ΘΙΑΚΑ & ΑΛΛΑ: «ΕΡΩΣ* ΛΕΚΑΤΣΑΙΩΝ»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ χρειάζεται σοβαρές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας να πάει μπροστά και ιδιαίτερα στο τομέα του πολιτισμού που ίσως είναι ο μόνος που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική.Έτσι λοιπόν εγώ με τον Τηλέμαχο Καραβία (δύο πρώην Δήμαρχοι) προτείνουμε στο Δήμαρχο Ιθάκης και στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδρυση ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ στην Εξωγή με σκοπό την προβολή του έργου κυρίως του μεγάλου μελετητή Παναγή Λεκατσά και συγχρόνως και των άλλων σπουδαίων Λεκατσαίων της Εξωγής του ιστορικού Αθανάσιου Λεκατσά, του ηθοποιού Νικολάου Λεκατσά και του πρωτοπόρου ομογενούς της Αυστραλίας Αντωνίου Λεκατσά που ήταν και ο πρώτος δωρητής στην ίδρυση του Διαγνωστικού Κέντρου Ιθάκης.

Δίνουμε και το νομικό περίγραμμα της σχετικής απόφασης του ΔΣ που βέβαια μπορεί να τροποποιηθεί η να συμπληρωθεί.

  1. Αποφασίζεται η ίδρυση κληροδοτήματος με την επωνυμία «ΕΡΩΣ ΛΕΚΑΤΣΑΙΩΝ ΕΞΩΓΗΣ».
  2. Έχει την έδρα του στη Εξωγή της Ιθάκης.
  3. Κατατίθεται επ ονόματι σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό από τον Λογαριασμό του Κοιν. Κληροδοτήματος που διαχειρίζεται ο Δήμος Ιθάκης (είναι σύννομη διότι πρόκειται περί Κοιν έργου).
  4. Το ανωτέρω κληροδότημα μπορεί να φαίνεται και ως συνιδρυτής.
  5. Συγκροτείται Διοικ. Συμβούλιο με πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο Ιθάκης και μέλη εκπροσώπους του Τοπ. Συμβουλίου Εξωγής, του Κοιν. Ομίλου Εξωγής, δύο Ιθακησίους που έχουν ασχοληθεί με το έργο των προαναφερομένων προσώπων και από εκπροσώπους των τεσσάρων οικογενειών.
  • Τα γραφεία του Ιδρύματος καθώς και η νεκθεση ντοκουμέντων των τιμώμενων θα στεγάζονται στα δύο κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου Ιθάκης και θα παραχωρηθούν, όπως μέρος του κτιρίου στη πλατεία Εξωγής και το κτίριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου.
  • Και οι δύο χώροι θεωρούμε ότι εξυπηρετούν ΑΜΕΣΑ τους σκοπούς του ιδρύματος.
  • ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ στόχος είναι η αξιοποίηση του πατρικού σπιτιού του Παναγή Λεκατσά στα Καλύβια του Σταυρού που προτίθεται όπως γνωρίζουμε οι κληρονόμοι να δωρίσουν στο κληροδότημα ως ΜΟΥΣΕΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του μεγάλου του έργου.
  • ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ και στις δωρεές και των άλλων οικογενειών και σε μέσα και σε αρχεία.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

α) Η διάσωση και προβολή με κάθε μέσο του μεγάλου και σπουδαίου έργου του Παναγή Λεκατσά γνωστό στη παγκόσμια διανόηση.

β) Η διάσωση και προβολή με κάθε μέσο του μεγάλου του Αθανάσιου Λεκατσά που συνέγραψε της πληρέστερης ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ.

γ) Η αναγνώριση και η παρουσίαση του έργου του στο θέατρο του ηθοποιού Νικόλαου Λεκατσά που είναι άγνωστο και λησμονημένο.

δ) Η απόδοση τιμής και αναγνώρισης του σπουδαίου Έλληνα και Ιθακήσιου μετανάστη στη Αυστραλία Αντωνίου Λεκατσά.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να καταλάβουν οι Δημοτικές Αρχές ότι αυτούς τους Ιθακήσιους αξίζει να τους τιμήσουμε!!

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ – ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

*«ΕΡΩΣ» (Ερμηνεία μιας Μορφής της Προϊστορικής και Ορφικοδιονυσιακής Θρησκείας) Έργο του Παναγή Λεκατσά, Εκδόσεις Δίφρος, Αθήνα 1963.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.