ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΑΡΟΥΔΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΑΡΟΥΔΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΙΘΑΚΗΣ, 17-4-2019

Αγαπητοί συμπολίτες και συγχωριανοί,

Θα ήθελα να απευθύνω ένα χαιρετισμό σε όσους αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να παρευρεθούν στην αποψινή συγκέντρωση του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αφού περιπλανήθηκα 2 τετραετίες στην αφερεγγυότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι και πάλι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Είναι ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχω σε μια ομάδα ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς που έχει σταθερές αξίες και πάντα στέκεται με σεβασμό και αγωνιστικότητα στα προβλήματα του τόπου.

Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και όχι να υφαρπάξουμε την ψήφο σας. Είμαστε εδώ γιατί δεν μας αγγίζουν ούτε ψευτοδιλήμματα ούτε οι φτηνοί εκβιασμοί μίας ομάδας πολιτικών δεινοσαύρων που βγήκαν στο κυνήγι της εξουσίας. Βλέπετε, όσοι από εμάς υπηρετήσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση στο παρελθόν, άθελά μας και μη, αποκτήσαμε μια υπεροψία και μια σοβαροφάνεια δήθεν ανωτερότητας, ότι εμείς είμαστε κι οι άλλοι δεν είναι. Νομίζω, το βασικό κριτήριο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα έπρεπε να είναι η ειλικρίνεια και η αληθινή επεξήγηση των πεπραγμένων. Θα μου επιτρέψετε να κάνω εδώ μια αναδρομή στα έργα και στη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής Βήματος Μπροστά, έτσι όπως τα βίωσα στο τοπικό διαμέρισμα Σταυρού.

Αρχικά απαξίωσε τον δικό του εκλεγμένο Πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο σε τέτοιο βαθμό, που ουσιαστικά το καταδίκασε σε ανυπαρξία. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν φυσικό να δημιουργηθούν άλλα κέντρα αποφάσεων καταλύοντας την ετυμηγορία των ανθρώπων του χωριού.

Όπως ξέρετε, από την αρχή της θητείας του Βήματος Μπροστά, στο πρόγραμμά του ήταν να καταργήσει όλες τις παιδικές χαρές της Ιθάκης, γιατί θα έπρεπε να εναρμονιστεί με την καινούργια νομοθεσία. Ευτυχώς ο χώρος της παιδικής χαράς του Σταυρού άνηκε στην εκκλησιαστική επιτροπή του Σταυρού, στην οποία τυγχάνει να είμαι αντιπρόεδρος. Εμείς, σαν επιτροπή, θεωρήσαμε ότι έχουμε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού έναν πνεύμονα χαράς και ζωής μέσα στο χωριό. Παρ’ όλες τις παρασκηνιακές πιέσεις καταφέραμε για 2 χρόνια με ευθύνη δικιά μας να μείνει η Παιδική Χαρά ανοιχτή. Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι τότε που αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε τον χώρο προς χρήση για Παιδική  Χαρά στον Δήμο. Έτσι ήρθε λοιπόν ο Δήμος να εκτελέσει μια μελέτη δίχως αρχή και δίχως τέλος. Βλέπετε, ίσως η δίψα για αυτοπροβολή σε ένα έργο βιτρίνας δεν άφηνε πολλά περιθώρια για έναν εκτεταμένο έλεγχο της μελέτης από την αρχή. Παρόλες τις ενστάσεις μας και την έκκλησή μας για διαβούλευση με την δημοτική αρχή για τον τρόπο εκτέλεσης, βρεθήκαμε σε ένα αδιέξοδο. Προσωπικά εγώ βρέθηκα σε ένα σκηνικό απείρου κάλλους. Βρέθηκα να κυνηγιέμαι με εργάτες που κάποιος τους είχε υποδείξει να κόψουν 2 πεύκα, βρέθηκα να γελοιοποιούμαι από τους εργάτες του συνεργείου, βρέθηκα να εκδιώχνομαι υβριζόμενος από δημοτικό σύμβουλο, βρέθηκα να απειλούμαι και να τραμπουκίζομαι κυριολεκτικά από αντιδήμαρχο, βρέθηκα μπροστά σε έναν δήμαρχο που από τη μία θεωρεί το νησί μας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους  και από την άλλη με την πρώτη ευκαιρία που του δίνεται, με 20 ευρώ βενζίνη σαν ξυλοκόπος ρίχνει κάτω αβασάνιστα και με επιβολή 4 δέντρα. Όπως καταλαβαίνετε, μετά από όλα αυτά, το έργο από μόνο του στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Μη ρωτάτε εμένα το γιατί. Ρωτήστε τους γονείς που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά.

