ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ: ΙΟΝΙΟ & ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ      

Οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων του Ιονίου κάνουν λόγο για προνομιακή αντιμετώπιση των νησιών του Αιγαίου που απολαμβάνουν χαμηλό ΦΠΑ και ζητούν ισονομία από την κυβέρνηση. «Αγωνιστείτε κι εσείς αντί να μας καταγγέλλετε ως προνομιούχους» απαντούν από το Αιγαίο.Πιο συγκεκριμένα και με αφορμή τον συντελεστή ΦΠΑ και την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πρωθυπουργός στους Αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας μας, οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις των Ιονίων Νήσων, απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τους: Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και κοινοποίηση προς:Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, Βουλευτές Κερκύρας κ. Σαμοΐλη Στέφανο, κ. Βάκη Φωτεινή και κ. Γκίκα Στέφανο, τους βουλευτές Λευκάδας κ. Σταύρου Γρηγόρη, Κεφαλληνιάς κ. Θεοπεφτάτου Αφροδίτη και Ζακύνθου κ. Κοντονή Σταύρο, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο Θεόδωρο, τον Πρόεδρο ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη Ανδρέα, τον Πρόεδρο Ξ.Ε.Ε. κ. Τσακίρη Γεώργιο, τον Πρόεδρο Π.Ο.Ξ. κ. Ρέτσο Ιωάννη και τον Πρόεδρο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε κ. Μπρεντάνο Κωνσταντίνο

Η Ιόνια επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, παρακολουθήσαμε στις 05/06/2015 την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πρωθυπουργός στους Αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων ακούσαμε τους ομιλητές να αναφέρονται στον μειωμένο ΦΠΑ στα Ελληνικά Νησιά ή σε άλλες περιπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου.

ΛΑΘΟΣ ο μειωμένος ΦΠΑ δεν ισχύει σε όλα τα Ελληνικά νησιά …ούτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Οφείλουμε να διατρανώσουμε την δυσαρέσκειά μας για αυτήν την άνιση αντιμετώπιση και να διαμαρτυρηθούμε για την συνεχιζόμενη προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων καθ’ όσον η διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια και σήμερα που η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα να συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και να προκρίνεται η συνέχιση της προνομιακής μεταχείρισης υπέρ των προνομιούχων.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στον Τουρισμό ας πούμε ότι “δεν πειράζει” ας συνεχίσουν οι προνομιούχοι να επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων…αλλά τώρα η Κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και για τα ξενοδοχεία να υπάρξει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία.

Σε αυτή την περίπτωση πιστεύουμε ότι θα είναι σκανδαλώδης μια τέτοια απόφαση ή στρατηγική, δηλαδή η συνέχιση παροχής προνομίων σε κάποια νησιά εις βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων του Τουρισμού, των Νησιών του Ιονίου, της Κρήτης , της Γαύδου και άλλων νησιών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο με προβλήματα συγκοινωνίας, απομακρυσμένα από το κέντρο κλπ.

Δεν έχουμε αντίρρηση να θεσπισθεί χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε νησιά που έχουν ανάγκη επιβίωσης, που είναι απομακρυσμένα, σε νησιά της αγόνου γραμμής πχ , αλλά είναι απαράδεκτο να ζητάμε να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για την Μύκονο , την Ρόδο …και αντιθέτως νησιά όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, η Γαύδος, οι Οθωνοί ,η Ερείκουσα να παραμένουν στον κανονικό ΦΠΑ.

Είναι βέβαιο ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε κάποια νησιά θα έχει σαν αποτέλεσμα τα υπόλοιπα νησιά και όλη η Χώρα να επιβαρυνθεί με υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ απλά και μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια τους κάποιοι προνομιούχοι.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τις προτάσεις σας και την στρατηγική σας στην εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό προκειμένου να υπάρξει ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των ολίγων.

