ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΘ. ΚΟΛΥΒΑΣ (1872-1971): ΕΝΑΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ (01.06.1951 έως 22.01.1955 & 14.09.1956 έως 17.09.1969)

Ο Ιατρός Νικόλαος Κολυβάς γεννήθηκε στη Λεύκη το Μάρτιο του 1872 και απεβίωσε στο Βαθύ τον Ιούλιο του 1971. Ήταν γιος του Ευθυμίου και της Σπυριδούλας Παξινού – Κολυβά, ανιψιός του πρώτου γιατρού της Λεύκης Κωνσταντίνου Κολυβά και αδελφός του Ολυμπιονίκη Δημητρίου Κολυβά.

1.
Από αριστερά: Νικόλαος Κολυβάς, Λουκία Κολυβά, Δώρα Κολυβά, Ασπασία Κολυβά, (1930 περίπου)

Επαγγελματικά ακολούθησε μια ιδανική και ανθρώπινα φιλόδοξη για την εποχή του πορεία, εκείνη του θείου του Κωνσταντίνου και διέγραψε το ίδιο σχεδόν εγκύκλιο ανώτερο και ανώτατο φάσμα ιατρικών σπουδών με την αποφοίτησή του από την Ιατρική Πανεπιστημιακή Σχολή της Αθήνας και την εν συνεχεία μετεκπαίδευσή του στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

2.
Νοσοκομείο Πανεπιστημίου Μονάχου, καθηγητές και φοιτητές 1906 (πρώτος από αριστερά)

Με δεδομένο το ήθος του, την ευρυμάθειά του και το υψηλό επίπεδο των επιστημονικών του περγαμηνών, αλλά και τον κοινωνικά καταξιωμένο γάμο του με κόρη της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας, τη Λουκία Σκορδέλη, θυγατέρα του περίφημου δασκάλου του έθνους Βλασίου Σκορδέλη, θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ή άλλη εμπορικότερη ανέλιξη στην τότε πολλαπλώς αναβαθμιζόμενη Αθήνα. Αντίθετα, και όπως θυμάμαι να λέει «υπακούοντας σε εσωτερικές φωνές» φιλοδόξησε να σταδιοδρομήσει, προσφέροντας την παρηγορία της επιστήμης, στην ιδιαίτερη του πατρίδα, την Ιθάκη.
Η γερμανική του παιδεία, το κοινωνικό του υπόβαθρο, η γενικότερη δομή του και ο οδυσσειακός του προσανατολισμός, το έφεραν, όσο και μια δράκα πνευματικών ταγών της τότε Ιθάκης, κοντά στον Αρχιδούκα της Αυστρίας Σαλβατώρ, που τίμησε την Ομηρική Ιθάκη με δυο πολύτιμους τόμους συγγραφικής και εικονογραφικής εργασίας, αντίτυπα των οποίων δωρίθηκαν στον φίλο του γιατρό Κολυβά κοσμήματα πνευματικά, από τότε, της Κολυβαίικης βιβλιοθήκης.

3.
Οικογενειακή φωτογραφία στον Αετό το 1913, (πρώτος από δεξιά).

Ζώντας έντονα τη ζωή της Ιθάκης ενεπλάκη τόσο εκείνος όσο και η γυναίκα του Λουκία στο κοινωνικό και αλτρουιστικό γίγνεσθαι του νησιού (Πρόεδρος συνδέσμου Ιθακησίων «Οδυσσεύς» – «Εργαστήριον Ιθάκης” κ.ά.) πρωταγωνιστούσε στην πνευματική ζωή του τόπου και τιμήθηκε με τη φιλία πολλών προβεβλημένων Θιακών, ανάμεσα στους οποίους και του Συνταγματάρχη, τότε Ιωάννη Τριλίβα.
Ήταν δική του η ιδέα της εισήγησης στους Ιθακησίους του εξωτερικού της ίδρυσης αλτρουσιστικών, φιλανθρωπικών συλλόγων με σκοπό τη βοήθεια των δεινοπαθούντων Ιθακησίων, που ήταν πάντα εκτεθειμένοι στις συχνές ναυτιλιακές κρίσεις με οδυνηρούς κοινωνικούς αντικτύπους στην θιακιά κοινωνία, εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία της.

