Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ

Σενάρια προεκλογολογίας ξεκίνησαν, αρκετούς μήνες πριν τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στους επιτελείς συνδυασμών, προκειμένου να δημιουργήσουν τις ομάδες τους αλλά κυρίως να ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους και τον τρόπο προσέγγισης των εκλογέων.

Η μεγάλη ευθύνη στα κόμματα
Ηγγικεν η ώρα, ο πολίτης να αναδείξει τους εκλεκτούς του.
Πληθαίνουν οι φωνές εκείνες, που στον απολογισμό της τετραετίας (ή πενταετίας) οι ευθύνες των απερχόμενων, τα λάθη, η ανικανότητα, η στασιμότητα και οι ελλείψεις, οδηγούν το λαό στο να “καταριέται” της επιλογές του και να περιμένει καρτερικά, να τιμωρήσει ή να επιβραβεύσει τους υποψηφίους… παλιούς και νέους.
Ποτέ δεν φταίει ο λαός, όταν σε μια δημοκρατική διαδικασία, προσπαθεί να βρει επιλογές και αυτές να είναι ακατάλληλες σε κάθε μετερίζι… και σε κάθε έκφανση της δημόσια ζωής.
Τα κόμματα, είναι εκείνα που “χρίζουν” ή “στηρίζουν” υποψηφίους, και συνήθως οι επιλογές τους είναι αποτυχημένες. Τόσο αποτυχημένες, που και κατά τη διάρκεια της θητείας… σε πάμπολλες περιπτώσεις, τα ίδια τα κόμματα “αποκηρύσσουν” τους έχοντας εξουσία, ώστε να μην χρεωθούν πολιτικά και εκλογικά την ανικανότητά ή την αλαζονεία τους.
Πολλά τα παραδείγματα… και οι επόμενες μέρες θα αποδείξουν περίτρανα, την στάση τους.
Την περίοδο που διανύουμε, τα κόμματα, οι τοπικοί κομματάρχες, τα πηγαδάκια των νομαρχιακών και οι προσωπικές φιλοδοξίες ή τοπικά συμφέροντα, πρέπει να πάνε στην άκρη.
Τα κόμματα, ας αναζητήσουν τους καλύτερους, αν θέλουν να συνεχίζουν να παίζουν ρόλο και να αναλαμβάνουν ευθύνες στις ζωές των πολιτών – ανθρώπων. Διαφορετικά, πρυτανεύει η λογική που θα αποδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα στις τοπικές κοινωνίες, είναι το πρώτο ανίκανο να παράγει ανάπτυξη, ισονομία, σεβασμό, εφαρμογή νόμων για όλους, σχεδιασμό, καινοτομία, όραμα και έμπνευση… ΘΑ είναι ανίκανο να αποφασίσει κοιτάζοντας κατάματα την αλήθεια.

