ΠΩΣ KAI ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 δίνει εγκύκλιος του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

ΠΩΣ KAI ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σύμφωνα με αυτή «ο εκλογέας θέτει σταυρό παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, µε µελάνι µαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης». Ωστόσο, όπως τονίζεται οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, θα πρέπει να εφαρμόζονται µόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα, που βάσιµα µπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας και όχι οποιαδήποτε – έστω και ελάχιστη – απόκλιση από την κανονική µορφή του ψηφοδελτίου.

Συμπερασματικά «λαµβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη προς τον προστατευτικό σκοπό της διάταξης των άρθρων 72 επ. του Π.∆. 26/2012, αναλογικώς εφαρµοζόµενων στην περίπτωση του δηµοψηφίσµατος, επισημαίνεται ότι, η τοποθέτηση του σταυρού εκ µέρους του εκλογέα είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειµένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου. Αυτή άλλωστε είναι η Απόφαση της ειδικής διακοµµατικής επιτροπής που συνήλθε στο Υπουργείο Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης στις 30 Ιουνίου 2015».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ(ΚΛΙΚ)

http://aftovi2.27210.gr/mediafiles/2015/07/ypesda_egk25-020715_aftodioikisi.pdf

ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΓΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΩΣ KAI ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (2)

ΠΩΣ KAI ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (3)