ΤHEODORE: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ… ΜΠΑΣΤΕΡ ΚΙΤΟΝ

Ο Μπάστερ Κίτον στη μεγάλη οθόνη, γοητευμένος από μια κινηματογραφική κάμερα αλλά και από ένα κορίτσι, καλεί τους θεατές της πόλης στις 17 Ιουνίου στην εορταστική πρεμιέρα του 5ου Athens Open Air Film Festival στον Ναό του Ολυμπίου Διός, υπό τους ήχους της μουσικής του 23χρονου συνθέτη Theodore, που έχει αναλάβει το… σουρεαλιστικό τόλμημα να συνδυάσει τον βωβό «Κινηματογραφιστή» με τη μεγαλοπρέπεια του πασίγνωστου αρχαιολογικού χώρου.

Το πώς θα τελεσφορήσει ο μυσταγωγικός αυτός γάμος εξηγεί στο «Εθνος» ο ίδιος ο νεαρός πολυοργανίστας και περφόρμερ, που θα εμφανιστεί με την ορχήστρα του αποδίδοντας κυρίαρχο ρόλο στο πιάνο (η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την επίδειξη ατομικών δελτίων εισόδου που θα μοιράζονται συγκεκριμένες ώρες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου την Τρίτη και την Τετάρτη).

Συνεργάζεστε με το Athens Open Air Film Festival σε μια κινηματογραφική πρεμιέρα ομολογουμένως έξω από τα συνήθη στάνταρ του φεστιβάλ.

Με πήρε τηλέφωνο ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και μου είπε ότι θα ήθελαν να γράψω τη μουσική για τον «Κινηματογραφιστή» του Μπάστερ Κίτον. Ηταν από τα πιο ωραία πράγματα που μου έχουν προτείνει ποτέ, γιατί και ο χώρος είναι τέτοιος που μόνο δέος προκαλεί και είναι η τοποθεσία όπου ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έπαιξε τη «Μυθωδία». Οπότε το δέος μεγαλώνει.

Συνδέεται το θέμα μιας βωβής αμερικανικής ταινίας του 1920 με την επιβλητικότητα ενός ελληνικού αρχαιολογικού χώρου;

Είναι δύο τελείως αντίθετα πράγματα. Η ταινία, αν και ρομαντική κομεντί, έχει «μαύρες» στιγμές, ενώ δεν έχει τα χαρακτηριστικά της επιβλητικότητας και την ατμόσφαιρα που ενδεχομένως να ταίριαζαν στον συγκεκριμένο χώρο. Παρ’ όλα αυτά το αντιμετωπίζω σαν πρόκληση, γιατί δεν καλούμαι να δημιουργήσω μουσική μόνο για την ταινία αλλά και για τον χώρο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετήσω και την ταινία. Σε αυτό καλούμαι να αντεπεξέλθω. Η επιλογή που έχω κάνει για τη μουσική είναι να μην εξυπηρετήσει τη φόρμα που έχει ο καθένας στο μυαλό του για τη μουσική του βωβού κινηματογράφου του ’20. Θα φέρω τον ήχο στο σήμερα με το δικό μου μουσικό πρίσμα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσω με σεβασμό δύο πράγματα που είναι μεγαλύτερα από μένα. Η πρόκληση είναι καλλιτεχνική.

Αυτό που κληθήκατε να κάνετε είναι σχετικό με το ύφος της μουσικής σας. Σας έχουν προτείνει κάτι παρόμοιο, να συνθέσετε, ας πούμε, το σάουντρακ μιας ταινίας;