Η ΝΔ διακηρύσσει ότι θα δείξει το δρόμο

Δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί να μιλήσει σε μια διαφορετική γλώσσα, χωρίς κορώνες και κυρίως με διαφορετική σύγχρονη λογική στην επιλογή προσώπων που θα πλαισιώσουν τόσο τα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης, όσο και αυτά των βουλευτικών εδρών. Ο αρχηγός της ΝΔ, είναι εκείνος που θυμίζει στα ίδια του τα στελέχη ότι θα δουλέψει με τους ικανότερους, τους καλύτερους και όπου χρειαστεί θα επενδύσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό στη νέα γενιά, ότι θα εμπιστευθεί μάλιστα ανθρώπους της δικής του γενιάς. Εξαντλεί κάθε προσπάθεια ώστε να πείσει εκείνους που θα έχουν βαριά βιογραφικά και εμπειρία, να ασχοληθούν με τα κοινά.
Οι μέχρι σήμερα επιλογές, δείχνουν ότι η ΝΔ, προσπαθεί και ενίοτε πετυχαίνει να χαράξει έναν νέο δρόμο που δεν θα περιέχει τίποτα “αναμενόμενο ή γνωστό”… Επιλέγει τη λογική της ευχάριστης έκπληξης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Η μικρή και προβληματική περιφέρεια των νησιών του Ιονίου, έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη ΝΔ, αφού σήμερα ανήκει στις δύο περιφέρειες (Ιόνια και Αττική) που με ευκολία είχε κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.
Είναι ακόμη νωπές οι επιλογές και η διαδικασία εκείνη που οδήγησε την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, από τη ΝΔ (Σπύρος Σπύρου) στο ΣΥΡΙΖΑ (Θόδωρος Γαλιατσάτος), μέσα σε ένα περιβάλλον ανεξαρτητοποιήσεων, δυναμικής και κυρίως μιας σιωπηρής διαμαρτυρίας που αποτυπώθηκε στην κάλπη, από όλα τα νησιά (πλην Κέρκυρας) κόντρα στον σοβινιστικό τρόπο με τον οποίο το μεγαλύτερο νησί, εκμεταλλευόταν στα άκρα, την έδρα της περιφέρειας και του μηχανισμού, υπέρ του. Η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος επηρέασαν το αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Κέρκυρα αντιπάλεψε με κόντρες και εσωκομματικές διαμάχες σε έναν κυνισμό που οδήγησε σε ανεξαρτητοποιήσεις και καθόδους “περίεργων” υποψηφίων και συνδυασμών.

Ο Σπύρος Σπύρου ανακήρυξε ανεξάρτητο συνδυασμό

Ο συνταξιούχος Κερκυραίος γιατρός και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νησιών, έχασε τις προηγούμενες εκλογές το 2014, ενώ την απερχόμενη πενταετία, κάθισε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όπου με υπομονή προσπάθησε με σθένος να αναδείξει, να θίξει και να στηλιτεύσει προβλήματα και αποφάσεις της πλειοψηφίας. Με υπομονή περίμενε την στιγμή που θα είναι ξανά υποψήφιος, προσπαθώντας να πείσει την Πειραιώς, να του ξαναδώσει το χρίσμα και να τον εμπιστευθεί σε μια τρίτη κάθοδο. Μια κομματική επιλογή που προσωπικά θα τον δικαίωνε για την μέχρι σήμερα στάση του…
Στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ζάκυνθο και στο galla που διοργανώθηκε το βράδυ της 24ης Αυγούστου, ο κ. Σπύρου έδωσε το παρόν, προσπαθώντας να εκμαιεύσει μια οριστικοποιημένη έγκριση για τα προσωπικά του σχέδια αλλά και για την στάση της ΝΔ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το κλίμα, μάλλον έδειξε αρνητικό, αφού τόσο ο αρχηγός όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη που τον συνόδευαν συλλέγοντας πληροφορίες, απέφυγαν επιμελώς να “κλείσουν το μάτι” σε οποιονδήποτε υποψήφιο.
Ο πρώην περιφερειάρχης, μετέφερε στο κόμμα, την διάθεσή του, αλλά και την ετοιμοπόλεμη ομάδα του, η οποία αποτελείται κυρίως από ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε την πρώτη τετραετία. Η από κοινού εμφάνισή του στην Κεφαλλονιά στον εορτασμό του Αγίου Γερασίμου στις 16 Αυγούστου, με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστο Σκούρτη και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή, έδειχνε τις διαθέσεις της ομάδας του.
Το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018, ο Κερκυραίος γιατρός, ανακοίνωσε την ανεξάρτητη κάθοδό του στην περιφέρεια, όταν αντιλήφθηκε ότι η Πειραιώς, είναι έτοιμη να ανακοινώσει άλλον επικεφαλής.

