ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ 5 & 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια πανηγύρι του καλοκαιριού, από τα πιο αγαπημένα ντόπιων και ξένων επισκεπτών και διαρκεί δύο ολόκληρες ημέρες. Στην μεγάλη πλατεία του Σταυρού, στο κέντρο του χωριού, συγκεντρώνεται και τις δύο αυτές ημέρες πλήθος κόσμου σ’ ένα ατελείωτο γλέντι, το οποίο αφήνει σε όλους ανεξίτηλες αναμνήσεις, με την ορχήστρα να παίζει ακούραστα μέχρι τα ξημερώματα. Αποτελεί το ορόσημο του καλοκαιριού στην ΙΘΑΚΗ, κι έχει ιστορία ενός περίπου αιώνα.

Η ΙΘΑΚΗ, στο πέρασμα των αιώνων, διατήρησε αναλλοίωτη την παράδοση και την πολιτιστική της κληρονομιά, πολύτιμο δείγμα σεβασμού στις αξίες παλαιότερων γενεών και την ιστορία της. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της παράδοσης αποτελούν μέχρι σήμερα τα γλέντια του νησιού και οι μουσικές τους.
Η σύγχρονη έκφραση αυτής της συνέχειας είναι τα πανηγύρια της Ιθάκης, τα οποία οργανώνονται από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους στην πλατεία κάθε χωριού, προς τιμήν των πολιούχων Αγίων του νησιού. Ειδικά τα καλοκαίρια, τα τοπικά πανηγύρια αποτελούν τόπο συνάντησης, όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και των ξενιτεμένων, οι οποίοι αισθάνονται ότι ανταμώνουν και πάλι στα γνώριμα αγαπημένα μέρη, σε στιγμές γιορτής αλλά και συγκίνησης. Και οι επισκέπτες μας όμως, Έλληνες και ξένοι, ενθουσιάζονται τόσο πολύ με αυτόν τον τρόπο διασκέδασης, που δύσκολα μπορεί να τους ξεχωρίσει κανείς μέσα στο γλέντι.

Οι ευρωπαϊκοί χοροί, βαλς, ταγκό, φοξ, καντρίλιες, οι οποίοι στο νησί αποτελούν παράδοση, παίζονται παράλληλα με τα δικά μας νησιώτικα, δημοτικά και ρεμπέτικα τραγούδια δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα, μέσα στην ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Γι’ αυτό κι όλοι δίνουν την ευχή μα και την υπόσχεση να ξανανταμώνουν και τ’ άλλο καλοκαίρι σε κάποιο πανηγύρι στην ΙΘΑΚΗ, που προσφέρει απλόχερα την χαρά του κεφιού και της φιλοξενίας, πανάκριβα, τελικά, δώρα ζωής…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.