκριμένα στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου, ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ. Ιθάκης οι φθορές περιλαμβάνουν ζημίες στις στέγες όπου για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών ο περίγυρος της στέγης έχει αποκλειστεί με συρματόπλεγμα με στόχο την απoφυγή ατυχημάτων. Βέβαια οι ελλείψεις των εγκαταστάσεων δεν περιορίζονται  μόνο σε φθορές εξαιτίας των σεισμών αλλά και σε άλλες παλαιότερες  που ακόμα να επιλυθούν όπως η έλλειψη θέρμανσης σε ορισμένες αίθουσες κ.λπ.

Τέλος, τονίζουμε την σημασία της εκπαίδευσης για την εξέλιξη της χώρας μας και την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. Γενικά ελπίζουμε ότι τα αιτήματα της ΕΛΜΕΚΙ και  των λοιπών φορέων θα εισακουσθούν και δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας σε αυτούς.

Δεκαπενταμελές Γενικού

Λυκείου Ιθάκης