Η ΝΔ έχει διάθεση αλλαγής
Εβδομάδες τώρα, “έπαιζε” το όνομα του Κερκυραίου τεχνοκράτη δημοσίου λειτουργού κ. Καρβούνη, ως εκλεκτού του κόμματος στην λογική ανανέωσης και κυρίως γνώσης θεμάτων που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα στο τιμόνι μιας περιφέρειας με σοβαρές ανάγκες, διοίκησης, σχεδιασμού, μελετών, εντάξεων, προγραμματισμού, απορροφήσεων, τάξης και κυρίως ισονομίας. Το όνομα του κ. Καρβούνη, δημιούργησε σοβαρές αντιπαραθέσεις στην Κέρκυρα, στη λογική “παρέμβασης” του πρώην βουλευτή Κερκύρας με τη ΝΔ κ. Γεωργιάδη.
Η Ρόδη Κράτσα, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλήθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια διερεύνηση πρόθεσης, για να πάρει το χρίσμα και το πρόκριμα της προεκλογικής μάχης στα Ιόνια Νησιά.
Οι λόγοι που οδήγησαν τον κομματικό μηχανισμό σε μια τέτοια σκέψη, είναι ξεκάθαρα λόγοι δημιουργίας κλίματος αλλαγής, ευθυνών, σεβασμού στην γνώση και κυρίως νέων ευκαιριών. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες μια έμπειρης πολιτικού, με μια πολύ μεγάλη πορεία στην Ευρώπη, σε υψηλές θέσεις σε αξιώματα, με άριστους χειρισμούς εντός του Λαϊκού Ευρωπαϊκού κόμματος, με καινοτομίες και δράσεις που έγιναν ευρωπαϊκοί θεσμοί, με εξαιρετικές γνωριμίες, γνώση ξένων γλωσσών, εμπειρία προγραμματισμού και υλοποιήσεων, θητεία στην θέση της προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και πολλά άλλα. Μια επιλογή, που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές βάσεις στην αυριανή πορεία οποιασδήποτε Ελληνικής Περιφέρειας.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ξαφνιάστηκε με την πρόταση του αρχηγού, και αποχώρησε από το γραφείο του, ζητώντας λίγο χρόνο για την πολιτική διερεύνηση της τιμής που της έγινε.

Οι ισορροπίες
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, αποφάσισε να ανακηρύξει την ανεξάρτητη κάθοδό του, όπως ακριβώς έκανε το 2014 ο σύντροφός του Αλέκος Δεσσύλας. Σαφώς έχει πολλούς λόγους δικαίου, για τους οποίους το κόμμα δεν φρόντισε να συζητήσει και να τον πείσει, ότι η ακέραιη παρουσία του είναι πολύτιμη σε πολλά επίπεδα…. Να του δώσει να καταλάβει την επόμενη μέρα μια καινούργιας λογικής και να τον στρατεύσει σε κοινό δρόμο.
Ο Κερκυραίος γιατρός, έχει πολλά δίκαια με το μέρος του, αφού επί τετραετίας, έδινε το παρόν, ξοδεύοντας πολύ χρόνο σε σοβαρές μάχες απέναντι από την φιλοκυβερνητική περιφέρεια Ιονίων Νησιών. Όμως έχει και μια υλοποιημένη τετραετία στην περιφέρεια με τα γαλάζια χρώματα.
Στον πολιτικό όμως στίβο, το 2018, μπαίνουν πολλές εκφάνσεις που θα οδηγήσουν σε σοβαρές αποφάσεις και σοβαρά αποτελέσματα, μπαίνει το στοίχημα που θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες και ανάπτυξη έναν ταλαιπωρημένο λαό.
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ως τέτοια δεν χωράει συναισθηματισμούς και “ωχ αδελφέ”. Χωράει συστράτευση σε κοινούς σκοπούς και μάχες που θα κάνουν τις γειτονιές μας ανταγωνιστικές και καλύτερες, έτοιμες να αδράξουν κάθε ευκαιρία, να δημιουργήσουν εξωστρέφεια και σεβασμό και να συμπεριλάβουν κάθε καινοτόμα σκέψη και καλά μυαλά. Χάθηκε σπουδαίος χρόνος.
Δεν είναι εκτός πραγματικότητας ο προβληματισμός της Ν.Δ. να αλλάξει τα δεδομένα. Έδωσε ευκαιρίες, στήριξε τον κ. Σπύρου, του ξανάδωσε και δεύτερη ευκαιρία σε μια δύσκολη στιγμή. Χάθηκε η περιφέρεια, για συγκεκριμένους λόγους. Το 2019, είναι μια άλλη στιγμή με διαφορετικά δεδομένα και με καινούργιες απόψεις. Κάθε στέλεχος κάθε κόμματος, έχει την ευθύνη να συμπορευτεί, αλλά και το δικαίωμα να πράξει ατομικά. Αρκεί ο στόχος να είναι το κοινό καλό και όχι προσωπικές φιλοδοξίες ή εγωισμοί και πικρίες.

