Ο ΣΠΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ… ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΘΕ ΝΑ ΤΗΝ ΦΕΡΕΙ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιθάκης ετέθη για πρώτη φορά, στα τρία σχεδόν χρόνια θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, ερώτηση συμβούλου της συμπολίτευσης προς τον κ. Δήμαρχο. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φιαμπόλης απευθυνόμενος προς τον κ. Δήμαρχο του έκανε γνωστό πως έχει γίνει παραλήπτης ¨καταγγελιών πολιτών¨ που διαμαρτύρονται για την χρήση του χώρου του Οικοτροφείου από αγνώστους και τον ερώτησε σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί.
Ο Δήμαρχος Ιθάκης απ’ ότι ενημερώθηκα, διότι δεν ήμουν παρών τη συγκεκριμένη στιγμή αφού είχα αποχωρήσει στη μέση της συνεδρίασης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, απάντησε πως ο χώρος του Οικοτροφείου θα κλείνει και θα κλειδώνει από το μεσημέρι και μετά και θα απαγορεύεται η είσοδος και η χρήση του σε οποιονδήποτε πλην της δημοτικής μαντολινάτας που ουσιαστικά εδρεύει εκεί και τελεί τις δοκιμές της. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις και για να πέσουν οι μάσκες η ιστορία αφορά την νεοσυσταθείσα ορχήστρα Quadrivium η οποία χρησιμοποιούσε το χώρο για τις δοκιμές της προκειμένου να λάβει μέρος στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. που διενεργήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου, όπου και απέσπασε το Α΄ Βραβείο.
Ομολογώ πως όταν πληροφορήθηκα το θέμα έπεσα από τα σύννεφα μη μπορώντας να δικαιολογήσω τη μεθοδευμένη αυτή πράξη αποκλεισμού μιας ομάδας νέων παιδιών που έχουν αποφασίσει, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν αλλά με περίσσιο κέφι και διάθεση, να ασχοληθούν με την μουσική και δη την κλασική, και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα έχουν ήδη καταφέρει πολύ καλά διαφημίζοντας μάλιστα το νησί μας έξω από αυτό. Δεν μπορώ να συλλάβω τα κίνητρα της δημοτικής αρχής που βάζει εμπόδια σε μία ομάδα καταξιωμένων στην τοπική κοινωνία μουσικών να κάνουν ένα ¨βήμα μπροστά¨ και να καταθέσουν την δική τους πολιτιστική πρόταση. Η δημοτική αρχή είναι αλήθεια πως ούτε είχε ούτε έχει ένα πολιτιστικό όραμα για τον τόπο με στόχευση ούτε κάποιον προγραμματισμό αλλά άγεται και φέρεται σε οποιαδήποτε πρόταση της ¨κάτσει¨ με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση ¨ημετέρων¨.
Το συγκεκριμένο θέμα και ο χειρισμός του από τη δημοτική αρχή όμως αναδεικνύει ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν αφενός με την διαχείριση των δημόσιων χώρων (όπως είναι το Οικοτροφείο) και αφετέρου με την υποστήριξη και ενίσχυση συλλόγων και σωματείων ισότιμα (αναλογικά βεβαίως με την δράση τους), τα οποία ζητήματα δέον να αφορούν όλη την κοινωνία αφού με τα χρήματα των πολιτών συντηρούνται (κτίρια και σωματεία) και όχι από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Όσον αφορά την διαχείριση των δημόσιων χώρων και δη του Οικοτροφείου έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν πιστεύοντας και θεωρώντας πως είναι κτήμα του Θιακού λαού στον οποίο πρέπει να παραχωρούνται προς χρήση και εξυπηρέτηση ελεύθερα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι ανήκουστο, ανήθικο θα μπορούσα να πω, σε ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο, παρατημένο και από την παρούσα αλλά και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, σε ένα κτίριο χωρίς καμία άλλη χρήση, να έρχονται δέκα-δεκαπέντε παιδιά να μπαίνουν μέσα, να το ζωντανεύουν με τις μουσικές τους, να του μεταγγίζουν την ενέργεια τους, να το αναδεικνύουν, και εμείς να τους πετάμε έξω, να τους εξορίζουμε.
Γιατί κύριοι της δημοτικής αρχής αυτό πραγματικά κάνουμε με τις αποφάσεις που λαμβάνετε, εξορίζουμε τα παιδιά μας από τον τόπο τους, όταν τους λέμε πως δεν χωράνε οι επιλογές τους μέσα στα πλαίσια που έχουμε καθορίσει εμείς στα δικά μας μέτρα. Το νησί μας, παρά τον μικρό πληθυσμό του, έχει την τύχη να φιλοξενεί πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους με αξιόλογο έργο και δράση. Χρέος του Δήμου που εκπροσωπεί την κοινωνία της Ιθάκης είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει, οικονομικά αλλά και ηθικά τις προσπάθειες όλων όσων στοχεύουν στην πολιτιστική ανάταση του τόπου και να μην βάζει εμπόδια, ούτε να δημιουργεί αναχώματα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τρία χρόνια η δημοτική αρχή έχει υποστηρίξει και συνεισφέρει στη δράση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, ανεξάρτητα αν δεν είχε το ανάλογο μέτρο και το σωστό κριτήριο, αφού δεν είχε ούτε έχει κάποιο όραμα ούτε κάποια στόχευση, όπως προείπαμε. Η δημιουργία μιας νέας ορχήστρας αποτελούμενης από νέους-έφηβους του νησιού μας μόνο ελπίδα, χαρά και περηφάνια μπορεί να δώσει στους Θιακούς και οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους θα είναι κηλίδα στη πλούσια πολιτιστική παράδοση του νησιού μας.
Ο Δήμος Ιθάκης και όλη η κοινωνία πρέπει να σταθεί αρωγός όχι μόνο στην παραπάνω προσπάθεια αλλά και σε κάθε συλλογική πολιτιστική πρόταση στο νησί μας. Δεν έχουμε τις πολυτέλειες για αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει σωφροσύνη προκειμένου να λυθεί αίσια ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εκ του μη όντος.
Εν κατακλείδι όποια και αν είναι η τελική στάση της δημοτικής αρχής ο πολιτισμός πρόκειται να νικήσει και θα νικήσει.
Ο σπόρος έχει πέσει … τη σοδειά καιρός θε να την φέρει.-
ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.