Την επιστολή υπογράφουν:

  1. Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης
  2. Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
  3. Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας
  4. Ομοσπονδία Καταλυμάτων Κεφαλονιάς-Ιθάκης
  5. Ομοσπονδία Συλλόγων επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Λευκάδας
  6. Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ζακύνθου
  7. Σύλλογος Επισιτιστικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς «Ο ΑΡΚΕΙΣΙΟΣ»

Η απάντηση από τα Δωδεκάνησα:

Αγωνιστείτε και μην μας κατηγορείτε

Για εμπάθεια κάνει λόγο στην επιστολή – απάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τοκούζης, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, απαντά στην επιστολή των Ιονίων: «Αντί λοιπόν να καταγγέλλουν εμάς ως «Προνομιούχους», καλά θα κάνουν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν και αυτοί για τα νησιά τους (εφόσον φυσικά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα) τα ίδια δίκαια προνόμια και να σταματήσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται με το σκεπτικό «αφού δεν έχουμε εμείς κατσίκα, ας ψοφήσει και του γείτονα».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Ενημερώθηκα σήμερα για την επιστολή που έστειλαν κάποιοι «Συνάδελφοι» και απευθύνεται στους Υπουργούς κ.κ. Βαρουφάκη και Σταθάκη ενόψει των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση και την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Λυπήθηκα πράγματι πάρα πολύ όταν από τους έξι φορείς που συνυπέγραψαν την επιστολή, οι τέσσερις είναι Ομοσπονδίες μέλη της ΣΕΕΔΔΕ, και πάνω απ’ όλα «φίλοι και συνάδελφοι».

Λυπήθηκα πραγματικά γιατί η συγκεκριμένη επιστολή δείχνει μια «εμπάθεια» προς επιχειρηματίες «συναδέλφους» που πραγματικά ζουν σε νησιά άγονα και για χίλιους δυο λόγους μειονεκτούν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με άλλα νησιά – τα οποία ανήκουν μεν σε νησιωτικά συμπλέγματα – άλλα δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον, τα Δωδεκάνησα.

Η επιστολή μιλά για «άνιση αντιμετώπιση» και «προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών των συγκεκριμένων νησιών σε βάρος όλων των υπολοίπων», για «προνομιούχους που επωφελούνται εις βάρος των υπολοίπων», για «ισονομία και αποφυγή αδικιών σε βάρος των πολλών προς όφελος των ολίγων» και τέλος πως η «διάκριση αυτή έγινε με σαθρά κριτήρια».

Αγαπητοί συνάδελφοι, μάλλον δεν γνωρίζετε πως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν- φυσικά (όχι τυχαία) -«προνομιούχα νησιά» και μάλιστα με πολύ περισσότερα «προνόμια» από εμάς όπως π.χ. τα Κανάρια Νησιά με 0% ΦΠΑ χωρίς φυσικά ποτέ η Μαγιόρκα ή άλλα νησιά της Ισπανίας που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα να «καταγγέλλουν» συναδέλφους τους ως «προνομιούχους».

Αντί λοιπόν κάποιοι να κάνουν τον συνήγορο της Κυβέρνησης λέγοντας πως «η χώρα μας χρειάζεται την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα» καλά θα κάνουν να αναρωτηθούν πόσο είναι το κόστος μεταφοράς όχι μόνο των τροφίμων, υλικών κ.ά. αλλά και των επισκεπτών προς την «προνομιούχο Ρόδο» σε αντίθεση με τα δικά τους νησιά.

Να αναρωτηθούν για τους Λειψούς, Πάτμο, Λέρο, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Σύμη, Τήλο, Κάσο, Κάρπαθο, Νίσυρο, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κάλυμνο και Αρκιούς, όπου η συγκοινωνία γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς Ιατρικές παροχές, αν και πληρώνουν όπως όλοι μας ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, χωρίς βασικές υποδομές (βλ. μονάδες αφαλάτωσης) και πολλά πολλά άλλα «ΠΡΟΝΟΜΙΑ» που έχουν σε αντίθεση με τα δικά τους νησιά.

Όσο αφορά το δημοσιονομικό που επικαλούνται οι συνάδελφοι στα Ιόνια, σάς ενημερώνουμε ότι, βάσει των επίσημων δεδομένων των δηλώσεων ΦΠΑ που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών, το ποσοστό συνεισφοράς του Βορείου Αιγαίου ανέρχεται στο 0,37%-0,45% της συνολικής είσπραξης ΦΠΑ στη χώρα, ενώ του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μαζί) ανέρχεται στο 0,88%-1,05%.

Η ζημιά, λοιπόν, που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη κατάργηση των (κατά 30%) μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα είναι πολλαπλάσια για την τοπική κοινωνία, από ό, τι το δημοσιονομικό όφελος που θα προσποριστεί το κράτος.