Με έναν καλό μου φίλο τις προάλλες τέθηκε το ερώτημα, είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι η δημαρχία Στανίτσα έφτιαξε το Γήπεδο. Επειδή τυγχάνει να ξέρω τα γεγονότα, θα σας τα παραθέσω. Από την πρώτη χρονιά που ανέλαβα, είχα βάλει σαν στόχο σε συνεργασία με τον όμιλο του Σταυρού και με άλλους δημοτικούς συμβούλους και συμπολίτες μας να προωθήσουμε το θέμα του Γηπέδου. Για να μη σας φορτώσω με λεπτομέρειες, καταφέραμε το 2013, τελευταία χρονιά της δημαρχίας Κασσιανού, να περάσει από δημοτικό συμβούλιο η απόφαση χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν τότε 185.000 ευρώ, και για κάποιους λογιστικούς λόγους τα ποσά αντλήθηκαν από 2 κωδικούς. Ένας εξ αυτών ήταν περίπου 30.000 ευρώ, από την επιτροπή σταδίου του Βαθέως. Ο τότε δημοτικός σύμβουλος Στανίτσας, ανήκοντας στο λόμπυ που θεωρούσε ότι ένα δεύτερο γήπεδο στο νησί θα ήταν πολυτέλεια, αντέδρασε παρασκηνιακά. Όπως καταλαβαίνετε, το γήπεδο υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή. Έτσι, συνεχίζοντας σε συνέχεια, όπως αναφέρει και ο δήμαρχος στο ίντερνετ, αφού ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις, ολοκλήρωσαν τη μελέτη και εκτέλεσαν το έργο. Δεν έχω καμιά πρόθεση να μειώσω την προσπάθεια του δήμου, ίσα-ίσα που ένιωσα μια μεγάλη δικαίωση. Αλλά και εδώ είχαμε άλλη μια απογοήτευση. Το έργο ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου και ο δήμος αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο των παιδιών και ξενιτεμένων ομογενών που κάθε καλοκαίρι είχαμε την εθιμοτυπική διαδικασία να συναντιόμαστε εκεί, να ανταλλάζουμε ευχές, να αθλούμαστε και να διασκεδάζουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια μεγάλη απορία σε όλα τα παιδιά. Το πρόβλημα, φίλοι, ήταν ότι ο δήμος προετοίμαζε σε μια σιωπηλή «ομερτά» με διάφορους παράγοντες μια μεγαλοπρεπή φιέστα και δεν σκόπευε να χάσει ούτε ένα χιλιοστό δόξας. Έτσι κι έγινε. Βρεθήκαμε όλοι θεατές σε μία τελετή παρωδία αυτοπροβολής και χειραγώγησης η οποία ήταν απόλυτα προκλητική και από την άλλη άφηνε ανεπανόρθωτα έκθετους ανθρώπους και παίκτες που πάσχισαν για χρόνια να γίνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα.  Βλέπετε, η πραγματικότητα είναι μία και καμία άλλη. Το γήπεδο έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, παρήλθε ο χρόνος και ωρίμασε το κλίμα και οι καταστάσεις για να υλοποιηθεί, και δεν μπορούσε κανείς να το πάρει πίσω. Δεν το λέω για την δική μου συνεισφορά, αλλά κυρίως γιατί δεν έγινε η οφειλόμενη αναφορά σε αυτούς που πραγματικά δώσανε τα πάντα για πολλά χρόνια για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, με πρώτους βέβαια τους ίδιους τους δωρητές. Ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του γηπέδου σαν εναρκτήρια προεκλογική συγκέντρωση και προβολή.