Σπούδασα κλασική σύνθεση και μουσική για κινηματογράφο. Το film scoring είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν να κάνω. Μεγάλωσα με αυτό το όνειρο. Στο μυαλό μου έλεγα ότι θα έχω την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τις μεγάλες ορχήστρες που μου αρέσουν. Η πρώτη επίσημη ευκαιρία προέκυψε τον Νοέμβρη. Μια ελληνοαμερικανική παραγωγή γυρισμένη κατά το 90% στην Ελλάδα και κατά 10% στη Νέα Υόρκη. Λέγεται «Μπουρέκ» με σκηνοθέτη τον Βλάνταν, που ζει στη Νέα Υόρκη. Οπότε εγώ είχα να γράψω κατά 90% παραδοσιακή ελληνική μουσική με δύο μουσικούς, τον Θωμά Κωνσταντίνου και τον Κωνσταντίνο Βερετάκη, κάτι που δεν είχα ξανακάνει και δεν έμοιαζε με τα όνειρα που είχα.

Από πού προέρχεται αυτός ο έρωτας για τη μουσική και τον κινηματογράφο;

Αυτό που έκαναν καλά οι γονείς μου είναι να μου ανοίγουν ορίζοντες και να με αφήνουν να αποφασίζω σε όλους τους τομείς. Από τους αγαπημένους μου μουσικοσυνθέτες για το σινεμά είναι ο Νίνο Ρότα. Η μουσική που έντυσε τον «Νονό» είναι το κάτι άλλο και δεν μιλάω μόνο για το κυρίως θέμα. Χαράζεται στην ψυχή σου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον συνθέτη που να έχει αποτυπώσει μια ταινία καλύτερα – και υπάρχουν φοβερά σάουντρακ. Επίσης, μου αρέσει πολύ ο Τζον Γουίλιαμς. Στην Ελλάδα, επίσης, έχει γίνει πολύ σπουδαία μουσική για τον κινηματογράφο. Είμαι πολύ μικρός για να πω πόσο σπουδαία ήταν η μουσική του Χατζιδάκι ή η μουσική της Ελένης Καραϊνδρου για το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Έχοντας αφήσει την Ελλάδα για το εξωτερικό, θα λέγατε ότι έχετε βρει στο Λονδίνο το κατάλληλο περιβάλλον για τις αναζητήσεις σας;

Στην αρχή έλεγα πως ναι, πήγα στο Λονδίνο για να βρω το κατάλληλο περιβάλλον. Φέτος, επαγγελματικές υποχρεώσεις με ανάγκασαν να έχω έναν χώρο δικό μου για να δουλεύω, αλλά δεν εγκαταστάθηκα στο Λονδίνο λόγω κόστους και είχα τη βάση μου στην Αθήνα. Ωστόσο, πηγαινοερχόμουν συνέχεια. Οπότε θεωρώ ότι το κατάλληλο περιβάλλον είναι παντού. Είναι όλο μέσα στο μυαλό σου. Ο χώρος γίνεται κάτι το οποίο προφανώς επηρεάζει, δίνει ή παίρνει ευκαιρίες, αλλά σήμερα με την ευκολία να είσαι παντού λόγω Ιντερνετ και αεροπορικών ταξιδιών όταν υπάρχει δουλειά, προσπαθώ να μη με ορίζει το πού βρίσκομαι.

Έχετε προγραμματίσει άλλες εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι;

Αποφάσισα να συγκεντρωθώ μόνο στα δύο μεγάλα πρότζεκτ που έχω εφόσον βγαίνει και ο δεύτερος μου δίσκος, ευελπιστώ, όμως, αμέσως μετά το καλοκαίρι. Πέρα από το Open Air, η μοναδική live στιγμή του καλοκαιριού θα είναι στην Ιθάκη, που κάθε χρόνο πάω ενισχύοντας το «Ευ ζην», τον σύλλογο που φροντίζει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Την πρώτη χρονιά συνεργαστήκαμε με τη Φιλαρμονική της Ιθάκης που αποτελείται μόνο από παιδιά, πέρυσι ήμουν μόνος και φέτος θα παίξω παραδοσιακά όργανα με τους δύο μουσικούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε για το σάουντρακ της ταινίας. Θεωρώ την Ιθάκη νησί μου.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

http://www.ethnos.gr/