Αντί λοιπόν να καταγγέλλουν εμάς ως «Προνομιούχους», καλά θα κάνουν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν και αυτοί για τα νησιά τους (εφόσον φυσικά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα) τα ίδια δίκαια προνόμια και να σταματήσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται με το σκεπτικό «αφού δεν έχουμε εμείς κατσίκα, ας ψοφήσει και του γείτονα».

Εμείς οι «Προνομιούχοι» θα είμαστε πλάι τους και θα στηρίξουμε τα δικαία αιτήματά τους γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ γνωρίζουμε πολύ καλά από νησιωτικότητα»

Β. Μουστακάκης: Ο κοινωνικός αυτοματισμός προχωρά ένα βήμα μπροστά…

Στο θέμα παρεμβαίνει με ανοικτή επιστολή του και ο (κατά το ήμισυ Επτανήσιος) Βαγγέλης Μουστακάκης, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τονίζει: «Εύγε λοιπόν, ο κοινωνικός αυτοματισμός που έντεχνα καλλιεργούσαν οι προηγούμενοι, προχωρά ένα βήμα μπροστά και δίνει την θέση του στη αντιπαράθεση μεταξύ περιοχών της χώρας. Είμαστε τόσοι πολλοί φαίνεται που έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε και εμφυλίους».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μουστακάκη έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες Επτανήσιοι και δη Κεφαλλονίτες,

Διάβασα με λύπη την ανακοίνωση των φορέων των Ιονίων νήσων σχετικά με το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δυστυχώς επαληθεύει για μία ακόμα φορά το παραμύθι που είχε πει ο Αξιομακάριστος Χριστόδουλος όταν συμβολικά αναφέρθηκε στην κατσίκα του γείτονα.

Δεν θα αναφερθώ στα σημεία της ανακοίνωσης γιατί είναι μάταιο. Διότι μόνο κάποιος που δεν έχει δει ποτέ στην ζωή του τον χάρτη της πατρίδας μας θα μπορούσε έτσι ελαφρά την καρδία να τσουβαλιάσει Ιόνιο και Αιγαίο με τέτοια ευκολία.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κανένας δεν μπήκε στον κόπο να πιάσει τον χάρτη και έτσι έστω και με το μάτι να δει ότι οι αποστάσεις είναι η μέρα με την νύκτα.

Εκτός εάν…. υπάρχει κυβερνητικός-κομματικός δάκτυλος για να φανεί ότι εμείς που φυλάμε Θερμοπύλες, στο νότιο- ανατολικότερο κομμάτι της πατρίδας μας είμαστε τάχα ευνοημένοι ούτως ώστε να διαμορφωθεί το ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη.

Εύγε λοιπόν, ο κοινωνικός αυτοματισμός που έντεχνα καλλιεργούσαν οι προηγούμενοι, προχωρά ένα βήμα μπροστά και δίνει την θέση του στη αντιπαράθεση μεταξύ περιοχών της χώρας. Είμαστε τόσοι πολλοί φαίνεται που έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε και εμφυλίους.

Αγαπητοί συμπατριώτες, η λύση δεν είναι να χάσουμε εμείς το οποιοδήποτε “ευεργέτημα” που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά να το απαιτήσετε και εσείς για τα δικά σας απομακρυσμένα νησιά που το δικαιούνται. Για τα νησιά της παραμεθορίου το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και είτε ασκεί εξουσία και παίρνει αποφάσεις είτε απλά κρίνει εκ του ασφαλούς, δυστυχώς είναι βαθιά νυχτωμένος.

Εκτός αν μακροπρόθεσμος και υπόγειος στόχος κάποιων είναι να μας σπρώξουν σιγά – σιγά στην “αγκαλιά” της γείτονος.

Για να μην κατηγορηθώ δε για τοπικισμό, είμαι κατά το ήμισυ Κεφαλλονίτης και ανιψιός του αείμνηστου μαέστρου Φώτη Αλέπωρου, αγαπώ δε το ίδιο τον τόπο καταγωγής μου και το νησί στο οποίο ζω και εργάζομαι.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Βαγγέλης Μουστακάκης, Διευθυντής Ξενοδοχείου, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου».

Αρθρογράφος: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

http://www.corfupress.com/