Αυτά γίναν στον Σταυρό Ιθάκης, τα συμπεράσματα βγάλτε τα μόνοι σας.

Οι προγραμματικές δηλώσεις και τα μεγαλεπήβολα προγράμματα είναι για το θεαθήναι. Αρκεί να πάρει κάποιος ένα παλιότερο έντυπο, για να το διαπιστώσει.

Εμείς δεν είμαστε παντογνώστες που πρέπει να αποφασίζουμε για όλα τα έργα. Θέλουμε μαζί με εσάς, από κοινού, να συναποφασίζουμε ποια έργα στο χωριό μας έχουν προτεραιότητα και να δρομολογούνται τα ανάλογα κάθε φορά, με σκοπό την βελτίωση της ζωής όλων των μόνιμων κατοίκων μας, αλλά και την προσέλκυση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών του καλοκαιριού.

Οι βασικές αρχές του προγράμματός μας για την επόμενη 4ετία, έχουν ως εξής:

1 κοινή λογική

2 σεβασμός 

3 συνεργασία.

Είναι οι 3 σταθερές αξίες που όποιος τις τηρεί δεν λαθεύει ποτέ.

Εμείς πριν προχωρήσουμε σε νέες προτάσεις, θα ξεκινήσουμε από αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, από το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, που είναι 4 χρόνια στο συρτάρι και δεν προωθήθηκε. Αυτά είναι:

Να προχωρήσει η μελέτη χάραξης του δρόμου Καλύβια-Πόλης.

Να ολοκληρωθεί η χάραξη αιγιαλού και παραλίας της Πόλης.

Να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη του δρόμου Πόλης-Άη Γιώργη Κάβου-Λεύκης, ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος, για να βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης του έργου.

Σε συνδυασμό με τους 2 δρόμους αυτούς, θα στηρίξουμε την πρόταση του Δημήτρη Δέτσιμα να κατασκευαστεί στην Πόλη χώρος ελλιμενισμού για κότερα με πρόσβαση στον δρόμο Πόλης-Κάβου.

Πρέπει να δούμε τι επεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν στην Παιδική Χαρά ώστε να ξαναγίνει λειτουργική.

Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να βρεθεί ένας σταθερός και μόνιμος χώρος πάρκινγκ για το κέντρο του Σταυρού.

Θα παρακολουθούμε το έργο της τοποθέτησης νέας αφαλάτωσης που προχωράει από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να υλοποιηθεί ένας μεγάλος στόχος παλιότερων ετών που ήταν να αγοραστεί το Παλάτι του Τζαννή και να μετατραπεί σε αρχαιολογικό Μουσείο Βορείου Ιθάκης, που θα είναι ένα έργο πνοής για το νησί και για το χωριό.

Είμαστε υπέρ στην ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στη Σχολή Ομήρου, ακόμα και πριν την οριστική διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου, γιατί θα είναι ένας ακόμα μοχλός πίεσης για την ανάδειξη του ίδιου του χώρου. Και φυσικά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για να εξασφαλιστεί μια διαχρονική διαδικασία ερευνών και ανάδειξης, και η λειτουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. 

Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων για συνέχιση των ερευνών, γιατί η ανάδειξη της Ομηρικής Ιθάκης αποτελεί πόλο έλξης για το νησί μας και για το χωριό μας.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και την προσοχή σας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Υποψήφιος του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Σταυρό Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.