ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΣΑΜΕ . . .

Το Σάββατο βράδυ που μας πέρασε στις 13 τ’Αυγούστου οι ¨Γυναίκες της Ιθάκης¨ στάθηκαν για δύο ώρες στον προαύλιο χώρο του εγκαταλελειμμένου Οικοτροφείου μας και ξεδίπλωσαν με περίτεχνο τρόπο ένα κομμάτι της ιστορίας τούτου του τόπου και της Ελλάδας ολάκερης μάλλον.

Στάθηκαν μπροστά σε ένα καταρρέον κτίριο που έχει σημαδέψει τις ζωές πολλών από εμάς κατά τον προηγούμενο αιώνα για να αφηγηθούν και να ενσαρκώσουν τις καταρρέουσες από τη μοίρα ζωές τους, που όσα δεινά και να εμπεριέχουν, δεν καταβάλλονται δεν υποκύπτουν αλλά στέκουν αγέρωχες και δυνατές για να κυοφορήσουν τη νέα ζωή, να γεννήσουν την ελπίδα, την αισιοδοξία.
Δεν θα σταθώ στα του εγχειρήματος και της παράστασης γιατί ήδη έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά και ο κόσμος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και με το παραπάνω. Θέλω όμως, αφορμής δοθείσης, να καταθέσω το παράπονο μου και την πίκρα μου για την εικόνα που αντικρύσαμε, φιλοξενούμενοι για τις ανάγκες του έργου, σε αυτό το μικρό παλατάκι, στο Οικοτροφείο μας, που μέρα με την ημέρα φαίνεται να καταρρέει και να μην μπορεί να αντισταθεί στις χαρακιές του χρόνου αφού κανείς αρμόδιος ή και αναρμόδιος φαίνεται να γνοιάζεται για την τύχη του.
Από τις ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής προτείναμε και συνεχίσαμε και στην παρούσα δημοτική αρχή να προτείνουμε την μετατροπή του συγκεκριμένου μοναδικού χώρου σε ένα πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο, ένα ¨Οδυσσειακό Πολιτιστικό Κέντρο¨ όπου θα στέγαζε στους άπλετους εσωτερικούς του χώρους αλλά και στους όμορφους κήπους του, συλλογές, εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, συνέδρια. Γι’αυτό άλλωστε καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού να διοργανώνονται στον μεγάλο πίσω κήπο με την υποβλητική πίσω όψη του κτιρίου. Έτσι θα κάναμε μία αρχή για να σώσουμε αλλά και να αναδείξουμε ένα ιστορικό για το νησί μας αρχιτεκτόνημα, θα το ανοίγαμε στο κοινό και θα το διαθέταμε στους Θιακούς που τους ανήκει.
Το ακίνητο ιδιοκτησιακά ανήκε στο Ε.Ι.Ν. όπως και όλα τα οικοτροφεία και μετά την κατάργηση του περιήλθε στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., το οποίο το διαχειρίζεται σήμερα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή πέτυχε την μίσθωση του ακινήτου για 30 χρόνια προκειμένου να στεγάσει εκεί το περιβόητο Γηροκομείο, κάτι το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν προχώρησε, όπως τίποτα δεν προχώρησε επί δημαρχίας Κασσιανού – Παναγιωτόπουλου. Επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής έχει ληφθεί προ πολλών μηνών απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να διαπραγματευθεί την αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου χώρου από Γηροκομείο σε Πολιτιστικό Κέντρο. Αν και έχουν περάσει πολλοί μήνες από την παραπάνω απόφαση καμία κινητικότητα δεν παρατηρήθηκε, ή τουλάχιστον καμία ενημέρωση δεν είχαμε από τον κ. Δήμαρχο για κάποια εξέλιξη. Η υπόθεση δεν αφορά την εκάστοτε δημοτική αρχή και μόνο, αλλά όλους τους Θιακούς που οφείλουμε να κάνουμε κτήμα μας την υπόθεση της διάσωσης του ιστορικού κτιρίου του Οικοτροφείου και της απόδοσης του σε αυτούς που ανήκει δηλαδή στους Θιακούς. Γνωρίζω πως οι ενστάσεις θα είναι πολλές τόσο για την χρήση του κτιρίου όσο και για το από πού θα αντληθούν τα