ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥΛΑΕΙ

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η Κέρκυρα παρουσιάζει αύξηση αφίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά 3,77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η Κεφαλονιά 9,54% και η Ζάκυνθος 5%.Παρά το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργούν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, η αύξηση των αφίξεων στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου σε σχέση με πέρυσι είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η Κέρκυρα παρουσιάζει αύξηση αφίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά 3,77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η Κεφαλονιά 9,54% και η Ζάκυνθος 5%.

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κρατήσεις των tour operators, οι οποίοι έχουν κλείσει τα πακέτα στα ξενοδοχεία μήνες πριν, ενώ οι ελάχιστες ακυρώσεις, όπως φαίνεται, αφορούν μεμονωμένα περιστατικά τουριστών.

Για τη Ζάκυνθο υπάρχουν πιο αναλυτικά στοιχεία: η παραδοσιακή για το νησί αγορά της Βρετανίας παρουσιάζει αύξηση 11%, ενώ εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που έρχονται από την Αυστρία (+18,9%) και την Ολλανδία (+12,3%). Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα από την Ιταλία και την Πολωνία, όπου η αύξηση στις αφίξεις φτάνει το 68,7% και το 50% αντίστοιχα. Αντιθέτως, πτώση παρουσιάζουν οι αφίξεις από την αγορά της Ρωσίας σε συντριπτικό ποσοστό (83,2%) και από Γερμανία και Γαλλία (14,9% και 14,2% αντίστοιχα). Τα στοιχεία αυτά αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Ο εσωτερικός τουρισμός είναι εκείνος που πλήττεται αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί και των κλειστών τραπεζών. «Με τον εξωτερικό τουρισμό είναι όλα ήρεμα, όλα είναι όπως πριν», προσθέτει, για να πάρει τη σκυτάλη ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Νίκος Γράψας, ο οποίος με δήλωσή του εγκαλεί τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη για τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον τουρισμό, λέγοντάς του «να μην τρομοκρατεί τον κόσμο».

Ειδικότερα ο κ. Γράψας λέει: «Διαβάσαμε όλοι με μεγάλη έκπληξη την τοποθέτηση του κ. Ανδρεάδη του ΣΕΤΕ ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα στα ξενοδοχεία επαρκούν μόνον για 10 ημέρες ακόμη (σ.σ. η δήλωση έγινε λίγο πριν από το δημοψήφισμα). Ενώ δηλαδή σωστά επισημαίνει στην ίδια παρέμβαση ότι δεν υπάρχουν γεγονότα που να δημιουργούν προβλήματα στους τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ βιώνουμε δυστυχώς μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, αποφασίζει ο ίδιος να τορπιλίσει περαιτέρω την κατάσταση “επισημαίνοντας” και “προειδοποιώντας” όσους σκέφτονται να έλθουν στην Ελλάδα ότι μπορεί και να μείνουν νηστικοί! Περιμέναμε από έναν υπεύθυνο εταίρο της Πολιτείας (όπως μας προβάλλεται) να κάνει το καθήκον του και να βρει εναλλακτικούς δρόμους στην τροφοδοσία».

Στη Δυτική Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο πιο ρευστά, δεδομένου ότι περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι κρατήσεις από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναμένεται μια εικόνα ανάλογη με πέρυσι, ενώ η κρουαζιέρα παρουσιάζει πτώση ήδη από πέρυσι και δεν συνδέεται με τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα της επικαιρότητας. Το λιμάνι του Κατάκολου, το οποίο προσελκύει μεγάλα κρουαζιερόπλοια, αναμένει αύξηση απ’ το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσο.

Καλαμάτα

Αύξηση των αφίξεων κατά 20% για το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρατηρείται στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, αν και σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές η εικόνα είναι ίδια, όπως και στο Ιόνιο. Για τον Ιούλιο πάντως έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 191 πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώνοντας την πόλη για πρώτη φορά με προορισμούς όπως το Τελ Αβίβ και το Παρίσι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

https://www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.