4. Με τον αγαπημένο του σκύλο
Με τον αγαπημένο του σκύλο

5. Μετά από βόλτα με τη βάρκα στη περιοχή της Φαραδομάνδρας, Νικόλαος Κολυβάς, Δώρα Κολυβά
Μετά από βόλτα με τη βάρκα στη περιοχή της Φαραδομάνδρας, Νικόλαος Κολυβάς, Δώρα Κολυβά

Ο γιατρός Κολυβάς το 1952 ενεπλάκη στη ζώσα τοπική πολιτική σκηνή και εξελέγη Δήμαρχος. ΄Ηταν Δήμαρχος όταν κτύπησε την Ιθάκη ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός του 1953, ένα συγκλονιστικά καταστροφικό γεγονός, δύσκολα διαχειρήσιμο για τα δεδομένα και τα μέσα της εποχής. Το γεγονός που ακολουθεί καταγράφεται απλά σαν εξαίρεση των πεπραγμένων του και είναι καταδεικτικό της εθνικής, υπερήφανης στάσης του στο πρόβλημα της κρατικής παρουσίας και συμπαράστασης.

10.

10A
Υποδοχή Βασιλέα Παύλου στην πλατεία

Ως Δήμαρχος, λοιπόν, ενός κατεστραμμένου νησιού διαμαρτυρήθηκε επίσημα για την κατάφορη κρατική αδράνεια και ολιγωρία του Κράτους όταν έσπευσαν και πρόσφεραν άμεση και αναγκαία βοήθεια πολεμικά πλοίων ξένων κρατών όπως Ισραηλινά, Αγγλικά και Αμερικάνικα, ενώ ο ελληνικός στόλος έλαμψε δια της απουσίας του και εμφανίστηκε στο προσκήνιο της καταστροφής τελευταίος.

11.
Πρωθυπουργός Παπάγος, Αστυνομικός Διοικητής Καρτερελιώτης, Δήμαρχος Ιθάκης Νικόλαος Κολυβάς, Λιμενάρχης Καούτκης, πρώην Δήμαρχος Χρήστος Καραβίας λίγο μετά τους σεισμούς του 1953 (Φωτογραφία Αφοι Μεγαλοοκονόμου)

12.
1957 Σταύρος Μπότσας Δημοτικός Σύμβουλος, Καρτερελιώτης Αστυνομικός Διοικητής, Νικόλαος Κολυβάς Δήμαρχος Ιθάκης, Γιάννης Αρσένης Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Λεκατσάς, Πατακιάς Γυμνασιάρχης, Κοσμάτος Λιμενάρχης, Άγγελος Καταπόδης Δημοτικός Σύμβουλος

Η, τότε ακόμα, συνήθως άβουλη, απροετοίμαστη, αλλά και καταπιεστική πολιτική ηγεσία υπό τον Στρατάρχη Παπάγο (και ασχέτως της ικανοποιητικής μετέπειτα συμπεριφοράς της) θεώρησε τον εαυτό της προσβεβλημένο και με εισήγηση του τότε τοπικού Βουλευτή, ζήτησε και επέβαλλε την παύση του Δημάρχου, θέτοντά τον εκτός υπηρεσίας. Η απάντηση του λαού της Ιθάκης ήταν η πανηγυρική του επανεκλογή σε αλλεπάλληλες, έκτοτε, αναμετρήσεις μέχρι και το 1969. Παρέδωσε τον τελευταίο θώκου του Δημοτικού άρχοντα σε πλήρη διαύγεια και με εκπλήσσουσα σωματική και ψυχική υγεία σε ηλικία 97 ετών.