κεφάλαια για την επισκευή και συντήρηση του. Με αφορμή όμως την προσπάθεια του Φόρκυνα να ξαναζωντανέψει το συγκεκριμένο χώρο μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για την χρήση και τη λειτουργικότητα του. Η δημοτική Αρχή οφείλει και ο Δήμαρχος υποχρεούται πρώτιστα να προβεί σε κάθε ενέργεια για την υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. σχετικά με την αλλαγή χρήσης. Πρέπει να το πιστέψει και να το υποστηρίξει ένθερμα για να πετύχει το ζητούμενο. Όσον αφορά τις ενστάσεις που θα εγερθούν σχετικά με το κόστος επισκευής, συντήρησης και λειτουργίας του με δεδομένο πώς οι δημόσιες επενδύσεις έχουν εξαϋλωθεί, η αναζήτηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου νομίζω πως είναι εφικτή με την παρουσίαση μίας ολοκληρωμένης μελέτης (αρχιτεκτονικής και οικονομοτεχνικής) για ένα Οδυσσειακό Πολιτιστικό Κέντρο στην παγκόσμια Ιθάκη, το οποίο κέντρο εν συνεχεία θα αυτοχρηματοδοτείται μέσω των ανταποδοτικών εκδηλώσεων (παραστάσεις – εκθέσεις – συνέδρια) που θα διοργανώνονται εκεί και των χορηγιών που θα δύναται να προσελκύσει . Όλα αυτά βέβαια απαιτούν κυνήγι από ανθρώπους που πιστεύουν στο όραμα αυτό και θα το υποστηρίξουν.
Ανεξάρτητα από την στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής η υπόθεση αφορά, όπως προείπαμε, όλους τους Θιακούς που πρέπει να αναλάβουμε δράση κάθε ένας χωριστά και όλοι μαζί. Όταν ένα κτίριο, ένα ακίνητο παρατιέται από τον ιδιοκτήτη του πάει να πει πως ο ιδιοκτήτης του δεν το χρειάζεται και τότε χρέος είναι να αποδοθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, που ενδιαφέρονται και το αξιοποιούν. Το Οικοτροφείο της Ιθάκης κρύβει μέσα του ιστορίες που δένονται άρρηκτα με την διαδρομή αυτού του τόπου. Το Οικοτροφείο της Ιθάκης δεν χαρίζεται, δεν εκποιείται, δεν είναι εμπόρευμα προς κερδοσκοπία, είναι μέρος της ιστορίας μας, ανήκει στους Θιακούς. Αν κανείς από τους εξουσιάζοντες τοπικούς και κεντρικούς κυβερνητικούς δεν μπορεί να διαισθανθεί την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης αυτού του ιστορικού κτιρίου τότε οι πολίτες της Ιθάκης με πρωτοστάτες τους πολιτιστικούς συλλόγους πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την μοίρα αυτού του κτιρίου να μπουν μέσα και να το ξαναζωντανέψουν με εκδηλώσεις – παραστάσεις – χορούς – εκθέσεις και με την εθελοντική εργασία να το συντηρήσουν, να το επισκευάσουν και να το αναδείξουν. Ο χώρος αυτός μπορεί να γίνει ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και η στέγη των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας. Ο χώρος αυτός μπορεί να ανάψει τη σπίθα για την πολιτιστική απογείωση του νησιού μας συνδυάζοντας την ομηρική μας ταυτότητα με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, δημιουργώντας έτσι και άλλες προοπτικές ανάπτυξης της μικρής μας οικονομίας.
Πολλά μπορούν να γραφτούν σε τούτο το σημείωμα από όλα όσα έχουμε σκεφτεί γι΄αυτό τον μοναδικό χώρο που μας γοήτευσε και συνεχίζει να μας γοητεύει παρά την ρυτιδιασμένη του όψη αλλά επειδή οι μονόλογοι δεν είναι της αρεσκείας μας προτείνουμε από το βήμα τούτο την έναρξη ενός διαλόγου από όλους τους πολιτιστικούς φορείς και τα λοιπά σωματεία και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των πολιτών σχετικά με την διάσωση του Οικοτροφείου Ιθάκης και την αξιοποίηση του σε όφελος του τόπου και των Θιακών.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΑΣ