ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΙΘΑΚΗΣ: ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιθάκης, ενημερώνει τους πολίτες και ζητά την συνεργασία τους στην προσπάθεια όλων μας, για την αποφυγή των υπαίθριων πυρκαγιών. Έχοντας υπόψη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου και με δεδομένη την αλλαγή – επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν στην μετατροπή μιας μικρής φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:

1. Από 1η Μαΐου μέχρι και 31η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται η καύση αγροτικών εκτάσεων αλλά και η χρήση της φωτιάς μέσα ή κοντά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

2. Όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή που αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία) κατά την παραπάνω περίοδο και κυρίως κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.

3. Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20 μέτρων.

4. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199) και το Π.Κ. Ιθάκης στο τηλέφωνο 2674033199, δίνοντας τις αναγκαίες πληροφορίες που θα του ζητηθούν, για την έγκαιρη επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής μπορεί ο ίδιος να προσπαθήσει να σβήσει ή να περιορίσει τις μικρές εστίες χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κλαδί ή φορητό πυροσβεστήρα.

5. Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπεδικών χώρων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές (μέχρι 100μ) υποχρεούνται στην κοπή και απομάκρυνση καυστών ή εκρήξιμων υλικών για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς (Πυρ. Διάταξη 4/2012 Α.Π.Σ.). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος δύναται να παρεμβαίνει και να προχωρεί αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό των χώρων, επιβάλλοντας παράλληλα το αντίστοιχο νόμιμο πρόστιμο. Θα βεβαιώνεται, σε βάρος τους, η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και επιπλέον θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 94 παρ. 1 περίπτωση 26 του Ν. 3852/2010 (Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΙΘΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.