σχολειο 1

σχολειο 2
– Το ζεύγος Κολυβά από το 1906 έως το 1919 απέκτησε 6 παιδιά, τον Ευθύμιο, τη Δώρα, την Ασπασία, τα δίδυμα Κώστα και Βλάση και το Σπύρο. Ο Βλάσης, Ύπαρχος / Ασυρματιστής στο φορτηγό «Bayou», χάθηκε το Φλεβάρη του 1942 ανατολικά του Τρινιδάδ, όταν το φορτηγό καίριο τορπιλισμένο από Γερμανικό υποβρύχιο καταποντίστηκε αύτανδρο με πλοίαρχο το θιακό Καπετάν – Γιάννη Ματαράγκα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΠΑΪΖΗΣ – ΔΑΝΙΑΣ

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΣΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ
Διάνοιξη αγροτικού δρόμου προς το Σπήλαιο των Νυμφών 30.000 δρχ.
Διαπλάτυνση δρόμου προς παραλία Λούτσας αξίας 30.000 δρχ.
Τσιμεντόστρωση δρόμων στη συνοικία «Μπαρουνάτα», «Βαρκώ – Παρόδων Αναστ. Καλλινίκου» «Παληόρογκα», «Βουνάκι – Πεταλάτα – Τζων Πάπας» κ.λ.π.750.000 δρχ.
Διάνοιξη και διαπλάτυνση όλων των δημοτικών υπονόμων 300.000
Ανέγερση δημοτικού τουριστικού Ξενώνα 2.000.000 δρχ.
Διαμόρφωση και περιτοίχηση στήλης Ηρώων Πεσόντων 80.000 δρχ.
Κατασκευή μάνδρας Νεκροταφείου Ι.Ν. Γαρδελακίου 30.000 δρχ.
Διαμόρφωση κρηπιδωμάτων νησίδας Λαζαρέτου αξίας 90.000 δρχ.
Ανέγερση Δημοτικών Σφαγείων 300.000 δρχ.
Ανέγερση Δημοτικού Καταστήματος 1.000.000 δρχ.
Επέκταση δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Κανελλάτων και Αγ. Γεωργίου 60.000 δρχ.

8.
( ; ), Γεώργιος Βρεττός, Ανδρέας Κωστήρης (Ποσόρης), Νικόλαος Κολυβάς
Διενέργεια τριών γεωτρήσεων και ανεύρεση ποσίμου νερού στη θέση «Πύρνος», από τις οποίες υδρευόταν τότε η πόλη 240.000 δρχ.

7.
Ο Νικόλαος Κολυβάς στη δεξαμενή στο Καρτέρι

Προμήθεια νέου αντλητικού συγκροτήματος 300.000 δρχ.
Ανέγερση Τουριστικού Περιπτέρου Λούτσας 40.000 δρχ.
Κατασκευή Δημοτικού Γυμναστηρίου 1.200.000 δρχ.
Αγορά χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων αξίας 30.000 δρχ.
Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου καθαριότητας150.000 δρχ.
Δενδροφύτευση δρόμων Λούτσας, Κύπρου, Βαρκώ και άλλων δημοτικών οδών και παρόδων
Επισκευή και διάνοιξη οδού προς Μαραθιά
Διάνοιξη αγροτικής οδού από Αγ. Κωνσταντίνο προς παραλία Σαρακήνικο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικόπεδο όπου υπήρχε το παλιό ξύλινο Δημαρχείο αξίας 150.000 δρχ.
Οικόπεδο όπου υπήρχε παλιά η ξύλινη αποθήκη του Δήμου (τώρα παρκινγκ), ο χώρος του Ηρώου και της σημερινής παιδικής χαράς και ο χώρος του Μουσείου αξίας 600.000 δρχ.
Οικόπεδο απέναντι του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου των Ξένωναξίας 40.000 δρχ.
Οικόπεδο με τον οικίσκο κ.λ.π. του δημοτικού αντλιοστασίου στο Πύρνο αξίας 50.000 δρχ.
Οι δύο υδατοδεξαμεναί της πόλης αξίας 3.500.000 δρχ.

9.
Ιατρείο Οίκου Ναύτου (πρώην Επαρχείο μετά σεισμών)

6.
Με τη δισέγγονή του Ευαγγελία το 1965 (Φώτογραφία: Χρήστος Γρημπαβιώτης)

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΛΑΙΤΗΣ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΙΚΟ»
Ιατρός και Δήμαρχος Ιθάκης. Από τους διασημότερους σύγχρονους Ιθακησίους. Γεννήθηκε το 1873. Πέθανε το 1971, αιωνόβιος. Άριστος επιστήμονας με ειδικότητες χειρουργού και μαιευτήρα. Από την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας εξάσκησε την επιστήμη του, που την τελειοποίησε στην Ευρώπη. Ποτέ του δεν φάνηκε να σκέφτεται χρηματικά, γιατί όπου έβλεπε την ανάγκη βοηθούσε. Γνώριζε ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα τα γερμανικά. Οι σημερινοί ώριμοι Θιακοί μπορεί να θεωρηθούν παιδιά του, γιατί στους περισσότερους απ’ αυτούς εστάθηκε φροντιστής της υγείας από τη βρεφική τους ηλικία, εκτός που για πολλούς φρόντισε και την ασφαλή είσοδο στον κόσμο. Μειλίχιος και προσηνής προς όλους όχι μόνο σαν κουράντες και σαν κοινωνικό μέλος αλλά και σαν κάτοχος του αξιώματος του πρώτου πολίτη της πρωτεύουσας του μικρού μας νησιού.
Με επιμονή και υπομονή πραγματοποίησε πολλά δημοτικά έργα με επιτυχία παρά τις εναντιότητες που συναντούσε. Η ύδρευση της πόλης μας είναι δικό του έργο και οι συνδημότες την ονόμασαν «το νερό του Κολυβά». Από τα άλλα έργα του για την εξωράιση της πόλης είναι και η επιτυχημένη δενδροφυτεία που γι’ αυτή οι προκάτοχοί του προσπάθησαν με λίγα αποτελέσματα.
Καλός οικογενειάρχης και παραδειγματικός επιστήμονας, άφησε εποχή στον τόπο μας με τη μακροχρόνια επαγγελματική του επίδοση και την επίσης μακροχρόνια δημαρχία του. Δυναμικός σπόρτσμαν, είχε επιμονή στο κυνήγι και στο ψάρεμα μέχρι τελευταία. Πάθος του ήταν ο εξωραϊσμός του Λαζαρέτου, που το ήθελε να μοιάσει με το Ποντικονήσι της Κέρκυρας.

13
Πρώτη σειρά, από αριστερά: Λάμπρος Μάντζαρης – Μπαλάφας (κρατάει τον μικρό Άγγελο Κούλουρη), Ιωάννης Αρσένης, Νικόλαος Κολυβάς, ( ; ), Χρήστος Καραβίας, Λάκης Βεντούρας

ΔΥΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΛΥΒΑ
Δυο επετειακές, ιστορικές ομιλίες του αειμνήστου Νικολάου Κολυβά, καταδεικτικές του υψηλού ήθους και ύφους του ανδρός, αλλά και της ένθερμης πολιτικής, Βενιζελικής του προσήλωσης. Οι ομιλίες του Νικολάου Κολυβά γράφτηκαν με την ευκαιρία της επανόδου των στρατευμένων παιδιών της Ιθάκης στην πατρίδα

