ΤΑ ΑΤΜ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ!

Προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Α.Ε. υπέγραψε η Κοιν.Σ.Επ «Όλοι μαζί για το περιβάλλον της Κέρκυρας». Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π.). Στόχος να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα όλη την εθελοντική δουλειά που γίνεται στις «πράσινες γωνιές» που λειτουργούν ήδη σε πολλά σημεία του νησιού. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρει τρία μηχανήματα στο νησί.

Ο Δήμος με πρόσφατη απόφαση που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει ως μόνη υποχρέωση να παράσχει άνευ ανταλλάγματος τρία σημεία, όπου θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος δεν θα έχει κανένα κόστος, όσον αφορά τη συντήρηση, την μισθοδοσία ή την αγορά μηχανημάτων, παρά μόνον την ηλεκτρολογική παροχή. Επίσης ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να συνεργαστεί εντός της περιφέρειάς του, και με οποιοδήποτε άλλον φορέα ή άλλο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης. 

Η Εταιρεία που λειτουργεί ήδη το «Πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης» στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης θα υπογράψει συμβάσεις και με άλλες ΚοινΣΕπ της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτήν της Κέρκυρας. Αντικείμενο της συνεργασίας θα είναι η συλλογή και μεταφορά όλου του ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώνεται στο νησί.

Το αντίτιμο, θα πηγαίνει είτε στον ίδιο τον ιδιώτη, με την μορφή προσφορών σε σουπερ μάρκετ κ.λπ. είτε στην ΚΟιΝΣΕπ, η οποία, βάσει καταστατικού, είναι μη κερδοσκοπική.

Πως λειτουργεί

Τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.). Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται αυτόματα η διαλογή στην πηγή. Οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.).

Σημειώνεται, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου.

Να μια ενέργεια που θα μπορούσε να λειτουργήσει και στο νησί της Ιθάκης με σκοπό την διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.