ΡΟΒΑΝΙ ΘΙΑΚΙΑ

 

Την συνταγή αυτή, του παραδοσιακού γλυκού της Ιθάκης, την έχω από τον Ευθύμιο, γνωστό Θιακό μάγειρα σε γάμους και χαρές του νησιού, το 1947.

Υλικά:

750gr ρύζι γλασέ αλεσμένο

2 κιλά μέλι εκλεκτής ποιότητας

½ ποτήρι του νερού λάδι πολύ καλό

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

Ασπρισμένα αμύγδαλα (ή γαρύφαλο) για τα φελιά

 

Εκτέλεση:

Από τα δυο κιλά μέλι κρατάμε μισό ποτήρι του νερού και το υπόλοιπο το βάζουμε σε βαριά κατσαρόλα. Προσθέτουμε διπλάσιο νερό και τη ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθούν. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται και να διαλύεται το μέλι με τη ζάχαρη παίρνουμε μια κουταλιά και την προσθέτουμε στο μέλι που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε το μισό λάδι και το ρύζι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα τέταρτο περίπου και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε είναι έτοιμη και την βγάζουμε από την φωτιά.

Έχουμε έτοιμο ταψί Νο 34 λαδωμένο και ρίχνουμε μέσα την ζύμη και τη στρώνουμε με λαδωμένο κουτάλι, να γίνει λεία επιφάνεια. Με βελόνα του πλεξίματος χαράζουμε μέχρι κάτω την ζύμη σε μπακλαβαδωτά φελιά. Προσθέτουμε σε κάθε ένα φελί ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο ή ένα γαρύφαλο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί περίπου μια ώρα στους 160 βαθμούς. Όταν πάρει ροδόξανθο χρώμα την περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για πέντε λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με κανέλα. Για να κοπεί καλά βουτάμε το μαχαίρι σε κρύο νερό.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΑΖΟΥ