ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΒΑΘΕΩΣ ΙΘΑΚΗΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Ενημερώθηκα από το Δήμαρχο ότι η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ένα ερώτημα που αφορά και σε μένα για μια απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για να πάω στην Αθήνα για επενδυτές κ.λπ.

Μάλλον λάθος σας ενημέρωσαν οι πληροφοριοδότες σας.

Ποτέ δεν υπήρξε απόφαση του Π.Σ. για να μεταβώ στην Αθήνα για να συζητήσω με επενδυτές ή με την κα Κράτσα, ούτε είμαι υπό κηδεμονία, και ποτέ δεν ήμουν, ούτε θα με θέσετε εσείς σε επιτήρηση. Ότι θέλετε το mail μου είναι δημόσιο και το τηλέφωνο μου το ίδιο όσα χρόνια λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία και το ξέρετε όλοι σας. Την επόμενη φορά ένα τηλέφωνο ή ένα mail φτάνει και θα σας απαντήσω αμέσως.

Ο Έπαρχος είναι πια μονοπρόσωπο όργανο, αφού δεν υπάρχει Επαρχιακό Συμβούλιο, λειτουργώ αυτόνομα πάντα σε συνεργασία με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και βέβαια με το Π.Σ. και την αρχηγό μου και Περιφερειάρχη κ. Κράτσα. Αυτόνομα μεν αλλά δεν κάνω του κεφαλιού μου, προωθώ όπως πάντοτε έκανα τα συμφέροντα του νησιού μου και των πολιτών του, στη βάση των δεσμεύσεων μου όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως βάσει των εξαγγελιών μου προεκλογικά και μετεκλογικά.

Με αναγκάζει όμως όλο αυτό να πω και κάποια άλλα πράγματα:

Μια ζωή βάζατε φρένο στο νησί, μια ζωή υποσκάπτατε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια προφασιζόμενοι το περιβάλλον, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα μεγάλα εφοπλιστικά και άλλα συμφέροντα, με τον κρατισμό και τις ιδεοληψίες να είναι τα κυρίαρχα γνωρίσματά της επιχειρηματολογίας.

Ήρθε η ώρα κυρίες και κύριοι, να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είναι στο χέρι τους να μπλοκάρουν τις εξελίξεις που έρχονται όπως πάντα μπορούσαν να το κάνουν, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν, τόσο πιο εύκολα θα καταλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί και που τους επιφύλαξε ο λαός της Ιθάκης στις πρόσφατες εκλογές.

Η οικονομία μας πρέπει να αποκτήσει θετικό πρόσημο και οφείλουμε να προσελκύσουμε νέες σημαντικές επενδύσεις, και να αντλήσουμε σημαντικά κεφάλαια από τον τομέα Δημοσίων Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στα μεγάλα έργα που απουσιάζουν εντελώς από την ατζέντα σας, να τονώσουμε την αγορά, να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας στον τόπο.

Πως το φαντάζεστε εσείς δεν ξέρω γιατί ποτέ δεν άκουσα μια πρόταση για ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης για το νησί, διαχείριση της μιζέριας μας δεν θα κάνω και η πλειοψηφία που με ψήφισε και μαζί με μένα και την κυρία Κράτσα για αυτό μας επέλεξε, το ήξερε ο κόσμος, γιατί τον είχαμε κάνει κοινωνό των προθέσεων μας.

Είτε το θέλετε είτε όχι το έργο θα γίνει και θα γίνει, γιατί με αυτό το έργο προμετωπίδα, και δευτερευόντως με το λιμάνι των Φρικών και τον Βιολογικό εκλέχτηκα από το λαό της Ιθάκης. Και από πίσω έρχεται και ο δρόμος πρόσβασης για το Γιδάκι. Αυτά τα 4 εμβληματικά έργα είχα εξαγγείλει πριν τις εκλογές, για αυτά μίλησα σε όλο τον κόσμο και μετά την Α’ Κυριακή, αυτά προέβαλα και μετά από αυτές, αυτά ανακοίνωσα και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Επαρχείο Ιθάκης στις 31/8, μια μέρα πριν αναλάβω. Αυτά τα μεγάλα έργα είναι ο ρόλος μου και η δουλειά μου.

Να σημειώσω εδώ ότι το έργο αυτό το έχει στο προεκλογικό του πρόγραμμα και η πλειοψηφία με το Δήμαρχο Στανίτσα.

