«ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ…» ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια πολυμορφική παράσταση του συνθέτη Γιώργου Λουτσέτη (σε 3 πράξεις)
«Της Ιθάκης το ωραίο ταξίδι… (σε 3 πράξεις)» μια πολυμορφική παράσταση του Γιώργου Λουτσέτη, στην οποία συνομιλούν η μουσική με τις εικόνες, μέσα από αφορμές που δίνουν τρεις στίχοι από την “Ιθάκη” του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Η μουσική, οι προβολές, τα θεατρικά, η κίνηση, βρίσκονται άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να δομούν την υπόθεση η οποία παρουσιάζει μουσικές, ποιητικές και κινηματογραφικές αναφορές, πάνω στα θέματα που πραγματεύεται, μέσα από το προσωπικό πρίσμα του δημιουργού της παράστασης.

Ο συνθέτης Γιώργος Λουτσέτης υφαίνει το μαγικό χαλί του ταξιδιού σε μια in situ συνεύρεση των θεατών. Τρία οργανικά μέρη, τρείς πράξεις το ταξίδι της πορείας δημιουργού και θεατών προς την πολυπόθητη Ιθάκη! Τρεις πράξεις – τρεις αυτόνομες νοηματικές ενότητες – οι οποίες χαρακτηρίζουν μια πορεία, μέσα από τις πρωταρχικές ελπίδες και τους στόχους της ζωής, τους αγώνες και τις μάχες που κερδίζονται ή χάνονται στη διαδρομή, ο διαρκής αγώνας και το ταξίδι προς την Ιθάκη!

Μαζι με τους συνεργάτες του παρουσιάζει συνθέσεις δικές του αλλά και έργα εξαιρετικών δημιουργών, πρωτότυπα κείμενα, στίχους και ποιήματα εκλεκτών δημιουργών, μορφοποιώντας ένα μουσικό και νοηματικό οδοιπορικό.
Οι μουσικοί συνομιλούν, μέσα από τις προβολές, με εικόνες και ήχους, οι οποίες δε λειτουργούν συμπληρωματικά, αλλά ως μέρος μιας ορχήστρας.

Ταξίδια που λέγονται και ταξίδια που εννοούνται, οδηγούν τον θεατή από το κοινό ταξίδι των αισθήσεων στην αίθουσα, στο ταξίδι της αναζήτησης στην προσωπική ιστορία του.

Παραινετικό το ποίημα ‘’ Ιθάκη ‘’ γραμμένο σε δεύτερο πρόσωπο, όπως και όλη η μουσική παράσταση που απευθύνεται άμεσα στον θεατή-ταξιδιώτη και τον καλεί σε ένα ταξίδι στις εσωτερικές του θάλασσες.
Η Ιθάκη, ο προορισμός της πορείας της ζωής και ο μεγάλος στόχος που θέτει κανείς, είναι η αφορμή για τον αγώνα να υπερνικήσουμε τα εμπόδια σε «λιμένας πρωτοειδωμένους», ανθρώπους , τόπους και βιώματα, αποκομίζοντας εκλεκτά πνευματικά και σωματικά αγαθά, τις “καλές πραγμάτειες” στο δρόμο προς τη γνώση.

Η αφορμή οι τρεις στίχοι της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο στόχος του δημιουργού να ταξιδέψει το κοινό σε μια πολύχρωμη μουσική παράσταση, μεταξύ αισθήσεων, εμπειριών και διαδραστικής αντανάκλασης των συναισθημάτων, μέσω των προβολών, της ερμηνείας των ηθοποιών και του τρόπου που παρεμβάλλονται οι κινήσεις σκιάς στο συνολικό μουσικό αποτέλεσμα.
==========================
Πράξη 1η: “Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη”
Πράξη 2η: “Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις”
Πράξη 3η: “Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη”
==========================
“Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νά ‘ ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.”
Κ. Π. Καβάφης

***
“As you set out for Ithaca
hope the voyage is a long one,
full of adventure, full of knowledge.”
C. P. Cavafy
tis_ithakis_to_oraio_taxidi_afisa_m.jpg

ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ… (2)
Θεματολογία:
Στην παράσταση εμφανίζεται και εκφράζεται ως θεματική αναφορά, ο αθλητισμός στην ουσία της συμμετοχής και του «ευ αγωνίζεσθαι», η παιδικότητα, η αθωότητα και η καθαρή ματιά των παιδιών, η προσδοκώμενη αγάπη, ο Δάσκαλος, ως φορέας γνώσης, αφύπνισης, ενεργοποίησης της σκέψης και των συναισθημάτων.