Η δημοσιογραφική εκτίμηση λέει ότι, ο κ. Σπύρος Σπύρου είναι ένας καλός άνθρωπος, χωρίς κακίες. Με διάθεση να προσφέρει στα κοινά. Με λόγο ήρεμο και με καθαρό μέτωπο. Με εμπειρία και με σεβασμό.

Η Ροδη Κράτσα, είναι μια Επτανήσια, που έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Οι γνώσεις και η εμπειρία της κάνουν μεγάλη διαφορά με όσα ονόματα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Η ποιότητα του χαρακτήρα της και η επιστημονική της κατάρτιση, είναι αναγνωρίσιμα διεθνώς. Η υπηρεσία της και η πίστη της στο φιλελεύθερο μετερίζι, είναι δοκιμασμένα. Η αποδοχή και η αναγνώριση δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή.
Η κ. Κράτσα επισήμως δεν έχει κλείσει την πρόταση του προέδρου. Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε την οριστική της απόφαση.

Οι περιφέρειες δεν χρειάζονται πολιτικούς. Είναι αχρείαστοι. Χρειάζονται τεχνοκράτες με γνώσεις στα ευρωπαϊκά, στη διοίκηση, σε χειρισμούς, σε έμπνευση ομάδων, σε προγραμματισμό, σε σχεδιασμό, σε εξωστρέφεια με ευρωπαϊκό πνεύμα και με αναγκαία γνώση ξένων γλωσσών.

Ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει. Αυτός που συναισθάνεται και αυτός που παίρνει την ευθύνη μπροστά στο μέλλον του. Στις δημοκρατίες το ένστικτο του λαού, είναι η κυρίαρχη δύναμη και εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Ποιά είναι η Ρόδη Κράτσα
Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Το 1998, εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη ΝΔ και το 1999 για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, συμμετέχοντας στις Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις ΄Ισες Ευκαιρίες αλλά και στις Αντιπροσωπείες συνεργασίας και σχέσεων με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το 2004, επανεξελέγη ευρωβουλευτής, συμμετέχοντας στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Μεταφορών και Τουρισμού, Ελέγχου των Προϋπολογισμών αλλά και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, από το 2007 – 2011 (εξελέγη δύο φορές καθώς μεσολάβησαν ευρωεκλογές). Στις Ευρωεκλογές του 2014, τις πρώτες που πραγματοποιήθηκαν με σταυρό προτίμησης, ήταν υποψήφια και πάλι για την ευρωβουλή αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις 26 Ιουνίου 2014, με απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Επί σειρά ετών είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης – Βραβείο “Γυναίκες της Ευρώπης” (AIPFE).
Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: “Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής” της Γαλλικής Δημοκρατίας, “Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου”, “Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου”, “Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών” από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, “Χρυσό Μετάλλιο” του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, “Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο”, “Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών” κ.ά. Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Είναι παντρεμένη με τον πρωην βουλευτή και μετέπειτα υπουργό της ΝΔ Απόστολο Κράτσα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, το Γιώργο, και την Κωνστάντια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.