Ένδοξαι Νικηταί!
Η επί 14 ολοκλήρους μήνας αφάνταστος εις αίγλην και Δόξαν εκστρατεία, καθ’ ήν εις υπερανθρώπους ταλαιπωρίας και θυσίας υπεβλήθητε. Αι ένδοξαι και περίλαμπροι νίκαι τας οποίας μετά τόσον θρίαμβον κατά δύο προαιωνίων εχθρών κατά τε ξηράν και κατά θάλασσαν κατηγάγατε.
Το Εθνικόν Μεγαλείον το οποίον τόσον πανύψηλον εις δόξαν αναστήσατε, κρατούσε πάντας ημάς εν συγκινήσει αγαλλιάσεως και θαυμασμού, επαναβλέποντάς σας εν μέσω ημών. Το πολεμικόν μένος, ο ηρωισμός, ο πατριωτικός ενθουσιασμός και η προς τον θάνατον περιφρόνησις, υφ’ ών εμφορούμενοι εσπεύσατε εις την φωνήν της πατρίδος προς απόδοσιν ελευθερίας εις τους επί τόσους αιώνας καταδυναστευομένους δούλους αδελφούς ημών, κατέστησαν αδύνατον πάσαν φυσικήν και τεχνιτήν αντίστασιν να ανακόψη την προς τούτο θυελλώδη ορμήν σας. Οι κεραυνοί του ουρανού, αι συνεχείς καταιγίδες, αι ατέλειωται χιονοθύελλαι, ήσαν δια σας χαρμόσυνα τύμπανα, φωταγωγοί λαμπτήρες της οδού της ελευθερίας και του πολιτισμού, ραίνοντα άνθη προς τους εκτελεστάς του καθήκοντος. Υπερήφανοι κορυφαί αβάτων ορέων, χαράδραι και φρικώδη στενά, τελείως εξοπλισμένα, εκμηδενίσθησαν προ της αφαντάστου οργής σας. Φρούρια οχυρά απόρθητα θεωρούμενα, ηλεκτρικά συρματοπλέγματα, πλατείαι τάφροι, υπόνομοι πλήρεις εκρηκτικών υλών, δεν επτώησαν την αδάμαστον ανδρείαν σας. Χαίοντα στόματα απαισίων τηλεβόλων και σαρκοφάγων πολυβόλων των οποίων ο αδιάλειπτος βριχυθμός εσκόρπιζε την καταστροφήν, εισήγησαν δια παντός προ του υπερόχου μεγαλείου της διαβάσεώς σας. Εμπρός παιδιά, εμπρός, όλο εμπρός παιδιά, επρόσταζεν ο ηρωικότερος των Βασιλέων Κωνσταντίνος ο Βουλγαροκτόνος. Και το εμπρός εκείνον εμεγάλωνεν την μεγάλην σας καρδίαν, και την ένδοξον Πατρίδαν μας.
Μάτην ο θεός Ποσειδών ανέλαβε την προστασίαν του εν τοις στενοίς των Δαρδανελλίων κρυπτομένου δειλού εχθρικού στόλου. Η οργή του παρείχε θάρρος εις τα ναυτόπουλά μας, η δε ακούραστη αγρία θύελλά του, ελπίδα και πεποίθησιν προς την νίκην. Υπερέβητε τους προγόνους ημών εις ανδρείαν. Ανεδείχθητε υπέρτεροι εκείνων εις αντοχήν. Η πολιορκία των Ιωαννίνων δεν είναι υποδεεστέρα εις ηρωισμόν, εθελοθυσίαν, αντοχήν και καρτερικότητα, της μεγάλης εκείνης πολιορκίας του Μεσολογγίου, ήτις κατέπληξε τον κόσμον. Οι πορθηταί του Σαρανταπόρου, του Μπιζανίου και των Γιαννιτσών, του Κιλκίς και του Λαχανά, της Κρέσνας και της Τζουμαγιάς, είναι αντάξιοι απόγονοι των ηρώων του Μεσολογγίου, του Χανιού της Γραβιάς, των Δερβενακίων, των 300 του Λεωνίδα, των Μαραθονομάχων. Ο Κουντουριώτης και Βότσης, απεδείχθησαν εφάμιλλοι του Μιαούλη και του Κανάρη. Τα ναυτόπουλά μας διεκδικούν τα πρωτεία προς τα παλικάρια του Κατσώνη. Εκείνοι επολέμησαν ως λέοντες προς ανάκτησιν της ιδίας των ελευθερίας, της αφαιρεθείσης τιμής των. Σεις επολεμήσατε ως γίγαντες προς απόδοσιν της ελευθερίας εις τους δούλους αδελφούς ημών, προς ανάκτησιν της εθνικής μας τιμής. Αν οι Περσικοί πόλεμοι έσωσαν την Ελλάδα από της αιφνιδίας εκείνης βαρβαρικής επιδρομής. Αν η επανάστασις του 1821 απήλλαξε μίαν γωνίαν της Ελλάδος του βαρβάρου τυραννικού ζυγού, ο σημερινός διπλούς αγών επρόλαβε νέαν μεγαλυτέραν καταστροφήν, φοβεροτέραν υποδούλωσιν, αν μη τελείαν εξόντωσιν. Τιμή και Δόξα εις τον προορατικόν Κυβερνήτην μας, τον δημιουργόν της σημερινής εθνικής παλλιγενεσίας, τον Ελευθέριον Βενιζέλον. Επεξετείνατε τα όρια της Ελλάδος μέχρι Ροδόπης και Κεραννίων ορέων, μέχρι Τενέδου και Χίου. Περιελάβατε εις την μεγάλην και ισχυράν πλέον μητρικήν αγκάλην την ηρωΐδα της Μεσογείου την αιματοβαρή … Κρήτη μας. Ολόκληρος η Μακεδονία πανηγυρίζει την ελευθερίαν της η δε Ήπειρος απειλεί την Ευρώπην δια την ιδικήν της. Περίλαμπρος η Δόξα πτερυγίζει υπέρ τας κεφαλάς υμών, η δε Νίκη στέφει αυτάς με τον αμάραντον της δάφνης στέφανον.
