ΣΦΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Εν μέσω της πανδημίας, έρχεται προς ψήφιση σήμερα στην κουτσουρεμένη Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που σαρώνει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος ο ΣΕΒ, ένα χρόνο πριν, με το Ενημερωτικό του Δελτίο, ουσιαστικά υποδείκνυε στην κυβέρνηση τι να κάνει για το περιβάλλον, ζητούσε ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις.

Για ποιο λόγο θα έπρεπε να περάσει εν μέσω πανδημίας;

Η απάντηση είναι γνωστή. Γιατί πολύ απλά κανένας δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί έχει καταδικαστεί από οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπότε; Τι πιο βολικό να περάσει αυτό το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που η κύρια προσοχή του λαού είναι αντικειμενικά στραμμένη αλλού.

Το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων ως “Αρμαγεδδώνας για το περιβάλλον” και έρχεται “στα μουλωχτά”, με τρόπο τέτοιο, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Έτσι με περισσό θράσος βαφτίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ ως “περιβαλλοντική προστασία”:

– Ο εξευτελισμός της έννοιας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες.

– Οι χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζει τη χώρα.

– Η κατάργηση -μέσα σε μια νύχτα- του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας, με το αστείο όμως και ταυτόχρονα κυνικό επιχείρημα, που έρχεται κατευθείαν από τον ΣΕΒ, πως “τι θέλετε να κάνουμε, έχουμε πολλές” τέτοιες περιοχές…

-Η κατάργηση της έννοιας του δάσους και της σχετικής επιστήμης -αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος, που δήθεν πρέπει να προστατεύσουν- αποδεικνύοντας φυσικά πως η επιστήμη είναι καλή μόνο όταν μας βολεύει…

–Η μετατροπή όλης της χώρας σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων κάθε αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα με ψευδεπίγραφα και σχεδόν αστεία επιχειρήματα των υπουργών σας πως “δεν είναι κάτι” αυτό…

Η συζήτηση πως μια νέα πιο βαθιά κρίση είναι προ των πυλών έχει φουντώσει ανάμεσα στους εργαζόμενους που καταλαβαίνουν ποιος για άλλη μια φορά θα πληρώσει τη λυπητερή.

Κι όλα αυτά, ενώ οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, γεγονός που κι εσείς δεν μπορείτε να κρύψετε, λόγω και της “μονοκαλλιέργειας” της μονότονα λεγόμενης όλα τα τελευταία 50 χρόνια «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού.

Δεν περιμέναμε φυσικά ότι η πανδημία θα σας έβαζε μυαλό. Το μυαλό σας το χρησιμοποιείτε μόνο για να τρομοκρατείτε τον κόσμο, να τον καθηλώνετε άβουλο, άπραγο, αμίλητο φορτώνοντάς τον και με ατομικές δήθεν ευθύνες που δεν έχει, παρότι τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πράγμα που δεν κάνετε όλοι από σας.

Το σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί σήμερα, είναι σχέδιο που θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων.

Και δεν μπορεί ορισμένοι να “πέφτουν από τα σύννεφα”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είτε με τη μεθόδευση, γιατί ο τρόπος του να φέρουμε στα μουλωχτά το νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, είναι πασίγνωστος. Διέπρεψε άλλωστε στο άθλημα αυτό επί 5 χρόνια το συγκεκριμένο οπορτουνιστικό μόρφωμα.

Αλήθεια, αυτό το μεγαλειώδες επιχείρημα, του να συγκρίνετε ποσοστιαία το περιβάλλον στην Ελλάδα με άλλες χώρες, πού το βρήκαν;

Δηλαδή, λίγο – πολύ μας λένε “έχουμε πολύ δάσος στην Ελλάδα”, άρα “ας το καταστρέψουμε”, «έχουμε πολλές περιοχές Natura», άρα ας τις διαλύσουμε;

Η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, επίσης, δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν, που τώρα εμφανίζεται δήθεν να “υπερασπίζεται τα Άγραφα”. Οι στόχοι για περαιτέρω “διείσδυση” των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για τους οποίους πλειοδοτούσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, πώς αλλιώς μπορούν να επιτευχθούν, παρά με χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά;

Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα υδρογονανθράκων, για τις οποίες έχετε ρίξει πολύ τσακωμό στη Βουλή με την τώρα αντιπολίτευση για το σε ποιον πρέπει πραγματικά να πιστωθούν, τι άλλο άραγε μπορεί να σημαίνουν, παρά δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων για να παρθούν μετρήσεις; Χιλιάδες γεωτρήσεις;

Και στη συνέχεια, αν βρεθεί πετρέλαιο, μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή;

Το περιβάλλον διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες, οι ΑΠΕ θα αγκαλιάσουν όλα τα βουνά και το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο, οι περιοχές προστασίας της φύσης θα γίνουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, οι παραλίες θα γίνουν αυλές μεγάλων ξενοδοχείων, οι πετρελαϊκοί όμιλοι θα γεμίσουν όλη την υπόλοιπη χώρα με γεωτρήσεις.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί να διαλύσουμε το περιβάλλον και να θυσιάσουμε τα λαϊκά δικαιώματα.

Όσο για την αντίδραση των τοπικών διοικήσεων σε αυτό το νομοσχέδιο, τι να πεί κανείς; Τα αναμενόμενα…..Η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα το αποδέχεται πλήρως, οι τοπικές διοικήσεις των δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης γνοιάζονται μόνο για την κατάργηση της διαδημοτικής επιχείρησης απορριμμάτων, κλείνουν μόνο για σήμερα τις υπηρεσίες των δήμων και ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ την πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης για ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ αυτού του νόμου – Αρμαγεδώνα…..

Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να σας διώξει οριστικά από τη διακυβέρνηση και να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία.

Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία και όχι με μεμψιμοιρία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Λαικής Συσπείρωσης Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.