ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ: ΜΙΑ ΕΣΧΑΤΙΑ, ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα δεδομένα

Μονοεδρική, ψηφοφορία χωρίς σταυρό

Αποχή 61,07% (η δεύτερη υψηλότερη στην Ελλάδα)

Υποψήφιοι

ΣΥΡΙΖΑ: γυναίκα που εκλέγεται σερί από τον Μάη του ’12, χωρίς προηγούμενη πολιτική παρουσία, δημόσιος υπάλληλος, χωρίς κομματικό μηχανισμό, υπέρ το δέον σεμνή και χαμηλών τόνων σε βαθμό οι αντίπαλοι να την κατηγορούν ως «ανύπαρκτη». Θεωρείται προεδρική, έχει συνταχτεί με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δύσκολες ψηφοφορίες (βλ. μνημόνιο). Ακούει τον κόσμο, τοποθετείται συστηματικά με πολιτικό κι όχι ρουσφετολογικό τρόπο, έχει πολύ ήπιο προφίλ απ’ όλες τις απόψεις.

ΝΔ: μεγαλοδικηγόρος εξ Αθηνών χωρίς προηγούμενη πολιτική παρουσία πέρα από την υποψηφιότητά του τον Γενάρη, αδελφός δημοτικού συμβούλου που είναι ο βασικός σύμβουλος του δημάρχου και ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων, του πλοίου που εκτελεί τη γραμμή Πόρος-Κυλλήνη, το οποίο όταν ξεκίνησε τα δρομολόγια κόπηκε η παραδοσιακή γραμμή Σάμη-Πάτρα που εξυπηρετούσε καλύτερα.

Ψηφοφόροι

Παραδοσιακό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ από το ‘81, με μικρά τιμωρητικά διαλείμματα με βουλευτές της ΝΔ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάη του ’12.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Μοναδικός Καλλικρατικός Δήμος Κεφαλονιάς: Σαμαρική ΝΔ για 2η πενταετία. Στάση δήμου: ανοιχτή υποστήριξη υποψηφίου της ΝΔ.

Περιφέρεια: Αριστερή Πλατφόρμα από πέρσι, παλιότερα εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στάση Περιφέρειας: Δεν πήρε θέση (Περιφερειάρχης κι Αντιπεριφερειάρχης δεν έχουν παραιτηθεί ωστόσο επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Αποτέλεσμα

Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Ντεσού

Ένα μεγαλοστέλεχος της ΝΔ μου δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην βγει ο συγκεκριμένος υποψήφιος της ΝΔ.

Ένα γνωστό μου άτομο που επιθυμούσε να ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τελευταία στιγμή άλλαξε την ψήφο του σε ΣΥΡΙΖΑ για να μην βγει ο υποψήφιος της ΝΔ.

Τουλάχιστον 3 γνωστά μου άτομα που επιθυμούσαν να κάνουν αποχή ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να μην βγει ο υποψήφιος της ΝΔ.

Πολλά γνωστά μου άτομα εξαιρετικά δυσαρεστημένα με τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισαν για να μην βγει ο υποψήφιος της ΝΔ.

Προσπάθησα να τα γράψω όσο πιο τυπικά μπορούσα, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, προκειμένου να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, κυρίως για το τι σημαίνει μονοεδρική με εντελώς πολωμένο ήθος υποψηφίων, έτσι όπως αυτό εγγράφεται στην κοινωνική συνείδηση.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