Τι πάθατε, μόλις τέλειωσαν τα μπάνια ξαφνιαστήκατε τον Οκτώβρη? Δεν σας φταίει κανείς αν δεν ενημερώνεστε και αν δεν καταλάβατε τίποτα, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Ήταν όλα στο φως από πολύ νωρίς, τώρα γιατί προσποιείστε ότι δεν ξέρατε τίποτα, δεν μπορώ να το εξηγήσω και ούτε με νοιάζει, αλλά σας το δηλώνω το λιμάνι ξεχάστε το όπως το ξέρατε, το λιμάνι θα γίνει μια σύγχρονη Μαρίνα Τουριστικών Σκαφών, ανοιχτού τύπου. Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Θιακού λαού μετά από το όνομα Ιθάκη και Οδυσσέας, είναι αυτό το περίγραμμα και αυτό το πλεονέκτημα ήρθε η ώρα να αποδώσει τα μέγιστα στο λαό μας και στην οικονομία του νησιού μας.

Επί της ουσίας τώρα, με προλάβατε γιατί είχα κατά νου να έρθω να ενημερώσω το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, άρα καλύτερα μια ώρα αρχύτερα.

Τι θα προσφέρει λοιπόν η ανάπτυξη του λιμανιού σε μαρίνα τουριστικών σκαφών με εξέδρες πασαλόμπηξης και πως αυτό το έργο οραματιζόμαστε να γίνει:

1. 40 τουλάχιστον νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και

2. 140 περιφερειακές θέσεις εργασίας για τους νέους μας,

3. Ασφάλεια προσόρμισης για τα 1000άδες σκάφη,

4. Σύγχρονες συνθήκες για τα σκάφη και τους επισκέπτες με ανάπτυξη παροχών νερού (pillars) και ρεύματος σε όλες τις σημειακές παρεμβάσεις και όπου γίνουν (κι όχι σε όλο το λιμάνι), χωρίς σκαψίματα και ζημιές,

5. αύξηση των εσόδων για όλες τις συναφή τουριστικές και μη επιχειρήσεις του νησιού μας, άμεσες και έμμεσες,

6. υπεραξία περιουσιακών στοιχείων όλων και όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη,

7. λύση σε πάρα πολλά προβλήματα στο κυκλοφοριακό,

8. θα διευθετήσει το χαμό που γίνεται από τα σκάφη αρόδου που τώρα πια θα πληρώνουν και δεν θα μας αφήνουν ανέξοδα τα σκουπίδια και τα λήμματα τους,

9. θα αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και των επαγγελματιών,

10. θα κρατήσει αναλλοίωτο το ανάγλυφο του θαλάσσιου μετώπου,

11. θα σεβαστεί πλήρως το περιβάλλον,

12. δεν θα πέσει ούτε ένα κυβικό τσιμέντο,

13. θα φιλοξενεί όπως σήμερα τις βάρκες των ψαράδων μας εντελώς δωρεάν,

14. θα δώσει πολλές και καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας σε νέους, λόγω της φύσης του έργου και των δραστηριοτήτων του, μετά από πάρα πολλά χρόνια νέες θέσεις εργασίας στο νησί για να κρατήσουμε τους νέους μας χειμώνα-καλοκαίρι,

15. θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπει το νομοθετικό μας πλαίσιο,

16. θα γίνει διεθνής διαγωνισμός,

17. θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των αναπτυξιακών έργων του νησιού μας, μετά από το μεγάλο έργο του λιμανιού του Πίσω Αετού που σύντομα ολοκληρώνεται,

18. Τα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη που θα περιλαμβάνει η επένδυση, θα μείνουν για τους πολίτες και του επισκέπτες του νησιού (ποδηλατόδρομοι, κοινόχρηστοι αθλητικοί και άλλοι χώροι κ.λπ.)

19. Πάντα με συμμετοχή του Δήμου μας και υπεραπόδοση οικονομικού οφέλους για το Δήμο μας και τους Δημότες μας, έμμεσα και άμεσα.

20. Θα κερδίσει bonus το νησί συνολικά από το σύγχρονο και ελκυστικό τουριστικό προφίλ που θα προβάλει, βάζοντας μας στο χάρτη με τις πιο σύγχρονες μαρίνες αφού όλο το έργο θα είναι χαρακτηρισμένο green (έργο πράσινης ανάπτυξης).

Και επειδή θα βιαστούν κάποιοι να εξηγήσω ότι όλα αυτά θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου αφού οποιαδήποτε μελέτη ή πρόταση θα περάσει από εδώ μέσα.

Μην προτρέχετε λοιπόν.