Με τοιαύτην υπερηφάνειαν και θαυμασμόν η ιδιαιτέρα σας πατρίς εορτάζει σήμερον προς τιμήν των επανελθόντων δαφνοστεφάνων τέκνων της, και σας εκφράζει την άπειρον αυτής ευγνωμοσύνην, δι όσα υπέρ του Μεγαλείου του Έθνους και της ελευθερίας των δούλων αδελφών ημών επράξατε.
Ζήτω ο ηρωικότερος των Βασιλέων Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Ζήτω ο τρισένδοξός του στρατός ξηράς και θαλάσσης.
Ζήτω ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ήρωες του 1912. Ημίθεοι του 1913.
Η μοίρα δεν είχε δι Υμάς γραπτόν να επιστρέψητε μετά των άλλων συστρατιωτών σας εκ της πολυμήνου εκστρατείας… μηκότες υγιείς ή τραυματίαι, αλλά νικηταί εν μέσω των γονέων, αδελφών και τέκνων σας. Η τύχη επεφύλασσεν να πέσητε όπου έταξεν Υμάς η Πατρίς και το καθήκον! Εξετελέσατε τούτο πιστώς μετά θαυμαστής φιλοπατρίας, απεριγράπτου ηρωισμού και αυταπαρνήσεως. Εκ των ιερών Υμών αιμάτων ακοίμητοι φρουροί των εθνικών ημών πόθων, άτινα ηγίασαν την γην της Πατρίδος, νέοι βλαστοί μετ’ ού πολύ, νέοι γίγαντες θα φυτρώσουν προς συμπλήρωσιν του εθνικού μεγαλουργήματος, κατασυντρίβοντες τας αλύσεις δι ών οι ισχυροί της γης ανέκοψαν την απελευθερωτικήν και ουχί κατακτητικήν προέλασιν του γεναίου στρατού (του Κωνσταντίνου μας – διαγεγραμμένον -) αντί να στεφανώσουν δια της δάφνης και της ελαίας τας ενδόξους αυτού κεφαλάς.
Επέσατε και δεν ηκούσθησαν εκ των χειλέων Υμών κραυγαί οδύνης, αλλά ζητωκραυγαί υπέρ της μεγαλινομένης πατρίδος. Ουδ’ έρρευσαν εκ των οφθαλμών Σας δάκρυα λύπης, αλλά δάκρυα συγκινήσεως οτι δεν εζήσατε να ιδήτε συμπληρούμενον το έργον, του οποίου τα θεμέλια ηγείρατε δια του ιδίου Σας αίματος.
Επέσατε και αποπλύνατε το ρύπον του 1897, εσώσατε την τιμήν της Πατρίδος, ανεστήσατε το εκπνέον Έθνος ημών.
Αι σκιαί των Μαραθωνομάχων, του Λεωνίδα, του Ρήγα, του Μάρκου Μπότσαρη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Ευμορφόπουλου, του Μιαούλη, του Κανάρη και τόσων άλλων Ηρώων μας εδέχθησαν μετά πολλής χαράς εις τας αγάλας των τας αγίας ψυχάς Σας, υπερήφανοι οτι η Ελλάς δεν απέθανεν εκφυλισθείσα ως προείπεν ο μέγας κοινωνιολόγος Max Nordau, αλλά ζει ανθηροτάτη, τρέφει και θα τρέφει αθάνατα παλληκάρια. Υπερέβητε εις ανδρείαν πάσαν φαντασίαν διότι Ελεύθεροι σεις εκ γονέων ελευθέρων, χωρίς να σας φονεύσει ο εχθρός τον Πατέρα και την Μητέρα, χωρις να σας ατιμάσει την σύζυγον ή την αδελφήν, χωρίς να σας καύσει την οικίαν και εκποιήσει την περιουσίαν εσπεύσατε εις την φωνήν της Πατρίδος και κατασυντρίψατε τον έναν μετά τον άλλον τους προαιώνιους εχθρούς της.
Γενναίοι του Σαρανταπόρου πορθηταί! Ήρωες των Γιαννιτσών, των Καϊλαρίων και της Κορυτσάς! Γιγαντομάχοι των Ιωαννίνων! Λέοντες του Κιλκίς και του Λαχανά! Αετοί των φοβερών στενών της Κρέσνας! Βουλγαροφάγοι πορθηταί των αγρίων βουνών της Άνω Τουμαγιάς, ένδοξαι νικηταί αήττητοι!
Εις ένδειξιν απείρου ευγνωμοσύνης ο Σύνδεσμος των Ιθακησίων ο Οδυσσεύς και το Εργαστήριον Ιθάκης, τους στεφάνους τούτους προ του ιερού κενοταφίου Σας κατατίθησιν. Η εκκλησία αναπέμπει σήμερον τας ευχάς της υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Υμών. Η δε… (λείπει το τέλος της ομιλίας)

ΠΗΓΕΣ:
1. Δημήτρης Ι. Παΐζης – Δανιάς «ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΑ Γ», Αθήνα 2012
2. Γεράσιμος Κ. Κολαΐτης, «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ», Αθήνα Δεκέμβριος 1988
3. Φωτογραφικά αρχεία Νίκου Σπ. Κολυβά, Βαγγέλη Β. Καραβία, Τηλέμαχου Καραβία

Υ. Γ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ!!!

Αγαπητέ Τηλέμαχε,
Όπως μου ζήτησες σου στέλνω αντίγραφο από το βιογραφικό του Ιατρού Νικολάου Ε. Κολυβά, το οποίο ήταν αναρτημένο σε κορνίζα στο Δημαρχείο της Ιθάκης από το 1970 και το οποίο βρέθηκε πεταμένο στην αποθήκη του ΚΑΠΗ.
Ο Νικόλαος Ε. Κολυβάς άσκησε στην Ιθάκη το λειτούργημα του Ιατρού και Μαιευτήρα γυναικολόγου επί 70 χρόνια. Επίσης, διετέλεσε Δήμαρχος Ιθάκης επί πάρα πολλά χρόνια και τα έργα του υπάρχουν μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι την εποχή πού διετέλεσε Δήμαρχος ο Ιατρός Ν. Κολυβάς δεν υπήρχαν ούτε μισθοί ούτε συντάξεις και δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκαζόταν να βάλει την σύνταξή του για εγγύηση ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν κάποιες δραστηριότητες του Δήμου, π.χ αυτοκίνητο περισυλλογής απορριμμάτων κ.ά.
Είναι άξιο απορίας πως εσείς οι μετέπειτα Δήμαρχοι ( ΣΠ. ΑΡΣΕΝΗΣ – ΤΗΛ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ – ΓΕΩΡ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ) δεν φέρατε στα Δημοτικά σας συμβούλια την πρόταση να δοθεί το όνομα του σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους η την πλατεία, στο ΒΑΘΥ της ΙΘΑΚΗΣ.
Επίσης, θα ήταν καλό να ερευνηθεί και να μάθουμε όλοι ποιος ήταν αυτός που δεν του άρεσε να βλέπει το βιογραφικό και τα έργα του Δημάρχου Ν.Ε. ΚΟΛΥΒΑ και με εντολή του αυτό πετάχτηκε στη αποθήκη του ΚΑΠΗ.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Β. ΚΑΡΑΒΙΑΣ (ΦΩΛΗΣ)
Βαθύ, Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.