Ο ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΔΕΚΑΘΛΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ο Νίκος Λεκατσάς υπήρξε πολυσύνθετος αθλητής. Κυρίως δεκαθλητής, όπου κέρδισε προπολεμικά 3 φορές χρυσό μετάλλιο (1937, 1938, 1940), αλλά και στο ύψος, στις ταχύτητες και τα εμπόδια. Στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, εκτός από το δέκαθλο, κέρδισε 2 μετάλλια το 1936, 3 το 1937 και 4 το 1940. Έκανε Πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο και 3 πανελλήνια ρεκόρ εφήβων στο ύψος, στα 200 μ. εμπόδια και στις 100 γιάρδες. Ταυτόχρονα υπήρξε αθλητής του ΑΟΠΦ στην κολύμβηση, στο πόλο, στο μπάσκετ και στο βόλεϋ. Πολλά χρόνια αργότερα διετέλεσε και Πρόεδρος του ΑΟΠΦ


Με αφορμή το Μαραθώνιο της Αθήνας, το μεγάλο αθλητικό γεγονός που είναι αφιερωμένο στο Γρηγόρη Λαμπράκη, δημοσιεύουμε μία φωτογραφία του Λαμπράκη (1ος από αριστερά) με την Εθνική ομάδα στίβου στο στάδιο του Βελιγραδίου το 1938 μαζί με τον παλιό μεγάλο πρωταθλητή στίβου του ΑΟΠΦ Ιθακήσιο Νίκο Λεκατσά. (στην ίδια φωτογραφία φαίνεται,4ος από αριστερά και ο Στ. Κυριακίδης)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ 1936

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 1936 διεξήχθη στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 1936. Πρωταθλητής σύλλογος αναδείχθηκε ο Πανελλήνιος Γ.Σ. και κατέκτησε για 3η φορά το έπαθλο του νικητή, το αγαλματίδιο “Θρίαμβος”.


Τρεις μεγάλοι αθλητές και Πανελληνιονίκες στίβου του ΑΟΠΦ της δεκαετία του 1930 από αριστερά Βασ. Μαυραπόστολος 1.500μ, 5.000μ. 3.000 στηπλ, Τραυλός- δέκαθλο και Ν. Λεκατσάς.

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες 1936 διεξήχθησαν από το Σάββατο 30/5 ως τη Δευτέρα 1/6/1936, που ήταν ημέρα της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Προηγουμένως, την Παρασκευή 29/5, είχε γίνει το αγώνισμα της σφυροβολίας στος γυμναστήριο Πανελληνίου. Τους αγώνες παρακολούθησαν πάνω από δέκα χιλιάδες φίλαθλοι και το εισιτήριο κόστιζε 10 δρχ. Την τελευταία ημέρα προσήλθε στο Στάδιο η βασιλική οικογένεια που λίγους μήνες ενωρίτερα είχε επανέλθει στην Ελλάδα με δημοψήφισμα. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ απένειμε τα έπαθλα στους νικητές. Επίσης, στην τελετή λήξης παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, ο υφυπουργός Γεωργακόπουλος και ο νομάρχης Αττικής Καλαμάρας.

1935 Ο Ν. Λεκατσάς 3ος δεξιά με 2 ακόμα πρωταθλητές του ΑΟΠΦ. Στη μέση Γιάκας 800μ.-1.500μ. και αριστερά Τραυλός δέκαθλο και επι κοντώ

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αθλητών από τους συλλόγους του κέντρου, οκτώ επαρχιακούς και δύο από την Κύπρο. Ίσχυσε το σύστημα βαθμολογίας 6-5-4-3-2-1 για τους έξι πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος και βαθμολογήθηκαν 18 σωματεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.[1] Αστέρια των αγώνων ήταν ο Χρήστος Μάντικας και ο Στέλιος Κυριακίδης, ο οποίος κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10χλμ.

Νίκος Λεκατσάς

Το πρωτάθλημα μαραθωνίου διεξήχθη χωριστά, στις 7 Ιουνίου, στην παραλιακή διαδρομή Στάδιο-λεωφόρος Όλγας-λεωφόρος Συγγρού-Παλαιό Φάληρο-λεωφόρος Ποσειδώνος-Γλυφάδα-Βούλα και επιστροφή από την ίδια διαδρομή, ώστε να δροσίζονται οι αθλητές από τη θαλάσσια αύρα, κάτι που είχε ξαναγίνει το 1932. Η επιλογή της διαδρομής δέχτηκε πολλές κριτικές και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε “προολυμπιακός μαραθώνιος” και δεν μέτρησε στη γενική βαθμολογία. Χωριστά έγινε και το πρωτάθλημα δεκάθλου, στις 6-7 Ιουνίου στο Στάδιο, παράλληλα με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών 1936.

Ύψος

1. Κώστας Πανταζής, 1,80, Πανελλήνιος Γ.Σ. 

2. Νίκος Λεκατσάς, 1,75, Α.Ο. Παλαιό Φάληρο

3. Βεϊνόγλου, 1,70, Ηρακλής Θεσσαλονίκης

3. Χρήστος Ναυπλιώτης, 1,70, Πανιώνιος

3. Τ. Ποθητός, 1,70, Πανελλήνιος

Τριπλούν

1. Γρηγόρης Λαμπράκης, 13,89, Πειραϊκός Σύνδεσμος

2. Χρήστος Ναυπλιώτης, 13,66, Πανιώνιος

3. Νίκος Λεκατσάς, 13,30, Α.Ο. Παλαιό Φάληρο        


Οπως μας είπε ο γιος του Ιωάννης Λεκατσάς υπήρξε επίσης δυο φορές χρυσός βαλκανιονίκης στο άλμα σε ύψος το 1939 στην Αθήνα και το 1940 στην Πόλη, όπως επίσης στην σκυταλοδρομία 4Χ100 όπου συμμετείχε και ο Λαμπράκης με τον οποίο υπήρξαν στενοί φίλοι. Τότε που οι βαλκανικοί αγώνες είχαν μεγάλη βαρύτητα. Το 1939 μάλιστα επειδή δεν είχε πάρει την πρόκριση για την Εθνική ομάδα, είχε πάει με τους δικούς του στην Ιθάκη για το καλοκαίρι. Εκεί, ειδοποιήθηκε ότι έπρεπε να γυρίσει πίσω γιατί κάποιος από τους αθλητές είχε τραυματιστεί. Ένα μεγάλο μέρος τότε της προπόνησης το έκανε στην Ιθάκη, εως ότου έρθει το καράβι. “Έτρεχα κάθε μέρα από τη Φιλιτού έως την Εξωγή και πίσω, του έχει διηγηθεί. Εκεί με περίμενε ο πατέρας μου στο πηγάδι και με μπουγέλωνε με ένα σίκλο κρύο νερό για να δροσιστώ. Τα σπριντ (γρήγορα τρεξίματα) τα έκανα στο διάδρομο του αμπελιού”. Πήγε πίσω στην Αθήνα και κέρδισε λοιπόν την πρώτη θέση μέσα στο Παναθηναικό Στάδιο με 70.000 θεατές.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.