Μιλάει από μόνο του, δεν θέλει ιδιαίτερη εξυπνάδα, η ρότα των σκαφών οδηγεί στο λιμάνι-Μαρίνα της Ιθάκης, το φωνάζει, αυτό αποτελεί το παρόν μας και αυτό σηματοδοτεί ένα σπουδαιότερο μέλλον. Αποτελεί τη Νέα Μεταπολίτευση για την Ιθάκη.

Το ξέρω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές στη φιλοσοφία μας.

Ότι όμως δεν μπορείτε να καταλάβετε δεν σημαίνει ότι είναι λάθος, απλά θέλετε να μείνουμε όπως είμαστε τα τελευταία 40 χρόνια, να μην κινηθεί τίποτα, εμείς όμως δεν θέλουμε άλλο αυτό το στάσιμο που ευαγγελίζεστε όλα αυτά τα χρόνια και δεν το θέλει ούτε κι ο λαός της Ιθάκης, γι΄ αυτό ψήφισε εμάς και όχι εσάς.

Φοβάστε τους πάντες ή παριστάνετε ότι τους φοβάστε, φοβάστε το κράτος που έρχεται να επενδύσει, ή να επιδοτήσει, φοβάστε τους επιχειρηματίες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, φοβάστε έναν Δήμο που μπορεί να γίνει εύρωστος οικονομικά, με έξυπνες κινήσεις και να προσφέρει πιο πολλά στους Δημότες του.

Εγώ ονειρεύομαι μια Ιθάκη χωρίς συσσίτια, εσείς έναν Δήμο που να τσοντάρει επιδοματικά στη φτώχεια του άνεργου, του νεολαίου που δεν βρίσκει δουλειά και κάθεται και όλοι μαζί να χουμε κάτι να γκρινιάζουμε και να τρωγόμαστε, είστε το φρένο στην ανηφόρα και είμαστε το γκάζι στην ευθεία και στη σταθερή πορεία προς το μέλλον.

Θα φτιάξουμε το μέλλον του νησιού με πολλά βήματα μπροστά κι δεν μπορείτε να μας εμποδίσετε για άλλη μια φορά. Πηγαίνετε στο λαό της Ιθάκης να δείτε αν θέλει το έργο και να πείτε τα δικά σας επιχειρήματα, γιατί εγώ θα μιλήσω με στοιχεία για την νεότερη πολιτική ιστορία του νησιού μας και το ρόλο του καθενός μας όλα αυτά τα χρόνια.

Θα υπενθυμίσω ένα άλλο μεγάλο αναπτυξιακό έργο του ΕΟΤ στο Κιόνι κατά τη θητεία μου και ποιες δυνάμεις και ποια πρόσωπα το σαμποτάρισαν με 1,2 δις δραχμές, καταδικάζοντας το Κιόνι από τις τεράστιες δυνατότητες που είχε και έχει για ανάπτυξη και χάσαμε και αυτό το απίστευτο ποσό και κάναμε πολλούς μάγκες στον περίγυρο μας με αυτά τα χρήματα, άρα δεν σας φταίει ότι ίσως έρθει ένας κάποιος επιχειρηματίας να επενδύσει στον τουρισμό του νησιού μας, αφού δεν θέλετε ούτε τα λεφτά του ΕΟΤ, του δημοσίου δηλαδή. Δεν θέλετε τίποτα και να σας πω το γιατί, για να γκρινιάζετε και να λέτε τον Στανίτσα διαχειριστή της φτώχειας και εμένα διακοσμητικό αλλά δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.

Το έργο θα γίνει και θα γίνει για να μην κτυπάνε το κεφάλι τους μετά από 10 χρόνια και οι Βαθυσάνοι, όπως το κτυπάνε οι Κιονιότες, όταν κάποιοι τους εξώθησαν να αρνηθούν 1,2 δις δραχμές από τον ΕΟΤ που είχαμε εξασφαλίσει και δεσμεύσει. Τα ίδια έλεγαν και τότε.

Αν σας ακούγαμε όταν μας ζητάγατε να κηρύξουμε την επανάσταση εναντίον του Λυκούδη, του 11880, της κυβέρνησης, να κλείσουμε τις τράπεζες, το Κέντρο Υγείας και το Δημαρχείο, σήμερα θα ήμασταν χωρίς πλοίο για Πάτρα, ευτυχώς που δεν σας ακούσαμε και πήγαμε Αθήνα και τότε.

Όπως πήγα Αθήνα πριν λίγες μέρες για να έχω συνεργασία με την Περιφερειάρχη μας κα Κράτσα, συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Τουρισμού καθώς και ανίχνευση πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος που σας πληροφορώ ότι είναι τεράστιο και πολύπλευρο.

Θανάσης Λιβιτσανης

Έπαρχος Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.