Επίσης, παρουσιάζεται η όψη μιας Ελλάδας του πρόσφατου παρελθόντος, το οποίο μορφοποίησε τα βαθύτερα χαρακτηριστικά μας, η κοινωνική αδικία αλλά και η αλληλεγγύη, ο αγώνας ενάντια στο άδικο.

Ο άσβηστος Έρωτας, η σημαντικότητα της Γης, της Φύσης, η εμπειρία της Αστρονομίας ως πεδίο αναζητήσεων, και η μάχη –προσωπική και ομαδική- προς το δίκαιο και ωφέλιμο, η οποία οφείλει να αντέχει, κορυφώνουν τις αναφορές.

Στην παράσταση ακούγονται πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Λουτσέτη, παρουσιάζονται πρωτότυπα κείμενα, στίχοι και ποιήματα, καθώς και φωτογραφίες εξαιρετικών δημιουργών, πλαισιωμένα με έργα των παρακάτω δημιουργών (μεταξύ άλλων):

Yann Tiersen, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ennio Morricone, Michael Nyman, John Lennon, Pink Floyd, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελένη Καραΐνδρου, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Γκάτσος, Κώστας Βάρναλης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Charlie Chaplin, Οδυσσέας Ελύτης, Pablo Neruda.

Σταθμοί της παράστασης:
Η παράσταση παρουσιάστηκε το 2015 (Χανιά: Δημοτική Πινακοθήκη, Αίθουσα «Μ. Κατράκης», Νεώριο Μόρο – Ιεράπετρα: Αίθουσα «Μ. Μερκούρη»), το 2016 (Χανιά: Θέατρο «Δ. Βλησίδης» – για την ΕΛΕΠΑΠ), και το 2017 (Ηράκλειο: Θεατρικός Σταθμός – για το Spin the wheel/ποδήλατο με νόημα). Έχει παρουσιαστεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα, σε επιλεγμένες παραστάσεις. Στην πορεία της, έχει κερδίσει τα θετικά σχόλια του κοινού, ως προς την πολυμορφικότητα και άρτια δομή της, καθώς και για την επαγγελματική ερμηνεία των συντελεστών.

Συντελεστές της παράστασης:
Γιώργος Λουτσέτης
Ιδέα – δομή παράστασης, σκηνοθεσία, πιάνο – τραγούδι.
Ελισάβετ Βερούλη
Τραγούδι- φωνητικά
Κώστας Πανταζής
Μπουζούκι, κιθάρα
Δέσποινα Χιωτίδου
Φλάουτο
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Ρούσσα Μαρκάκη
Χάρης Αργυρόπουλος
Shadow movements
Κάλλι Ρουμελιώτου
Έρη Κεχρά
Γρηγορία Οικονομάκη
Θάλεια Ραγκούση
Κώστας Βερονίκης
και ο μικρός Γιώργος Τσιχλάκης
Ηχογραφημένη φωνή: Κατερίνα Παπαδάκη
Χειρισμός προβολών: Αντρέας Λουτσέτης
Φωτισμοί-Ήχος: Μιχάλης Τριανταφύλλου
Παραγωγή – Τεχνικός σχεδιασμός ήχου και προβολών
“Nest” Studio & Productions
Συνδιοργάνωση:
New Star Art Cinema – “Nest” Studio & Productions
Χορηγοί
Ωδείο Kodaly (Αθήνα)
Πεντάγραμμο (Χανιά)
Πληροφορίες – κρατήσεις:
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023
Τιμή εισιτηρίου: 10€ – 5€ (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι)
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.
e-mail: ithaca3acts@gmail.com
Facebook “Της Ιθάκης το ωραίο ταξίδι – σε 3 πράξεις”
https://www.facebook.com/ithaca3acts/?pnref=lhc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.